Okumuş: İmarlı arsaya rağbet fazla

Okumuş: İmarlı arsaya rağbet fazla
Artan maliyetlerle beraber vatandaşların yatırım şeklini değiştirdiğini belirten Ahmet Okumuş, “İki kata imarlı olan arsalarımız hem fiyat açısından hem de inşaat maliyeti açısından daha çok talep görüyor” dedi.

İnşaat sektöründe artan girdi maliyetleriyle beraber Konya’da önceki yıllara göre çok fazla konut üretimi yapılmazken satılık ve kiralık konutta yaşanan krizler devam ediyor. Artan maliyetlerle beraber vatandaşların yatırım şeklini değiştirdiğini belirten Ahmet Okumuş, “İki kata imarlı olan arsalarımız hem fiyat açısından hem de inşaat maliyeti açısından daha çok talep görüyor” dedi.

1.jpg

Emlak sektörü son yıllarda bireysel ve kurumsal yatırımcıların gözdesi haline gelirken ülkemizin kalkınma sürecine en fazla katkı sağlayan sektör konumuna geldi. Bu kapsamda da yatırımcısına uzun vadede oldukça avantajlı bir yatırım sağlayan gayrimenkul sektörü hem tasarruf hem de gelir elde etmek için etkili bir araç oldu. Okumuş Gayrimenkul’un Konya’nın güçlü ve rekabetçi bir gayrimenkul şirketi olmasının arkasında tecrübesi, yatırımcıyı düşünmesi ve sonsuz müşteri memnuniyeti ile insan hayatına değer katması yatıyor. Konya’daki konut piyasasını değerlendiren Okumuş Gayrimenkul Firma Sahibi Ahmet Okumuş, “Konya’da eskiye nazaran yeni yapılar inşa edilmiyor. Geçtiğimiz dönemde yaşamış olduğumuz sorunlardan ötürü donanımı güçlü olan müteahhitler mesleğe devam ederken maddi gücü eksik olan müteahhitler ise meslekten geri çekilmeye başladı. Bundan ötürü Konya’da konut yapım oranı azaldı. Kiralık ve satılık konutta sorunlar yaşıyoruz. Konya’nın nüfusuna yetecek kadar bir yapılanma yok. Hatta yaz sezonunun gelmesiyle açılan düğün sektöründe yeni evlenen çiftlerin kiralık ya da satılık daire bulma konusunda çok büyük sorunlar yaşıyor. Kiralık evlerin fiyatları 10 bin TL’nin üzerine çıkmış durumda. Kiralık daire bulunmamasının sebeplerinden biride kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan büyük sorunlar oluyor. Devlet kiracılara bazı haklar tanıdı. Bu tek taraflı olduğu için mülk sahipleri ister istemez gayri resmi yollarla sorunlarını çözmeye çalışıyor. Gayri resmi olarak kira artırmak ya da kiracılarını evden çıkarmak istiyorlar. Bu durum kavgalı dövüşlü ve kalp kırıcı ithamlara sebep oluyor. Bizler her iki tarafından korunacağı çözümler bekliyoruz. Bu sağlandığı takdirde kiralık daire bulmada çok da problemler yaşanmaz. Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız daha önce Konya’dan ya da memleketinden bir ev alıp kiraya verebiliyordu. Ama şu anda kimse ev almıyor. Yatırımcılar kiracılarla uğraşmamak için arsa alıp toprağa yatırım yapıyor. En büyük sorunlarımızdan biride yatırımcıların eve yatırım yapmaması oluşturuyor” diye konuştu.

ahmet-okumus.jpg

KONUT İMARLI ARSALAR ÇOK TALEP GÖRÜYOR

Ticari ve konut imarlı arsaların daha çok talep görmeye başladığını vurgulayan Okumuş, “Ticari arsalar kurumsal işletmelere kiralanabiliyor. Örneğin, marketler gibi işletmelere kiralanabiliyor. Ticari arsaların kurumsal işletmelere kiralanması yüksek kar oranı sağlıyor. İki kata imarlı olan arsalarımız hem fiyat açısından hem de inşaat maliyeti açısından daha çok talep görüyor. Deprem bölgesinden çok fazla vatandaşımız Konya’ya göç etmek zorunda kaldı. Bu vatandaşların içerisinde parası olanlar iki katlı imarlı arsalar aldılar. Kendileri inşa edip oturacaklar. Burada çelik konstrüksiyon yapılar daha çok ön plana çıktı. Mesela, şu an Konya’da iki katlı imarlı arsaların metrekare fiyatı 1500 TL’den başlıyor ve bölgesine göre 8-10 bin TL arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

2.jpg

EKSPERTİZ KONTROLÜ YAPILMALI

Kiralık ya da satılık konut fiyatlarındaki yükselişin bir diğer sebebinin de internet siteleri olduğunu aktaran Okumuş, “Vatandaşlar evlerini bu tarz sitelere yüklerken aynı apartmanda yaşayan komşular farklı fiyatlar söyleyebiliyor. Mesela, ev sahiplerinden biri evine 2 milyon TL değer biçerken bir diğer komşu evinin herhangi bir özelliğinden ötürü 2 milyon 500 bin TL fiyatlar söyleyebiliyor. Hâlbuki ki evler arasında herhangi bir fark yok. Konut satışlarının ekspertiz kontrolünde gerçekleşmesini istiyoruz. Bir mülk satılacağında bizler e-devlet üzerinden tapu giriş işlemlerini yapıyoruz. Bu tapu giriş işlemleri gerçekleştiğinde ekspertiz kontrollerinin yapılmasını talep ediyoruz. Özel bankaların tapu giriş işlemlerinde ekspertiz otomatik olarak atanıyor. Bu ekspertizler evi kontrol edip gerekli ölçümleri yaptıktan sonra evin gerekli bedelini tanımlıyor. Bizdeki ev satış sisteminin de bu şekilde olmasını istiyoruz. Bu şekilde bir çalışma sistemi yapılırsa gereksiz fiyat artışının önüne geçilebilir” dedi.

3.jpeg

TOKİ KONUTLARININ TAKİBİ YAPILMALI

Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) vatandaşın kullanımına sunmuş olduğu evlerin aylık ödemesi maksimum bin 500 ile 2 bin TL arasında olduğuna dikkat çeken Okumuş, “TOKİ evleri kiralandığında 8 bin TL kira bedeli isteniyor. Devletimiz bunu internet sitelerinde görüyor. Devlet internet sitesindeki ilanları şu şekilde sorgulayabilmeli: ‘Sen buraya kira bedeli olarak 8 bin TL yazmışsın. Neye dayanarak bu fiyatı yazdın?’ şeklinde olmalı. Bu evlerin kira fiyatlarının 5 bin TL olması öngörülebilir. Ama 8 bin TL olması biraz fazla. Devletimiz kendi inşa etmiş olduğu TOKİ konutlarının takibini yapmalı. Kontrole kendinden başlarsa vatandaşın kendi özel konutundaki fiyat istikrarsızlığı daha düzene girmiş olur. Yaşanan tüm bu gelişmelerle gereksiz fahiş fiyat artışlarına karşıyız. Biran önce önlem alınmalı” diyerek sözlerine son verdi.

dsc-1857.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.