Ramazan’ın vazgeçilmezi: Tahinli pide ÖZEL

Ramazan’ın vazgeçilmezi: Tahinli pide ÖZEL
Ramazan ayını yaşadığımız şu günlerde her sene olduğu gibi bu sene de tahinli pide vatandaşların ilgisini çekiyor

Meşhur Kadınhanı Tahinli Pidesi olarak aklımızda yer edinen pidenin Konya’da ve Türkiye’de bilinen isimlerinden Kadınhanlı Mehmet Usta’nın yerindeydik. 1973 yılından beri Konya ve Türkiye’ye hizmet veren Mehmet Usta ve oğlu Fatih Yemenici; 41 yıldır bu işle uğraşıyor. Şu anda Kayalıpark PTT arkasında Örnek Lokantası’nda hizmet veren Fatih Yemenici, “Babam Kadınhanlı dostları, arkadaşları teşvikiyle burayı açtı” dedi.

Tahinli Pide Kadınhanı’nda, kömbe olarak da adlandırılıyor. Kömbenin daha çok bayramlarda evlerde yapılan, hamurunun daha büyük tahininin daha az olduğunu söyleyen Yemenici; “Tahinli pide daha satılabilir olacak şekilde küçültüldü, tahini arttırılarak bugünkü halini aldı” ifadelerini kullandı.

“MEHMET USTA’NIN DEĞİL, KADINHANI’NIN PİDESİ”

“Babam pidenin tanıtımını yaparken, Mehmet Usta’nın tahinli pidesi değil de memleket kazansın diye Kadınhanlı Tahinli Pidesi olarak adlandırdı” diyen Fatih Yemenici; “Günümüzde her yerde tahinli pide karşımıza çıkmakta ama kaliteye dikkat edilmeyerek ücret düşürülmeye çalışılıyor. Bu durum da pidenin markalaşmasına engel oluyor” şeklinde konuştu.

Yılın 11 ayı etliekmek ve ızgara olarak müşterilerine hizmet veren lokanta, 1 ay boyunca da tahinli pide üretimi yapmakta. Ününü her geçen gün arttıran pidenin takipçileri fazla olduğu için Ramazan Ayı dışında da her Perşembe pide üretimi yaptıklarını dile getiren Yemenici; Bu yoğun ilginin en önemli nedeninin kaliteden taviz vermemek olduğunu söyledi. Yemenici; “Pidenin belirli bir ölçüsü yok, damak tadı önemli. Ama genel bir ölçü verecek olursam 400 gram hamura 350 gram tahin ve 100 gram ceviz ilave ediyoruz” dedi.

“TAHİNLİ PİDE TOK TUTAR”

Tahinli pidenin tok tuttuğunu ifade eden Yemenici; “Tahinin susatma gibi bir özelliği var ama tahinli pide susatmıyor. Bunu kendimde denedim. Sade, cevizli, cevizli-tereyağlı, cevizli- kaymaklı çeşitler öncelikli üretimimiz. Fıstıklı, çikolatalı, bademli, fındıklı pide siparişleri de alıyoruz. Şehir dışından da sipariş alıyoruz, pidenin ünü her geçen gün Konya sınırlarını aşmakta” dedi. (Fadimana Tanacı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum