Türk mutfağında önemli bir yeri olan peynir kahvaltılarında adeta baş tacı konumunda. Türkiye'nin her bir köşesinde yapılan her öğünde çeşitli şekillerde tüketilen peynir, birçok tarifinde ana malzemesi.
Türkiye olarak peynir tüketimimiz oldukça fazla. İsmini sayamadığımız 103 peyniri ülke olarak farklı öğünlerde birçok tarifte kullanıyoruz.
Peynirlerin lezzetini tadını aromasını birbirinden ayıran en önemli şey ise hayvanın nasıl ve ne ile beslendiği ve peynirin yapımında ne sütü kullanıldığıdır. Buna göre inek sütü; içmek, tatlı yapmak, kahveye katmak, koyulaştırıp yoğurt ayran cacık yapmak, tereyağı elde etmek için uygundur, keçi sütü; içmek, dondurma yapmak, tereyağı ve belli peynir çeşitlerinde ana ve yardımcı hammadde olarak uygundur. Koyun sütü ise peynir için en uygun süttür, peynirin olmazsa olmazıdır, yoğurt yaparak ya da içerek ziyan edilemeyecek kadar önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.