ÖZGÜRLÜĞÜN ADRESİ "ATLAR" - İBRAHİM ARZUMAN
Atalarımız ilk yurt Tanrı Dağları’ndan Anadolu ovasına olan akınların’da onlar hep yanımızdaydı… Tabii sonrasında da… Ne zaman ki modern yaşam ağır basmaya başladı, onlarla kurduğumuz dostluk bir kenara atıldı. Dağları taşları aşan birliktelik, şehir yaşamında kendine yer bulamadı. Şimdilerde azda olsa hemen hemen her ilde birden çok özel haralar,çiftlikler,atlıspor kulüpleri veya atlısafari yapan pansiyonlar var. Ve tabii ki bunların yanı sıra doğada özgürce dolaşan yılkılar...
Özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençler fiziksel, psikolojik gelişimlerine son derece katkı sağlayan ve sosyal faydaları saymakla bitmeyen çok özel canlılar olan atlarla,tanışmak ve doğayı kucaklayıp ciğerlerinizi oksijenle doldurmak için en yakın zamanda dostlarla kurduğumuz meram atlıspor kulübüne gelin.
Atların üzerinde veya yanında fotoğraflar çektirmek yerine onlarla tekvücut olmak ve özgürce orman ve dağlarda gezmenin sizler için sayısız faydası var.
Öncelikle at hareket ederken binicinin dengesi sürekli olarak bozulur ve yeniden dengeyi sağlama teşebbüsünde, binicinin kasarının kasılması ve gevşemesi gerekir.
Bu egzersiz derindeki kasları uyarır ve geliştirir. Atın üçboyutlu ritmik hareketi yürüme hareketine benzerdir.
Bacak ve gövde kaslarına ritmik örnekler öğretir. Binici at üzerinde farklı pozisyonlarda oturarak farklı kas gruplarını çalıştırabilir. Atın durdurulması ve yeniden yürütülmesi, hızının ve yönünün değiştirilmesi bu tip faydaları artırır.
At binmek bir egzersiz olsa dahi bir eğlence olarak algılanır ve bu nedenle eğlence süresi ne kadar uzar ise egzersize bağlı kas gelişimi o yönde artar.
At binmek, attan istenilen tepkileri almak için çok fazla koordinasyon gerektirir. Bu ata tırmanmadan önce ön-gerilme ile gerçekleştirilir ve kas gerilmesi öce dar bir ata binen binicinin giderek daha geniş bir ata binmesi ile artmaya devam eder. Binici ilk etapta ata üzengisiz oturduğu için yerçekimi ön taraftaki kasların gerilmesine yardımcı olur. Binici atın hareketlerine karşı dik oturmaya başladığı zaman karın ve sırt kasları gerilir.
At üzerindeki rutin egzersizlerin sonucu olarak üzengiye basmak ve dizginlere hakim olmak sıkı tutmak ve kullanma işlemi gerçekleştirilirken kol ve el kasları gerilir.Kendimizi zinde ve sağlıklı tutmak için salonlarda spor yapmak yerine gelin at binelim aradaki farkı yaşayıp hissetmeniz dileğiyle...