9 Eylül İzmir

Erol Sunat

İzmir, İstiklal savaşımızın en acılı dönemini yaşayan şehirlerimizin başında gelir. 9 Eylül hem İzmir için hem Türk Milleti için hem de Türkiye Cumhuriyeti için kutlu ve uğurlu bir gündür. Esaretten ve zulümden kurtulma günüdür.

Öyle ki, Mustafa Kemal’in süvarileri İzmir’e, İzmir’e diye sürdüler atlarını…

Sonra da, kanatlanıp uçtular İzmir’e doğru…

9 Eylül denince akla ilk gelen İzmir’ in kurtuluşunda, İzmir Hükümet Konağına Yüzbaşı Şerafettin Bey’in astığı ay yıldızlı bayrağımız gelir.

Yunan bayrağının indirilip, ay yıldızlı bayrağımızın dalgalanması İzmir’in düştüğünün, asıl sahiplerine geri döndüğünün bir nişanesidir.

9 Eylül’ü, Türk Milletinin istiklaline kavuşmasının sembolü haline getiren olay bu olaydır.

Prof. Dr. Kemal Arı o olayı şöyle anlatmış;

“Türk Süvarileri 9 Eylül günü İzmir’e girdiler ve en başta Yüzbaşı Şerafettin, arkasında müfrezesi; önce Halkapınar’da tuzağa düşürüldüler. 4 şehit verildi. Pasaport ’ta Yüzbaşı Şerafettin’in atının ayakları altına atılan bombanın infilak etmesiyle ağır bir yara aldı. Ancak atını değiştirerek, müfrezesinin başında Konak Meydanı’na ulaştı. Yaralıydı. Koşarak gelen bir genç, elde dikilmiş bir Türk bayrağını kendisine verdi. Koynuna soktu. Koşar adım Hükümet Konağına girip, Yunan bayrağını gönderden indirip Türk bayrağını çekti. Bayrağı çekerken, göğsünden sızan kanların bayrağa bulaştığını gördü. Şunu söylüyordu: “Kanımın bulaştığı bayrağıma şimdi de gözyaşlarım bulaşıyor. Ölsem ne gam… İzmir’e ilk ulaşan biz olmuştuk ya!”

*****

Gazi Mustafa Kemal Paşa, Yüzbaşı Şerafettin Bey’in adına “İzmir” sözcüğünü ekledi. Daha sonra “İzmir” sözcüğü, “Yüzbaşı Şerafettin İzmir” olarak rahmetlinin soy ismi oldu.

*****

9 Eylül işgalden kurtuluşun en anlamlı günüdür. 15 Mayıs 1919 tarihinden itibaren işgal altında olan İzmir, işgalden kurtulurken, Anadolu coğrafyası derin bir nefes alıyordu.

İşgalciler ve onların yerli işbirlikçileri öyle bir ders almışlardı ki, Türk Milleti, Samsun’dan, Amasya’ya, Amasya’dan Erzurum’a, Erzurum’dan Sivas’a, Sivas’tan Ankara’ya, Ankara’dan bütün Anadolu’ya yayılan öyle bir hürriyet ateşi yaktı ki, bu ateşin önünde durmaya kimsenin gücü yetmedi. Yedi düvel, yerle yeksan oldu. Dize geldi. Planları altüst oldu. Sömürge yapmak istedikleri, bölüştükleri Anadolu coğrafyasını asıl sahibi olan Türk Milletine bırakıp gittiler.

Bu karşı koyma, bu baş kaldırma, bu hürriyet rüzgârı öyle sert esti ki, dünyanın işgal altındaki ülkelerinde domino etkisi yaptı. Türk Milletini ve onun lideri Gazi Mustafa Kemal Paşayı örnek alan liderler ülkelerine hürriyeti geri getirdiler hür oldular, devletlerini yeniden kurdular. 9 Eylül bütün bu anlatmaya çalıştığımız olayların özü ve özeti olarak, Türk tarihinin en özel günlerinden biridir.

*****

9 Eylül

Sadece İzmir’in düşman işgalinden kurtulması değil, o şehirle birlikte, yangın yerine dönen şehirlerin, ilçelerin, kasabaların ve köylerinde kurtuluş günüdür. İşaret fişeğidir. Hürriyet adına verilen muştuların en anlamlısıdır.

*****

9 Eylül

Vatan topraklarının istiklaline kavuştuğu günün adı.

İzmir’in dağlarında çiçeklerin açtığı, gözyaşlarının dindiği, işgal bayraklarının indiği, Türk Milletinin sevindiği, sevinçten ağladığı, bayram yaptığı gün…

*****

9 Eylül

İşgallere karşı direnişin ve dirilişin kutlu günü…

Çılgın Türklerin, “Bir ölür, bin diriliriz!” diyerek, ayağa kalktığı, vatan topraklarını geri aldığı o eşsiz gün…

*****

9 Eylül

“Ya İstiklal Ya ölüm!” diye yola çıkan Mustafa Kemal’in Süvarilerinin, Ayyıldız fedailerinin 102 yıl önce İzmir’e ulaştığı gün.

*****

9 Eylül

Türk Milletinin istisnasız tamamını ilgilendiren, gururlandıran, heyecanlandıran, gözlerini dolduran istisnai bir gündür.

Milli duruşumuzu ortaya koyan kutlu günlerden biri olma özelliğini taşır.

*****

9 Eylül

Kendini Romanın varisi gören, Yunan Kralı Konstantin ve Başbakanı Venizelos’un hayallerinin Ege denizine gömüldüğü gün…

*****

9 Eylül

Anadolu topraklarında Selçuklu ve Osmanlı’dan sonra filizlenen, hayat bulan yeni bir Türk devletinin Türkiye Cumhuriyeti’nin müjdesini veren bir gündür.

*****

9 Eylül

Türk Milletinde büyük bir infial yaratan İzmir’in işgaline, Türk Milletinin, İstanbul Sultanahmet Meydanından ve Konya Alaeddin Tepesinden yükselttiği sesin, haykırışın, bir ve beraber olmanın, edilen yeminin işgalcilerin yüzünde bir tokat gibi patlamasıdır.

*****

Dilerim ki; 9 Eylül’ün 102.yılına eriştiği bu güzel günde, İzmir’in dağlarında açan çiçekler, güzel Türkiye’min bütün dağlarında hep birlikte, hep beraber açsın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.