Bugün pek çok okurumuz için tatil günü. O yüzden kimseyi üzmeyeceğiz kırmayacağız.
Bazı detayları size ileterek köşemize çekileceğiz.
Önce güzel bir haberden başlayalım. 8 aydır hizmette olan ve günlük yaklaşık 8 bin kişinin girip çıktığı Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi girişindeki kavşak çalışması ya da şöyle diyelim orası kavşak olmaktan çıkmış durumda araç sürücülerinin gece gündüz mecburiyetten ters yoldan girmelerini önleyecek yol çalışması dün sabah başlıyordu.
Böylece geçici de olsa araç sürücüleri artık kavşağa ters istikametten kurtulmuş oluyorlar.
ELEKTRİK FATURASI KONUSUNDA BİLGİLENDİRME
Bu paragrafımızı merak edenler ya da konu ile ilgili olarak bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımız dikkatlice okuyabilirler.
Abdurrahman Özkaynak Bey geçen gün elektrik faturalarındaki detaylarla ilgili bize birinci ağızdan doğru bilgileri aktarıyordu.
Abdurrahman Bey şöyle diyor;
“Uğur Bey merhaba,
Yazınızda; vatandaş şikayetine konu olan elektrik faturası hakkında köşenize bir yorum bırakarak hem bir bilgilendirme hem de bir katkı yapmaya çalıştım.
Ekteki bilgi notu gerekli durumlarda kullanabilir hatta tüketiciler ile de paylaşılabilir.
Saygılarımla
Elektrik faturalarında;
Aktif Enerji Bedeli; Elektriğin santrallerdeki üretim maliyetine denk gelecek şekilde EPDK tarafından belirlenir. EPDK tarafından belirlenen Perakende Enerji Bedeli ile Tüketilen elektrik enerjisi miktarının (kW) çarpılması ile bulunur)
Aktif Enerji Bedeli üzerinden hesaplanan; Diğer Fon, Pay, Bedel ve Vergiler
•Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun gelirlerinin büyük bir kalemini oluşturan TRT Payı (Aktif Enerji Bedelinin % 2’si)
•Enerji fonuna aktarılan bedel (Aktif Enerji Bedelinin %1’i); Enerji Fonu Bedeli, enerji sektöründe yapılacak araştırma, geliştirme gibi faaliyetlere destek sağlamak amacıyla Aktif Enerji Bedeli üzerinden % 1 oranında alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iletilen bedeldir. Tüm diğer fonlarda olduğu gibi bu fon ile de neler yapıldığı pek bilinmiyor.
•Geliri belediyelere aktarılan ETV Enerji Tüketim Vergisi (Aktif Enerji Bedelinin %5’i)
-Kazanç amacı gütmemek kaydıyla işletilen Hastane, Dispanser, Klinik, Sağlık Ocağı ve Merkezleri, Rehabilitasyon, Teşhis ve Tedavi Merkez ve Kurumları, Doğum ve Çocuk Bakımevleri, Kreşler, Sanatoryum, Prevantoryum gibi sağlık kuruluşları, Düşkünler Evi, Yetimhaneler, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları ve bunlara bağlı işyerleri gibi sosyal yardım kuruluşları vergiden istisna
-Dini hizmetlerin ifasına mahsus ve umuma açık ibadethaneler;
Cami, Mescit, Kilise, Havra (+ Cemevleri) ile
Milletlerarası Panayır, Sergi ve Fuarlarda, Bunların giriş yerlerinde, Mal teşhir edilen ve satılan pavyonlarda tüketilen elektrik vergiden müstesnadır.
ETV Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde kalan tüketicilere uygulanır. Oranı % 5 olmakla birlikte bu oran aşağıda belirtilen alanlardaki tüketimler için de % 1 olarak uygulanır.
İmal, istihsal, taşıma, yükleme, boşaltma, soğutma, telli ve telsiz telgraf ve telefon haberleşmesi, işlerinde; tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden % 1 oranında elektrik tüketim vergisi alınır.
Dağıtım Bedeli: Dağıtım şirketi faaliyetlerinin (Bakım, yenileme, yeni yatırım, vb.) finansmanı ile teknik kayıp ve kaçak elektrik enerjisi tüketim bedelleri için belirlenen bedeldir. (Tüketilen elektrik enerjisi miktarı kWh ile EPDK tarafından belirlenmiş bedel çarpılarak bulunur)
Dağıtım bedeli; tüketici gruplarına, kullanılan elektriğin AG ve OG den kullanıldığına ve OG den kullanılan elektriğin de Tek Terimli ve Çift terimli olmasına göre farklılık göstermektedir. Tüketiciler bu konuda elektrik mühendislerinden yardım alarak Elektrik faturalarını azaltabilirler.
KDV; Buraya kadar belirtilen bedellerin toplamı KDV matrahını oluşturmakta ve matraha uygulanacak % 18 oranındaki KDV ile birlikte fatura tutarına ulaşılmaktadır.
