Adana'nın en meşhur yemekleri

Tarihi, kültürü, yemekleri ile pek çok kişinin ziyaret ettiği Adana’da ne yenir, neleri meşhurdur...

-Adana Kebap

-Adana Lahmacun

-Analı Kızlı

-Fellah Köftesi (Sarımsaklı Köfte)

-İçli Köfte

-Yüksük Çorbası

-Bici Bici

-Şalgam

Adana’nın en meşhur sakatat yemekleri;

-Şırdan

-Mumbar

-Kırkkat

-Fellah Köftesi (Sarımsaklı Köfte)

İnce bulgurun diğer malzemeleriyle iyice yoğurularak hamur haline getirilmesi ve küçük küçük parçalar alınarak kendine has şekillendirilmesiyle yapılan fellah köftesi sarımsaklı domates sosuyla sofraların en sevilen yemeklerinden.

İçli Köfte

Farklı yöreler de farklı şekillerde yapılan İçli Köftenin Adana versiyonu oldukça lezzetli ve Adana’ya gidenlerin denemesi gereken lezzetlerin pek çoğundan biri.

Yüksük Çorbası

Oldukça zahmetli olmasına karşın kışın sofraların vazgeçilmezlerinden olan Yüksük Çorbası mantı, et ve nohutun bileşiminden ortaya çıkan sıcak ve güzel bir lezzet.

Bici Bici

Sıcak Adana yazının serinleten tatlılarından olan Bici Bici, muhallebiden yapılan ve buzlu olarak servis edilen meşhur bir tatlıdır.

Şalgam

Acılı veya acısız olarak yapılan ve Çukurova’ya özgü olan Şalgam başta kebap çeşitleriyle beraber olmak üzere sıklıkla tercih edilmektedir.

Adana’nın Diğer Meşhur Yiyecekleri

Adana’nın çok bilinen lezzetleri dışında tadılması gereken diğer yemekleri de;

-Sıkma

-Ispanak Başı

-Kabak Çintme

-Karakuş Tatlısı

-Karsambaç

Şırdan Nedir? Hayvanın neresinden yapılır?

Şırdan, hayvanın midesinin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır".

Şırdan Nasıl Yapılır?

Şırdan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

4 adet şirdan

3 su bardağı pirinç

3 adet soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Şırdan Dolması Tarifi 

İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır.
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.

Ancak Şırdan’ın İşkembe’den sonra bu denli meşhur olmasının nedeni elbette bu muzip görüntüsünün yanı sıra lezzeti. Genelde içine İşkembe Dolması ile aynı malzemeler doldurulur; pirinç, kıyma, soğan ve baharat. Sonra da her dolmaya yapıldığı gibi suda haşlanır… Ancak garip görüntüsü nedeniyle iç dolgusu da farklı sanılır. Geniş kısmının altı kalınca bir iple dikilir ve böylece iç dolgusunun dışarı taşması engellenir.

Özellikle Adana’lılar tarafından sahiplenilmiş bu özel sakatat yemeğini İstanbul’da sayılı yerde bulabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri