Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Şeker pancarı ithal ediyor muyuz?

Şeker pancarı ithal ediyor muyuz?

Bir bayan ve bir siyasetçi; doğruya da muhalif, olmayanı varmış gösteren bir TV kanalında konuşuyor. Konu yine tarım. Siyaseti kurgusu sadece iktidardan intikam alma, nefretini kusma, içinde bulunduğu siyasi gruba nasıl bir destek verdiği bilinmeyen Çömez milletvekili.

Sunucu Özlem Gürses. Madeni bulmuş ya, öyle heyecanla sorular yöneltiyor ki. Be kadın, konuya bir çalış ta gel. Emeğini gıda olarak ağzından akıtarak, karnını kaşıyarak yediğin tarımcılara bari saygı duy.

Ülke tarımı ve üretimi, ürün ithalatı-ihracatı üzerinde tarım dışı insanların (teknik, siyasetçi, kültür) tarımımız hakkında yorumlarda bulunması doğru değil. Yorum yapacaksa da objektif olmalı, doğru kaynaklardan bilgi alınarak yapılmalıdır. Zira tarım ve gıda, tüketicileri direk ilgilendiren bir konu.

Buraya kadar muhalif bir kanalda muhalif bir siyasetçinin tavrı anlaşılabilir de ne yazık ki bunu bir ziraat yüksek mühendisliği diploması taşıyanlardan destek almasına ne dersiniz. Benim diyecek çok şeyim var da edebim, ahlakım, ilmim müsaade etmiyor.

Bu tipler gerçek ziraatçı değil. Sadece mühendis diploması almış; bir bölümü merkezde bulunmuş, sadece idarecilik yapmış bu yüzden de ülkesini ve dünyada neler oluyor bilmeyen mesleğin cahili.

Bu tipleri altından tabakla en iyi yemeklerle beslesen, en iyi maaşı versen, en lüks evlerde oturtsan, arabalara bindirsen, yine de memnun edemezsin. Zira bunlar ülkemin gelişmesine; sanayii, tarım, hizmet sektörünün patlamasına kaşıdır. Velhasıl içinde yaşadığı ülkeye karşı nankör, ya da ahmak.

Çömez diyor ki Türkiye 85 bin ton ceviz ithal etti, daha da ötesinde pancar ithal etti”. Sunucu bayan hayret ve hararetle, “ya öyle mi” diyerek tamamlıyor.

Ben olsam zannederim Balıkesirli olan Çömez’e “sizin ilinizde Susurluk Şeker Fabrikası var, neden o fabrikayı tam kapasite ile çalıştırmıyorsunuz” diye sorardım. Çömez de muhtemelen “İktidar çalıştırmıyor” derdi. Ben de “İktidar Üreticinin pancar üretmeyin diye eline mi vuruyor” diye tamamlardım. Merak ediyorsa bana yazsın, ben de cevabını vereyim.

Öte yandan Ülkemde ceviz üretimi ile ilgili gelişmeler son yıllarda başladı ve çok da ceviz bahçesi kuruldu. 2000 li yıllar başında ceviz üretimi 122 bin ton iken, 20 senede 3 e katlayarak, 2022 yılında 335 bin tona ulaşmış, ceviz tüketimi de artmış. Ayrıca da 34 milyon dolar da ihracat yapılmış.

İşin diğer tarafında eğer ceviz ithal edilmeseydi iç cevizin kg 1000 TL ye tüketir, o zaman da “vay bu fiyata ceviz mi yenir, tüketiciyi korumuyorsunuz” gibi bir sürü atışlar yapılırdı.

Ülkemde şeker pancarı üretimi bitmiş değil, aksine artmıştır. İstatistiklere baksanız anlarsınız. Siz danışman kullanmaz mısınız, Hiç değilse Gökhan Günaydın’a sorsaydınız, O şeker ve pancarı bilir. Şeker pancar üretimi düşerse aşırı kullanılan sulama suyu ve kuraklık sebebiyle düşer.

Şeker fabrikaları yabancılara mı satılmış ya da üretim durdurulmuş mu? Tavsiyem Balıkesirliler olarak Susurluk Şeker Fabrikasını satın alınız ve çalıştırınız.

Bu arada Azerbaycan’dan gelen pancar, Nahcivan’dan kardeşlerimize destek için Ağrı da işlenmek üzere gelen pancardır.

Bu ülke NBŞ ve Cargill teslim edilmedi, edilmezde. O soruyu Amerikan-Siyonist politikalara destek veren siyasilere sorunuz. Ülkemde üretilen NBŞ çoğunlukla ihraç ediliyor.

Sektör hiçbir kimse ve kurumun siyasi, teknik ve ekonomik oyuncağı değildir, olmamalıdır da.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR