Allah Rızası İçin “Bir Damla Su”

Namık Ceyhan

Başta Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Sayın Selim UZBAŞ olmak üzere böyle bir uyarıyı akıl edip çok önemli bir sorun olan susuzluğa dikkat çeken ve destek veren herkese teşekkür ederim.  Yıllardır bizim gibi çevre dostları bunları söylediğimizde felaket tellalı olarak suçlanıyorduk. Gelinen nokta  bu maalesef.

Konya’nın pek çok reklam panolarında yer alan “SU KAYNAKLARIMIZ HIZLA TÜKENİYOR,İHTİYACIN KADAR KULLAN” uyarısı ve yanında temsili bir dilenci resmi elinde “LÜTFEN BİR DAMLA SU” isteği yer alıyor. Evet su israfının neticesinin ne olabileceği bundan güzel anlatılamazdı,tebrikler.

Bir tarafta merak etmeyin 2050 yılına kadar su sıkıntımız yok diyen bir zihniyet varken ; Su kaynaklarımızın tükendiğini ve su tasarrufunun önemini , su kaynaklarındaki son durumu eğmeden, bükmeden, kıvırmadan,popülist politikalara gitmeden demagoji yapmadan doğrudan ifade etme cesaretini gösteren  böyle bir  kampanyaya ben şapka çıkartıyorum.

Hakkını teslim etmek gerekirse KOSKİ son yılarda özellikle öğrenciler aracılığıyla yaptığı etkinliklerle ve internet sitesindeki (www.koski.gov.tr) bilgilendirici uyarılarıyla konuyu hep gündemde tutuyor.Nitekim alınan önlemlerle %20 tasarruf sağlandığı söyleniyor ama yetmez .KOSKİ’nin  duyurular bölümünde bu konu çok açık bir biçimde  şöyle ifade ediliyor.Şöyle ki;

“KOSKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Mayıs ve Haziran aylarında yağan yağmurların sevindirici olduğu belirtilirken, tehlikenin halen devam ettiği ve tasarrufu elden bırakmamak gerektiği vurgulandı.  “Son günlerde yağan yağmurlar hepimizi çok sevindirdi. Fakat bu tedbiri elden bırakmak için bir gerekçe olmamalı. Asla rehavete kapılmamalı, tasarruflu olmalı ve suyu israf etmemeliyiz. En başta belirtmek gerekir ki suyu asıl besleyen kardır.  Son 30 yılın yağış ortalamalarına bakıldığında bu yılki kış yağışları ortalamanın oldukça altında görülüyor. Ocak ayı dışında kurak bir kış mevsimi geçirdik. Beklenen ölçüde kar yağışı olmadı. Bu da son 30 yılın en kurak kışını yaşadığımızı açıkça göstermektedir.”yani sıkıntı kapıda aman dikkat!.

Şimdi bu ifadeler her şeyi anlatmıyor mu?

Ayrıca KOSKİ tarafından hazırlanmış “HAYATIN HER NOKTASINDA SU VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ” kitapçığında , “Enerji ve suyu tasarruflu kullanarak,hem çevreyi korumuş, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz. Günlük hayatta alınacak çok basit tedbirlerle, büyük tasarruf sağlamak mümkün.. Suyumuz var . Şimdilik . “ Uyarısı yapılmaktadır.herkesin bu kitapçığı mutlaka okuması ve hayatına uygulaması gerekir.

Dünyamızın son 50 yılında baş döndürücü bir hızla gelişen  çevre sorunlarından biri olan Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri beraberinde kuraklık ve çölleşme olmak üzere pek çok sorunu ortaya koymaktadır. Biliyoruz ki hiç bir ülkenin geleceği dünyanın çevresel geleceğinden ayrı düşünülemez. Geleceğin anahtarı ise İklim değişikliğine uyumda saklıdır.Konya bu konuda gerek Büyükşehir Belediye Başkanlığı gerekse KOSKİ Genel Müdürlüğü çalışmalarıyla dikkat çekmektedir.Ancak bu konuda diğer kamu kurum ve kuruluşları , Sivil toplum örgütleri ve  medya  ile işbirliği içinde olunması gerekir.Bu yol yalnız kat edilebilecek bir yol, bu sorun yalnız üstesinden gelinebilecek bir sorun değildir.

Bu yıl Ocak ayından bu yana toplam 241,7 mm yağış düşmüştür. Özellikle gelecek günlerde su sorunu yaşamamak için öncelikle yapmamız gereken suyu ihtiyacımızdan fazla kullanmamız gerekir.

Konya havzasında da en fazla su tüketimi tarımsal sulamada harcanıyor. Su kaynaklarımızın ¾ ü tarım alanlarında ve sulamada kullanılıyor. Başta tarım çalışanları bu konuya dikkat etmeli, sulamalarda modern teknikler kullanılmalı ve su kaybı en aza indirilmelidir.

Geriye kalan su sanayide ve evlerimizde içme ve kullanma suyu olarak kullanılmaktadır.4 kişilik bir ailenin, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak, güneş battıktan sonra bahçe sulayarak,kısacası suyu tasarruflu ve doğru kullanarak bir yılda 140 ton su tasarrufu yapabileceğini yıllar önce “suyunuzu boşa harcamayı kampanyalarında” ifade edilmişti. Halen bu tedbirler geçerlidir.

Yeri gelmişken Belediyemizin park bahçe sulamalarının sabah erken saatte ve akşam saatlerinde  yapılması ,öğlen sıcağında yapılmaması konusunda görevlilerin uyarılması gerekir diye düşünüyorum.Tabii ki büyük siteler ve apartman bahçelerindeki yeşil alanlarda bu öğlen sıcağında sulama yapmamalıdır.Ayrıca sokaklarımızdaki tatlı su çeşmelerini de amacı dışında kullanmamalıyız.

Hava, su, toprak  hayatımızın olmazsa olmazıdır.Sahip çıkmamız, sürdürülebilir olarak doğru yönetmemiz ve tasarruflu kullanılmamız gerekir. Su hayattır, kullanırken dikkatli olalım yoksa hasret kalmayalım.Su gibi aziz olun.Kalın sağlıcakla.

ÇEVRE SÖZÜ; Nehrin kenarında bile olsanız suyu tasarruflu kullanın.(Hadis-i Şerif)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.