ÖNEMLİ
Elektrik faturalarında tüketicilerin özellikle ait oldukları tüketici grubuna dikkat etmeleri bununla birlikte ticarethane abone grubunda olan tüketicilerin Şantiye tarifesinde olup da mesken veya tarımsal sulamaya geçebilme imkanları ile Sanayi Sicil Belgesi imkanı olan üreticilerin Sanayi Tarifesine geçmeleri için gerekli girişimlerde bulunmaları, ETV’ye tabi olmayan veya indirimli orana tabi alanlarda faaliyette bulunulmakta ise de bu duruma uygun olarak DŞ veya GTŞ’lerden talepte bulunmaları gerekmektedir.
Fatura bileşenlerine ilişkin bu kontrollere ek olarak;
•Tüketiciler kullanmakta olduğu tüm tesisatlar için verilmiş güvence bedellerini kontrol etmelidir. Bu kontroller bilanço -muhasebe kayıtlarındaki verilen depozito ve teminatlar ile tedarik sağlanan GTŞ’lerden yapılacak yazılı isteklerle mutlaka kontrol edilmelidir. Sözleşmesi iptal edilmiş tesisatlar için iadesi alınmamış Güvence bedelleri varsa bu bedeller endekslemenin durması nedeniyle vakit geçirmeden iade alınmalıdır.
•Güvence bedelleri Mesken abone grubu dışındaki tüketiciler tarafından istenirse Teminat Mektubu olarak verilir. Nakit olarak ödenmesi ve tüketici talep etmesi halinde de 2 taksit olarak ödenir.
•Tüketiciler varsa e-posta bilgilerini tedarik şirketlerine ve dağıtım şirketlerine vererek E-Arşiv Fatura uygulamalarından yararlanmalı bunun yanında GSM (Cep telefonu) bilgisi ve tesisat adres bilgisi ile iletişim adres bilgilerini de kontrol ederek gerekirse düzelttirmelidirler. Bu şekilde Dağıtım ve Tedarik Şirketlerinin bilgilendirme zorunluluğu olan konularda zamanında bilgi sahibi olabilirler. “
………………
İlginiz ve duyarlılığınız için tekrar teşekkürler Abdurrahman Bey.
REİS TRENDEN İNENLERİ UYARMIŞTI UNUTMAYIN
Şehrimizde yerel seçimler merkezden çok daha hızlı ve kıran kırana ilçelerde sürüyor. İlçelerimizi “nüfusu kaç ki?” diyerek küçümseyenleri görüyorum. Nüfusları küçük olabilir. Ama buradaki saf ve temiz insanlarımız memleket meselelerinde köylerine ilçelerine sahip çıkma konusunda çok daha heyecanlı aynı zamanda da duyarlılar.
Üç gün önce bazı ilçelerimizde bire bir anket çalışması yapan görevlilerden duydum. AK Parti’den ayrılanlar ya da AK Parti’den aday adayı olup başkan adayı gösterilmeyince bağımsız ya da falanca partiden aday olarak seçimle girenler seçim sonrası kazanıp tekrar AK Parti’ye geçeceklerini vatandaşlara anlatıyorlarmış.
Bu konuda MHP’den bir şey duymadım. Ama ilçelerden gelen bilgelerin ve anket çalışmalarının analizlerini yaparken hemen Reis’in şu açıklaması aklıma geldi;
“Trenden inenler de bir daha zaten bu trene binemediler ve binemeyecekler"
Hatırlayın o günkü haber aynen şöyle idi;
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hasbilik işte ideal olanıdır, hesabilik menfaat çetelerinin hâkim olduğu yerdir. Ne çektiysek hesabi olanlardan çektik ve onlar hep gölgelediler, hep lekelediler ve onlarla da yol yürüyemedik, onlar yol ve dava arkadaşı olmadılar, yolda bıraktılar. Bunları sizler zaten gayet iyi biliyorsunuz, kimler olabileceğini biliyorsunuz. Yola çıktık, milletvekili oldular, belediye başkanı oldular, bakan oldular, ama trenden indiler. Trenden inenler de bir daha zaten bu trene binemediler ve binemeyecekler. Onun için zaman zaman benim istediğim niye yok, benim istediğimi yapmıyorsunuz; ne olur bu tür şeyler olmasın, hasbi olalım, evvel Allah davayı iktidara taşıyalım, nefsimizi. Eğer nefsimizi iktidara taşıma mücadelesi verirsek, yaya kalırız. Onun için, nefsi ne kadar ayaklarımızın altına alırsak hedefe o kadar çabuk ulaşırız." dedi.
…………….
Bizde bu açıklamaları bir kenara not ettik. Bence siz de edin. Bakalım özellikle bazı ilçelerimizde böyle bir senaryo gerçekleşecek olursa bu başkanlar AK Parti’ye geçmek isteyecekler mi? İki, onlar geçmek isterse AK Parti onları kabul edecek mi?
…………..
İyi tatiller…
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Gönül aynan saf olmadıkça, çirkini güzelden ayıramazsın
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Hastane koridorlarında yiyip içtiklerimizi poşeti ile oturağın altına bırakıp gitmediğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.