Selçuk Üniversitesi'nden Tuz Gölü için TÜBİTAK destekli çalışma

Selçuk Üniversitesi'nden Tuz Gölü için TÜBİTAK destekli çalışma
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuna Uysal tarafından hazırlanan Tuz Gölündeki bitki çeşitliliğine yönelik proje ile Tuz Gölü ve çevresindeki bitki türlerinin genetik yapısı araştırılacak

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuna Uysal tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile Tuz Gölü ve çevresindeki bitki türlerinin genetik yapısı araştırılacak. Projenin hedefleri arasında Konya’daki yeşil dokunun muhafaza edilmesi, tarımda ve ekonomide sürdürülebilirliğin sağlanması da var.

selcuk-universitesinden-tuz-golundeki-bitki-cesitliligine-yonelik-proje-2.jpg

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuna Uysal’ın yürütücülüğündeki “Tuz Gölü ve Çevresinde Yayılış Gösteren Bazı Endemik Türler ve Üzerinde Fenotipik Plastisite ve Epigenetik Mekanizmaların Belirlenmesine Yönelik Yaklaşımlar” adlı proje, TÜBİTAK (1001) tarafından desteklenmeye layık görüldü.

selcuk-universitesinden-tuz-golundeki-bitki-cesitliligine-yonelik-proje-3.jpg

Tuz Gölü çevresindeki yüksek tuzluluk oranına rağmen hayatta kalabilen endemik bitki türlerinin genetik yapılarının analizini kapsayan projeyle elde edilecek bilgilerin kurak alanlarda yetiştirilebilecek bitki türlerinin sayısını artırmaya katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Uysal, bölgedeki bitki dokusunun canlandırılmasına yönelik çalışmalar yapılacağını kaydetti.

selcuk-universitesinden-tuz-golundeki-bitki-cesitliligine-yonelik-proje-1.jpg

Kurak ortamlarda, tuz yoğunluğunun fazla olduğu bir coğrafyada hayatta kalabilme yeteneğinin önemli bir özellik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Uysal, “Herhangi bir canlı bunu özellikle hücre stoplazmasında yer alan spesifik proteinleri yoluyla gerçekleştirir. Bu proteinleri de sentezleyen asıl yapı genomdaki genler. Bitki türlerinin genetik yapısının aydınlatılmasıyla örneğin buğdaygillerden hangileri daha kurak ortamda hayatta kalabilecek, yaşamını devam ettirebilecek veya daha az sulama politikasıyla çok daha fazla verim alınabilecek? Bu konuları aydınlatmayı, tarımda ve ekonomide sürdürülebilirliğin sağlanmasını, burada elde ettiğimiz bilgileri kurak alanlarda yayılış gösteren, tarımsal ve ekonomik açıdan önemli olan türlere de uyarlamayı hedefliyoruz. 3 yıl içerisinde tamamlamayı planladığımız proje ile hem Türk bilimine hem de dünya bilimine çok önemli katkılar sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.