Nokia Lumia 830 incelemesi
Microsoft’un “ilk uygun fiyatlı amiral gemisi” sloganıyla tanıttığı Lumia 830, ülkemizde satışa çıktı. Kasım ayı itibariyle şimdilik operatörler aracılığıyla satın alınabilse de, telefon kısa zaman içerisinde teknoloji mağazalarındaki yerini alacak. İlk olarak Eylül ayında Berlin’de düzenlenen IFA 2014 Tüketici Elektroniği Fuarı’nda karşımıza çıkan Lumia 830’un Türkiye satış fiyatı ise 1299 TL olarak belirlendi.
Tasarım
Lumia 830, ağabeyi Lumia 930’un tahtına göz dikmiş durumda ve telefona bakıldığında da iki cihaz arasındaki benzerlik ciddi şekilde fark ediliyor.
930’da gördüğümüz alüminyum kenarlar ve renkli sertleştirilmiş plastik arka panel Lumia 830’da da karşımıza çıkıyor. Ancak 930’un arka paneli kenardan ekranı sararmış gibi bir görünüme sahipken, 830’da kenarlar 5 inçlik ekranı daha yumuşak bir şekilde çevrelemiş ve kesinlikle çok daha şık bir tasarım ortaya çıkmış. Yine 830’un ağabeyine oranla daha zarif bir görünüme sahip olduğunu ve tek elle nispeten daha rahat kullanılabildiğini belirtelim.
Lumia 830’da ek olarak Nokia Lumia 1020’den de esintiler görüyoruz. Aynı 1020’deki gibi, Lumia 830’un da 10 MP’lik arka kamerası, siyah bir daireye sahip. Bu da arka paneldeki rengarenk cümbüşü bir nebze bozuyor. Ancak 1020’de bu siyah bölüm telefonun dışına çıkarken, 830’un kamerası arka kapak ile aynı hizada duruyor, yani telefonu masaya koyduğunuzda hoşunuza gitmeyebilecek bir çıkıntıya sebep olmuyor.
Nokia Lumia 830, segmenti düşünüldüğünde makul diyebileceğimiz ağırlık ve kalınlık ölçülerine sahip. Telefon 150 gram ağırlığında ve 8.5 mm kalınlığında.
Genel olarak baktığımızda ise Lumia 830’un, dış görünüşüyle tatmin eden bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.
Ekran
Lumia 830, 720p çözünürlükte, 5 inç boyutunda IPS ekrana sahip. Birçok telefonda qHD görmeye başladığımız dönemde, Microsoft ve Nokia’nın “uygun fiyatlı amiral gemisi” dedikleri telefona en azından 1080p çözünürlük sıkıştırabilmesini beklerdik. Yine de 830’un ekran performansına kötü demek haksızlık olur. IPS ekranı sayesinde görüş açıları gayet iyi olan telefon, aynı zamanda renk çeşitliliğinde de makul bir performans vadediyor. 294 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan Lumia 830’un ekranı, Gorilla Glass 3 teknolojisiyle korunuyor. Ek olarak ekranda Nokia’nın ClearBlack teknolojisi de kullanılmış, bu da cihazın gün ışığında daha az yansıtma yapmasını sağlıyor.
Performans
Luima 830, Microsoft’un “uygun fiyatlı amiral gemisi” telefonu. Bu da demek oluyor ki telefondan bir nebze de olsa diğer markaların amiral gemisi telefonlarına yakın bir performans bekleyebiliriz. Şaka bir yana, Lumia 830 gerek donanım özellikleri, gerek fiyatıyla tam olarak orta sınıfa hitap eden bir telefon. Hatta orta sınıf telefonlar içerisinde fiyat aralığı düşünüldüğünde en iyi performanslardan birini sunabilecek bir cihaz olduğunu da ekleyelim.
Luima 830, hafif modası geçmiş diyebileceğimiz Snapdragon 400 yonga setine sahip. 4 çekirdekli işlemcisi, 1.2 GHz hızında çalışıyor ve bunları da 1 GB RAM destekliyor. Telefonun bu donanımla yeri yerinden oynatmak gibi bir kaygısı da olmadığı için, 5 inç boyutunda ekrana sahip orta sınıf bir akıllı telefon düşünüldüğünde donanımın yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
16 GB dahili depolama alanıyla satılan Lumia 830, 15 GB OneDrive bulut alanı hediye ediyor ve 128 GB’a kadar da microSD kart destekliyor.
Telefon bunun dışında, Windows Phone 8.1’in biraz cilalanmış, biraz da yeni özellikler eklenmiş hali olan Lumia Denim güncellemesi yüklü olarak geliyor. Telefonun yeni güncellemeyle birlikte hızlı ve temiz bir kullanım sunduğunu söyleyelim. Windows Phone ekosisteminde grafik ve donanım açısından telefonları çok fazla zorlayan oyun bulunmuyor. Ancak Asphalt 8: Airborne gibi cihazı zorlayacağını düşündüğümüz bir oyunu Lumia 830’da oynama fırsatı bulduk. Telefon ara ara tökezler gibi olsa da, şu an kendisini en zorlayacak oyunla başa çıkmayı başardı. Bu da özellikleri ve fiyatı düşünüldüğünde gayet makul bir cihaz olduğunu gösteriyor. Windows Phone uygulama mağazasındaki birçok uygulamayı oldukça hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalıştırabilecek bir kapasiteye sahip.
Kamera
Lumia 830, arkada 10 MP PureView kameraya sahip. Gün ışığında, Carl Zeiss lensleriyle desteklenen kamera oldukça keskin ve canlı renklere sahip gayet kaliteli fotoğraflar çekiyor. Az ışıklı ortamda ise kalite nispeten düşerken, 830’un durumu olabildiğince iyi kotardığını söylemek mümkün.
Lumia Denim güncellemesi de 830’un işini biraz daha kolaylaştırmış durumda. Kamera uygulaması bu güncelleme ile birlikte değişirken, Microsoft’un kaliteli kameraların yavaş çalışmasına yönelik aldığı şikayetleri dikkate aldığını görüyoruz. Artık uygulama çok daha hızlı fotoğraf çekiyor, zengin görüntüleme, otomatik HDR ve dinamik flaş gibi özellikleri de beraberinde getiriyor.
Pil ömrü
Lumia 830’un içerisinde 2200 mAh kapasiteye sahip bir batarya bulunuyor. Microsoft, telefonun 14 saat Wi-Fi ile Web’de gezinme ve 10 saat de video oynatma süresine sahip olduğunu belirtiyor. Biraz ılımlı bir kullanımla, yani oyunlardan uzak, genellikle Web’de gezinme ve birkaç popüler uygulamanın kullanıldığı bir günde telefon rahatlıkla günü tamamlayabiliyor. Siz de bu şekilde telefonu kullanacaksanız, 830’un mutlu edeceğini söyleyelim. Düşük çözünü
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.