AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sn. Zeybekci “İzmir, bölgenin en güzel kızı” dedi ya, acaba bizim Başkanlarımız Konya’mı nasıl tanımlar? Kadim başkent, huzur kenti, kltür ve turizm kenti, sanayi kenti, tarım kenti…
Kentlerin hele Konya gibi özel kentlerin ruhu vardır, kimliği-kişiliği vardır. Tarihiyle, çevresiyle, eserleriyle, geçmişiyle emanettir biz o kentte yaşayanlar ve kentimin yöneten şanslı insanlara. Kentler özen ister, bakım ister, değer verilmesini ister. Kenti sevgi korur elbet ama yasalar, yönetmelikler güvencedir kent için. Peki biz kentimizi seviyor, koruyor, özen gösteriyor muyuz, ya da değişik söylemle kentimizin yöneticileri kentimizin korunmasına, tahrip olmamasına, güzelleşmesine itina ediyorlar mı?
İlgili yasa ve yönetmeliklere göre yasak olan bazı maddeleri özetlemek istiyorum, artık kentimize özen gösteriliyor mu yoksa boş verdik canımızın istediği gibi mi davranılıyor takdiri size bırakıyorum.
Efendim dilencilik yasak, huzur ve sükunumuzu bozacak şekilde gürültü yasak, sokak ve kaldırımları işgal edip mal satışa arz etmek zinhar yasak. Seyyar satıcılık mı, aklınıza bile getirmeyin. İnşaat atık ve artıklarını belirlenmiş yerler dışına atamazsınız, her yere moloz ve hafriyat dökemezsiniz. Elektrik direklerine, ağaçlara aklınıza estiği gibi afiş, ilan asamazsınız, sokaklara el ilanı hatta ahlaka mugayyir ilan vs kesinlikle atamazsınız. Kentimde bol olan kültür varlıklarını bakımsız bırakamazsınız, korumak ve kollamak zorundasınız. Öyle kafanıza göre kazı yapamazsınız, alt yapı hizmeti götüremezsiniz, bunun izni, tarihi ve koordinasyonu var. Kent içindeki bakımsız, sakil, bozulmuş görüntüler anında tespit edilir ve onarılır. Konutunuzun bahçesindeki peyzaj proje hatalarına ilgili belediyeler müdahale eder. Ruhsat almadan, projeniz onaylanmadan duvar bile çekemezsiniz, kaçak yapı durumundadır, hemen yıktırılır. Hava kirliliğine neden olamazsınız. Kafanıza göre sundurma yapamazsınız ticari mekanınızın önüne, canınızın istediği boyutta tabela ile görüntü kirliliği nedeni olamazsınız. Kentin bir estetiği, ilgili kurumların Mimari Estetik Komisyonu vardır; tarihi, kültürel ve milli değerlere uygun kaliteli bir mimari ve fiziksel çevrenin elde edilmesi amacıyla, nitelikli mimarinin uygulanmasını ve estetik çözümlere ulaşılmasını sağlamak için çalışırlar, peyzaj mimarlığına bile müdahale ederler. Reklam panoları yaya geçişlerini engelleyemez, güvenli şekilde belirlenmiş yerlere monte ettirilir, kent içinde engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştıracak her türlü tedbir alınmıştır. Binalarda görüntü kirliliği nedeni olabilecek dış klima üniteleri, her balkondan fırlamış çanak anten, çatılarda silüeti bozacak güneş kolektörleri ve depoları asla ve kat’a olamaz. Rastgele balkon ve teras kapatamazsınız, dış cephe boyaları dökülmüş, yıpranmış bina cepheleri sokak siluetine uygun renk ve malzemelerle yenilettirilir. Çöp atamazsınız, her aklınıza esen yerde araç yıkayamazsınız, hayvan kesilebilecek yerler ve atıklarının ne yapılacağı yasalarla belirlenmiştir. Güvenliğiniz için yangın emniyet raporu olmaksızın işyeri açılamaz. Sebze-meyve halleri ve pazarlar sizin için denetim altındadır. Dolmuşlar belirli duraklar dışında yolcu indir-bindir yapamazlar. Dolmuşlar ve taksiler temiz, iç döşemeleri düzgün olarak hizmet vermek zorundadırlar.
Şimdi lütfen etrafınıza bakınız, gün içinde geçtiğiniz yerleri hayal ediniz ve değerlendiriniz; sizce Konya koruma altında mı, özenle bakılıyor mu?
Saygıyla…