Gebeliğin 3.döneminde özellikli olmayan gebeler dışında aylık muayene yapılır. Yine her gelişte annenin kilosuna, tansiyonuna bakılır. Hızlı kilo alımı ve ödem varlığı önemlidir. Bu aydan sonra tansiyon yükselmeleri görülebilir. Bacaklarda dize kadar ödem sıklıkla rastlanan bir bulgudur. Gebelerimizin el ve yüzlerinde ödem olmaması gerekir. Şayet hızla yüzükleri daralmış elleri ve yüzleri şişmeye başlamış ise mutlaka hekimlerine haber vermeleri, tansiyonlarını tekrar ölçtürmeleri ve idrarda protein kaybı var mı baktırmaları gerekir. Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) hastalığı en çok bu haftalarda ortaya çıkar ve özellikle ilk gebeliklerde rastlanır. İdrarda protein kaybı ve kanda protein azlığı önemli bir sorundur. Bol proteinli tuzsuz diyet ve bir haftalık tansiyon ölçümleri ile risk tespit edilir. Duruma göre gebeler yatırılır ve 4 saat idrar toplanarak protein kaybı değerlendirilir. Bebeğin suyunun hızla azalması ve tansiyon arteriyelin kontrol altına alınamaması halinde erken doğum kararı vermek gerekebilir.
Obez ve 40 yaş üzeri gebelerimizde tansiyon yükselmesi ve gestasyonel diyabet dediğimiz gebelik şekeri de en sık bu haftalarda kendisini gösterir.
90 kg üzerinde olan, daha önce 4000 gram üzerinde bebek doğurmuş olan, anne-baba ya da kardeşlerinden birisinde şeker hastalığı bulunana, şu andaki bebekte irilik ve amnion mayi fazlalığı olan gebelere 50 gr.75 gr ve duruma göre 100 gramlık gizli şeker taramaları yapılır. Şayet gebelik şekeri tespit edilirse diyet başlanır. Gerçek şeker hastaları gebeler ise insülin kullanırlar. Ağızdan alınan şeker hapları hamilelikte kullanılamaz.
Bu aylarda da bebeğin kilo alımı, amnion mayi miktarı, yerleşim şekli, plasentanın yerleşimi, erken doğum riski vs. ultrasonoğrafi ile taranır. Adet gününe göre ölçümleri 15 gün ve üzerinde geri kalmış olan bebekler için annenin diyeti yeniden düzenlenir. Multivitaminler başlanır. Kan hemoglobin değeri düşük olan gebelerin kan değerlerine tekrar bakılır. Ve demir haplarının dozu tekrar ayarlanır. Guatr hastalığı olan anne adaylarının troid hormonları yeniden değerlendirilir ve ilaç kullanım dozları tekrar düzenlenir.
36 haftadan sonra gebelerimizi haftalık görüyoruz. Çünkü amnion mayi azalması, tansiyon yükselmesi ya da erken doğum riski gibi tehlikeler gözden kaçmamış olur. 36 haftadan sonra haftalık NST denilen bebeğin kalp ritmini, hareketlerini, varsa annenin sancılarını gösteren bir grafi çekilir. NST tok karnına çekilir. Ortalama bir hafta bebeğin iyilik halini gösterir. Nadirde olsa NST si iyi olup eve gittikten sonra kaybedilmiş olan bebeklerde var. Nedeni bilinmeyen ani bebek ölümleri sebebi ile hekimler bebeklere haftalık bakıyorlar. Tüm bunlara rağmen her şey yolunda görünürken evden ölü gelen ya da doğum esnasında bile ölen bebekler olabiliyor.
Düzenli gebelik takipleri ülkemizde anne ve bebek ölüm oranını çok düşürmüştür. Preeklampsi vakalarını erken dönemde yakalama ve tedavi edebilmek mümkün olabilmektedir. Kansızlık sorunu ilaç tedavisi ile kan vermeksizin düzeltilebilmektedir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, guatrı olan gebelerin ilaç tedavileri düzenlenip doğum sürecini sağlıklı atlatmalarına imkan tanımaktadır.
Son haftalardaki gebelik izlemleri annenin vajinal ya da sezaryen yolu ile doğumun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin de kararının verildiği bir süreçtir. En son 41 haftaya kadar doğum beklenir. Genellikle bu haftadan sonra bebeklerin amnion mayisi azaldığı, kendi kakasını yapıp yutma riski taşıdığı için daha fazla beklemek hem sezaryen riskini hem de bebekte akciğerde enfeksiyon gelişmesi riskini arttırmaktadır. Bazen gebelerimiz internette 42 haftaya kadar beklenir yazmakta ve ben de beklemek istiyorum demekte lakin 41 haftada bile bebeğin mekonyum dediğimiz kakasını yapma ve yutma riskine çok sık rastlamaktayız. 40 hafta 5 günden sonra aileler tüm mesuliyeti üzerlerine alarak bekleyebilirler. Hekimlik tecrübem bu yöndedir. Günü geçen bebeklerin doğumu suni sancı denilen hekimlerin ya vajinal yolla ya da damar yolu ile verdikleri sancı başlatıcı hormon ile gerçekleştirilir.
Gebeliğin 39.40.haftalarında annelerimiz bebek hareketlerini dikkatli izlemelidirler. 3,4 saat hiç hareket etmeyen, şekerli bir şeyler yendiği halde sol yana yatılıp bir saat beklendiği halde hala hareket etmeyen bebekleri olması halinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bebeğin yaşayıp yaşamadığı, su miktarı, tespit edilebilirse kordon kısalığı, kordon dolanması kontrolü yapılmalıdır. Kordon problemleri bebek pozisyonu nedeni ile her zaman tespit edilemeyebilir.