Muzaffer Tulukcu, sporculuk ve yazarlık yıllarını anlattı

Konya Aydınlar Ocağının düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetleri'nde bu hafta spor adamı, araştırmacı yazar Muzaffer Tulukcu hayatını ve hatıralarını anlattı.
Konevi Derneği Salonunda yapılan programın açılış konuşmasında Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Tulukcu’nun spor hayatı ve memuriyet döneminden sonra başladığı yazı hayatına dikkat çekerek “Yetmişinci yaşında, bugüne dek yaptığı hizmetler ve hatıralarının bir özetini dinleyeceğiz” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Muzaffer Tulukcu spor hayatı, spor yöneticiliği, sivil toplum gönüllüsü ve yazarlık dönemine dair fotoğraf sunumu eşliğinde konuştu.
Dünyaya, Akörenli olan babasının imamlık yaptığı Altınekin’in Küçükborukkuyu (Hacınuman) yaylasında 1955 yılında geldiğini söyleyen Tulukcu, “Daha sonra Konya’ya yerleştik. Okul dönemimizde bisiklete binip, küçük toplu taşıma aracı olan pırpırlarla yarışırdık. Bisiklet sporuna başlayacakken, arkadaşım Mehmet Özdil atletizm sporuna başlayınca biz de onu takip ettik” dedi.
1974 yılında, henüz on dokuz yaşındayken Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde Atletizm Antrenörü olarak memuriyete başladığını, bu sırada yüksek tahsiline devam ederek 1980 yılında Selçuk Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümü’nden mezun olduğunu da anlatan Tulukcu, “1987 yılında Spor İl Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü kadrosuna getirilip (Tesisler ve Sicil lisans işlemlerinden sorumlu oldum. Sporcu ve antrenörlük dönemimde Türkiye’nin farklı vilayetleri ile Avrupa ülkelerini görme imkânım oldu; ilk defa otelde o zaman kaldık. Konya’nın taşrasını da, tesisler şube müdürlüğü zamanımda gezip görme imkânım oldu. 14 yıla yakın Şube Müdürlüğü yaptıktan sonra 2001 yılında emekli oldum. Bu sırda Bisiklet Sporuna Koruma ve Kalkındırma Derneğinde de başkanlık yapıp yönetim kurullarında görevde bulundum” diye konuştu.
2002 yılında Konya Akören Dergisi’ni iki ayık periyotla yayınlamaya başladığını anlatan Tulukcu “Evvelinde, dernek faaliyetleri ve ilçemizle ilgili haberleri yayınlamak üzere Belediye ile Akören dergisi çıkarmıştık. Bu defa kendi adıma bu çalışmaya devam ettim. Bu sırada Memleket Gazetesi sahibi Adem Alemdar’dan teklif alınca yerel gazete serüvenimiz başlamış oldu. Memleket Dergisi'nde (Din Eğitiminin Şam Yolcuları) konulu seri yazıya başladık ve ilgi gördü. 1940’lı yıllardan itibaren, dinî tahsil için yayan yapıldak ve kaçak yollarla Şam’a gidenleri tespit edip hayat hikâyelerini yazdık. Sonra Konya Yenigün Gazetesi'nde Konya Atletizm Tarihini yazmaya başladım” dedi.
Akören dergisini 2009 yıllında kapatma kararı almadan evvel emlak sektöründe de çalışmaya başladığını kaydeden Tulukcu, “Ben ortaokul talebesiyken, merhum babamın arkadaşı Yeniden Milli Mücadele Teşkilatının kurucularından Necmettin Erişen Ovalı Camiinde imamdı. Onların sohbetlerinde bulunmuştum. Bu tarz sohbetleri, Mustafa Yavuz, Mustafa Dündar gibi arkadaşlarımızla devam ettirirken özellikle tarih ağırlıklı sohbetler hayli ilgimi çekti. Okullarda okutulan tarih farklı, dinlediklerim farklıydı. Oysa bizim, tarihimizi iyi ve doğru öğrenmemiz, öğretmemiz gerekiyordu. Bu sohbetlerde Üstat Necip Fazıl’ın talebelerinden Konya’nın yerlisi Mehmet Şendal merhumu tanıyıp istifade ettik. Bunun devamında da arkadaşlarımızla Hikmet İlim ve Sanat Derneği’ni (HİSDER) kurduk” dedi.
Sohbetler sırasında memleketi Akören’e dair yeni bilgiler edinmesi üzerine bunları yazılarına taşıdığını kaydeden Tulukcu, “Sibirya’dan gelerek Cihanbeyli Böğrüdelik’e yerleşen Özbek tatarlarının mezarlıklarında Çanakkale Şehitleri Anıtını görünce kendi memleketimdeki şehitler için de böyle bir eser yapılması fikri gelişti. Bu konuda çalışma yaptım ve mesafe kat ettik” diye konuştu.
Akören’in oluşumu hakkında da bilgi veren Tulukcu, “Akören yedi viraneden teşekkül etmiş. Bozkır’dan göç yoluyla gelenler olmuş. 1850’de Antalya’da Sivrisinek salgını olunca kaçıp Akören’e yerleşenler olmuş. Antalya’dan on beş yörük sülalesi var. Kırım tatarları var” diyerek sözlerini tamamladı.
Program sonunda Aydınlar ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit ve Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, günün konuşmacısı Muzaffer Tulukcu’ya kitap ve afiş takdime etti.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.