Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) öncülüğünde; Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Lübnan Trablus Üniversitesi, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Pakistan Abdul Wali Khan Üniversitesi, Cezayir Kostantiniyye 3 Salah Boubnider Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve İlim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi (İLHAM) birlikteliği ile “6. Uluslararası Dini Araştırmalar ve İnsan Sempozyumu” online olarak gerçekleştirildi.
21 OTURUMDA 82 BİLDİRİ SUNULDU
Kur’an-ı Kerim tilaveti, açılış konuşması ve açılış paneliyle başlayan sempozyumda 21 farklı oturumda 82 adet bildiri sunuldu. 2 gün süren sempozyum, 9 farklı ülkeden ulusal ve uluslararası düzeyde yüksek bir katılımla gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış konuşmasını TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz yaptı. Öksüz; 2013 yılında Konya’da ilkini gerçekleştirdikleri sempozyumu her yıl farklı bir ülke ve ilde yaptıklarını, bugüne kadar Bosna Hersek/Saraybosna, İspanya/Endülüs, Kazakistan/Türkistan ve Mardin’de yapılan sempozyumun onlarca ülkeden, yüzlerce akademisyeni ağırladığını ve bu durumun kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini dile getirdi.
ÖKSÜZ: SEMPOZYUM, SALGIN DOLAYISIYLA ONLİNE OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Uluslararası düzeyde böyle bir organizasyonun altıncısını düzenlemekten dolayı onur duyduklarını, bu yıl, küresel salgın nedeniyle farklı bir mekan da olmasa da farklı bir mecrada yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Öksüz: “İki gün boyunca, Olağandışı Dönemlerde Ahlak ve Vicdan Ekseninde Değişim, Süreklilik ve Sürdürülebilirlik konusu çeşitli boyutlarıyla ele alıp değerlendirilecektir. Sempozyuma katkı sağlayan bütün kurumlara ve katılımcılara tekrar teşekkür ediyor, Rabbimden bizleri normal şartlarda farklı bölge ve şehirlerde yeniden buluşturmasını temenni ediyorum” dedi.
ZORLU: TİMAV, BİR STK’NIN UFKUNU AŞAN İŞLER YAPIYOR
Açılış Paneline başkanlık eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sempozyumun VE TİMAV’IN bu noktaya gelmesinde emek veren tüm arkadaşları tebrik ediyor hepsine teşekkür ediyorum. TİMAV gerçekten ses getiren nitelikli işler yapıyor. Bir okul, hatta üniversite niteliğinde yürütülen bu çalışmalar bir sivil toplum kuruluşunun imkanlarının ve ufkunun çok ötesinde işlerdir. Artarak devam edeceğine inanıyorum.” Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar’ın “Yeni İnsandan Yeniden İnsana”, Prof. Dr. Ertan Özensel’in “Komple Teorileri ve Pandeminin Sosyolojisi” ve Prof. Dr. Asım Yapıcı’nın “Olağandışı Dönemler ve Bu Dönemlerin Psikolojisi” başlıklı sunumlarının yapıldığı panelin ardından oturumlara geçildi. Oturumlar boyunca sunulan bildirilerde, tefsir, hadis, kelâm, İslâm hukuku, din felsefesi, İslam felsefesi, din psikolojisi, din sosyolojisi, din eğitimi, dinler tarihi, felsefe, sosyoloji ve psikoloji gibi birçok araştırma disiplininden akademisyen ve araştırmacılar sempozyum ana teması çerçevesinde değerlendirmelerinim katılımcılarla paylaştılar.
SALGIN, İNSANLIK VE DEĞERLER ÜZERİNE YENİDEN DÜŞÜNMEYİ MECBUR KILIYOR
Pandemi gibi olağandışı dönemlerde insanlığın duygu, inanç ve ahlaka olan ihtiyacının vurgulandığı bildirilerde, modern dönemin ortaya insana dayattığı, teknolojinin gelişmesiyle insanın kendine ve evrene hakim olup yaratıcıyı yok sayarak yaşamı kendisinin inşa etmesini öngören “yeni insan” anlayışının yetersizliğine dikkat çekildi. Yeni insan anlayışından “evrenin parçası ve yaratıcının kontrolündeki kâmil insan” anlayışına dönme gerekliğinin, pandeminin insanlığa öğrettikleri arasında olduğuna dikkat çekilen bildirilerde, şu an yaşanan salgının, sebep olduğu toplumsal ve bireysel travmalar nedeniyle, sosyal yapıdan ahlaki değerlere kadar çok çeşitli alanlarda köklü değişikliklere sebep olacağına da dikkat çekilerek bu değişimin din, ahlak, vicdan ve merhamet ekseninde yönetilmesi gerektiği özelikle vurgulandı. Sempozyum, 23 Mayıs Pazar günü yapılan kapanış programında yapılan konuşma ve değerlendirmelerin ardından sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi.