Sivrihisar ilçesine bağlı İstiklalbağı köyünde, atalarından kalan bağlardan topladıkları üzümden elde ettikleri pekmezi işleyen köylülerin yaptığı krema, sofraları süslüyor.
Köyün girişinde uzun yıllardır bulunan üzüm bağlarındaki çeşitli cinsteki üzümler sabah erken saatlerde toplanarak, kasalara konuluyor. Daha sonra üzerine poşet serilen römorklara doldurulan üzümler, çuvallanıyor. Çiğneme yöntemiyle sıkılan üzümden, şerbet elde ediliyor. Leğenlerde toplanan üzüm şerbeti, kazanlara dökülüp İstiklalbağı köyündeki bulanan özel bir toprakla karıştırılıyor. Bir süre kaynatılan karışım, sabaha kadar dinleniyor.
Bu dinlenme sırasında kabın dibine eklenen toprak ve üzüm şırasının içindeki belli parçacıkların oluşturduğu tortu çöküyor. Ayrılan berrak şıra, kepçe yardımıyla kaynatma kazanlarına aktarılıyor. Kaynatılırken oluşan köpüklerin alınmasıyla berrak görünümlü pekmez elde ediliyor. Kaynatma işlemi sırasında şıranın içindeki şeker karamelize olup kararıyor ve koyu bir kıvam alıyor.
Üreticilerden Halil Yağız (64), AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarından kalan bağların bakımını mart ayında yaptıklarını kaydetti.
Birçok işlemin ardından eylül ayı sonu itibariyle üzümlerin tatlanmaya başladığını anlatan Yağız, şöyle konuştu: "Eylül ayı sonu itibariyle bağları bozuyoruz. Sabah erken saatlerde bağlara gidip üzümlerimizi topluyoruz. Topladığımız üzümlerden yaptığımız pekmezi farklı yöntemlerle krema haline getiriyoruz. Bu iş biraz zahmetli. Pekmezimiz adeta bıçakla kesilecek kıvama geliyor, krema gibi ekmeğe sürülüyor. Pazarda satıyoruz."
Ali Rıza Sarı (61) ise köyde atalarından kalan bağların yaşlanmasına rağmen üretimi sürdürdüklerini, üzümlerinin tamamen organik olduğunu söyledi.