70 yıllık değişmeyen lezzet: Has Kahve

70 yıllık değişmeyen lezzet: Has Kahve
Konya’nın önemli markaları arasında yer alan Has Kahve’yi anlatan Has Kahve Sahipleri’nden Mevlüt Azman, “Devir aldığımız günden bugüne kadar aynı tip ve aynı kalite kahve çekirdeğini kullanmaya devam ediyoruz" dedi.

Konya’nın önemli markaları arasında yer alan Has Kahve’yi anlatan Has Kahve Sahipleri’nden Mevlüt Azman, “Devir aldığımız günden bugüne kadar aynı tip ve aynı kalite kahve çekirdeğini kullanmaya devam ediyoruz. Taş değirmenlerden daha yavaş olsa da daha doğal ve tadını bozmadan üretiyoruz” dedi

1952 yılında Konya’da doğan Has Kahve markasını 2007 yılında ortağı Adnan Şahin ile birlikte devraldıktan sonra ulusal bir marka haline getiren Mevlüt Azman, Has Kahve’yi tüm detaylarıyla anlattı. Kahvenin Türkiye’de yetişmediğini, hammaddesinin Brezilya’dan geldiğini ifade eden Azman, “Filtre kahve Kolombiya’dan, Etiyopya’dan ve farklı yerlerden geliyor. Biz Brezilya’dan alıyoruz. Genelde kahvelerimizi orta kavrulmuş yapıyoruz. Konya’nın damak tadına orta kavrulmuş hitap ettiği için aza yakın orta kavrulmuş yapıyoruz. Şu an Ankara, Konya, Aksaray gibi İç Anadolu Bölgesi illerinde 9 çeşit kahvemizle hizmet veriyoruz. Osmanlı kahvesi, menengiç kahvesi, kakuleli kahve, çikolatalı kahve, damla sakızlı kahve, sütlü kahve, dibek kahvesi, fındıklı kahve ve Türk Kahvesi olmak üzere dokuz çeşit kahvemiz var. Üretimi Konya’da gerçekleştiriyoruz ve bayi aracılığıyla çalışıyoruz. Tüm satışları devamlı bayi üzerinden veriyoruz. Bayiler dışında da BİM, ŞOK ve MİGROS ulusal zincir marketleriyle çalışıyoruz. Bizim İç Anadolu’ya çalışmamızın sebebi, Türkiye’nin doğu tarafının bizim kahvemize göre daha fazla kavrulmuş ve daha acı kahveyi sevmesi. Batı tarafının ise İç Anadolu’ya göre daha açık ve daha hafif kahveleri tercih etmesi. Bu bölgeler için de şu an çalışmalar yapıyoruz. İnşallah, yılbaşında tüm Türkiye’nin damak tadına uygun farklı kahveler üretmeye başlayacağız. Az kavrulmuş ve çok kavrulmuş olmak üzere iki farklı çeşit daha çıkartmayı planlıyoruz. Dediğim gibi şu an bizim damak tadımız İç Anadolu Bölgesi’ne daha uygun olduğu için İç Anadolu’da çalışıyoruz” dedi.

IRAK’TAN, İNGİLTERE’YE UZANAN İHRACAT HACMİ

İhracat hacimlerinden de bahseden Azman, “Ayrıca ihracatımız mevcut. İhracat olarak, Irak’a özellikle kakuleli kahvelerden, İngiltere’ye genelde otobüslerde ve otellerde gördüğümüz tek atım çeşitlerimizden, Çin’e ise bütün çeşitlerimizden gönderiyoruz. Tek atım çeşitlerimizin, tek atım 100 gram, teneke 250 gram olmak üzere hepsinin 3 farklı çeşidi var” ifadelerini kullandı.

BREZİLYA’DAN, MARKET TEZGAHLARINA

Hammadde olarak alınan kahvenin müşteriye sunumuna kadar ki sürecini anlatan Azman, “Çiğ olarak aldığımız kahve çekirdekleri bize 60 kilogramlık çuvallarla geliyor. Kahve çekirdeklerimizi kavurma makinesine atıyor belirlediğimiz dereceye ve dakikaya göre kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra kahvenin kendine gelmesi ve soğuması için belirli bir süre bekletiyoruz. Ardından kahveyi değirmenlerden geçiriyoruz. Değirmenlerden geçen kahve doğal olarak tekrar ısınıyor. Çok fazla ısınmamış olsa da o ısının dağılması için tekrar bekletiyoruz. Sonrasında Türk kahvesi yapılacak ürünlere paketleme işlemini yapıyoruz. Türk kahvesi yapılmayacak olan karışım ürünlerini ise değirmenden aldıktan sonra karışım yapılacak bölüme gönderiyoruz. Karışım işlemleri yapıldıktan sonra da paketlemesini yapıyoruz” diye konuştu.

‘ÜRÜN SKALAMIZI GENİŞLETECEĞİZ, BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Has Kahve’nin geleceğe yönelik, daha fazla kesime hitap etmek amacıyla devam eden çalışmalarından ve projelerinden de bahseden Azman, “Yeni ürünler için çalışmalarımız devam ediyor. Yılbaşında yeni projelerimiz var. Az kavrulmuş ve çok kavrulmuş kahvenin dışında Nescafe gold, klasik gruplarına da gireceğiz. Son zamanlarda Konya’da lavanta popülerliği olduğu için mevcut 9 çeşit kahvemizin dışında güllü ve lavantalı olmak üzere 2 çeşit daha ekleyerek yavaş yavaş ürün skalamızı genişleteceğiz ve büyümeye devam edeceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.

‘TADIMIZI HİÇ BOZMADIK’

2007 yılından bu yana kullanılan kahve çekirdeğinin hiç değişmediğini, müşterilerinin damak tadına önem verdiklerini de sözlerine ekleyen Azman şu şekilde konuştu: “Devir aldığımız günden bugüne kadar aynı tip ve aynı kalite kahve çekirdeğini kullanmaya devam ediyoruz. Taş değirmenlerden daha yavaş olsa da daha doğal ve tadını bozmadan üretiyoruz. Ürün verdiğimiz esnaflara sürekli denetimler gerçekleştiriyoruz. Numuneler alıp ona göre değerlendirmeler yapıyoruz. Üzerinde Has Kahve logosunun olduğu her kuruyemişçiyi denetliyoruz. Lakin çekirdeği bizden alıp üzerinde Has Kahve yazmayan ürünlere çok fazla müdahale edemiyoruz. Ayrıca bizim müşterilerimiz bu konuda çok titiz. Onlara da çok teşekkür ederiz. Nereden alırlarsa alsınlar bize geri dönüş yapıyorlar.” Mine DORUATLI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri