Saadet Partisi Konya tarımda yaşanan sorunlara dikkat çekti!
Saadet Partisi Konya İl Başkanlığı, Türkiye tarımında yaşanan sorunları gündeme getirmek amacıyla dikkat çeken bir basın açıklaması yaptı. İl Başkanlığı, "2024, Türkiye tarımı için felaket yılı olarak tarihe geçti" diyerek çiftçilerin artan borç yükü, maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Açıklamada, hükümetin yanlış tarım politikalarının tarımsal üretimi çöküşe sürüklediği ve çiftçinin, alın terinin karşılığını alamayarak adeta bir çıkmaza girdiği belirtildi.
ÇİFTÇİLER BORÇ BATAĞINDA
Saadet Partisi açıklamasında, çiftçilerin bankalara ve kredi kuruluşlarına olan borçlarının 1 trilyon TL’yi bulduğuna dikkat çekildi. Mazot, gübre ve tarım ilaçları gibi temel girdi maliyetlerindeki fahiş artışların, üreticinin üretimden vazgeçme noktasına geldiğine vurgu yapıldı. Çiftçilerin bu maliyetler arasında sıkışarak icralık olduğu, hatta traktörlerinin bile haczedildiği belirtildi.
"TÜKETİCİ MUTFAK MASRAFLARINI KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ"
Açıklamada, tarladan ucuz fiyata alınan ürünlerin, maliyetlerle birlikte piyasada en az 10 TL’ye kadar yükseldiği ifade edildi. Tarım Bakanlığı’nın “Sen üret, yeter!” sloganına güvenerek üretim yapan çiftçilerin, karşılığında zarar ettikleri ve ekonomik zorluklar yaşadıkları vurgulandı. Saadet Partisi, tüketicinin de mutfak masraflarını karşılayamaz hale geldiğine dikkat çekti.
“SÜT VE KIRMIZI ET KRİZİ KAPIDA”
Açıklamada, çiğ süt tavsiye fiyatları konusunda Ulusal Süt Konseyi aracılığıyla yapılan düzenlemelerin, süt üreticisini zor durumda bıraktığı belirtildi. Hükümetin kırmızı et arzını artırmak için süt üreticilerini sektörden çekilmeye zorladığı, bu durumun ise uzun vadede süt ve et üretiminde büyük bir kriz yaratacağı vurgulandı. Hayvan sayısındaki azalma nedeniyle et fiyatlarının arttığı, bu açığın ise ithalatla kapatılmaya çalışıldığı ifade edildi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULDU
Saadet Partisi Konya İl Başkanlığı, tarımda yaşanan sorunları çözmek için 6 maddelik bir öneri sundu:
Tarım Kanunu'nun Uygulanması ve Tarımsal Desteklerin Artırılması: Tarımsal desteklerin Gayrisafi Milli Hasıla'nın %1'ine çıkarılması istendi.
Ürün Fiyat Garantisi: Her ürün için hasat öncesinde minimum fiyat garantisi verilmesi gerektiği belirtildi.
Faizsiz Finansman Sağlanması: Çiftçilere faizsiz finansman sağlanması ve mevcut borçların faizsiz olarak ertelenmesi önerildi.
Et ve Sütte Dışa Bağımlılığın Bitirilmesi: Küçük aile işletmelerine destek verilerek süt fiyatlarının dengelenmesi istendi.
Yeni Hal Yasası: Üretici ve tüketiciyi koruyacak bir hal yasasının yürürlüğe girmesi gerektiği vurgulandı.
Yerel Tarım Reformu: Yerlilik ve millilik esaslarına dayalı bir tarım reformunun hayata geçirilmesi çağrısı yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.