Alparslan Türkeş, Temel Görüşler isimli kitabında ne diyor?

Oktay Mermer

Alparslan Türkeş, Temel Görüşler isimli kitabında, “Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde bunu uyguladı.  Bu icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkün. Tarih ve töremize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz” demişti.

Türkiye’de Başkanlık sistemi tartışmaları 10 Ağustos 2014’te halkın oyu ile ilk seçilen Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, yeni anayasayı hazırlaması beklenen Haziran 2015 seçimleri sonucu oluşacak TBMM’ye yönelik temenniler şeklinde dile getirilirken, bir tartışma da alevlenmiş oldu.

 

1990’da 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından gündeme getirilen Başkanlık sistemi basından ve dönemin DYP’li Başbakan’ı Süleyman Demirel’den yaylım ateşiyle karşılık bulurken; Cumhurbaşkanı olan Demirel de Başkanlık ve Yarı Başkanlık sistemini talep etmişti. MHP lideri Alparslan Türkeş de, Başkanlık isteyen isimlerdendi. Üstelik Türkeş, Başkanlık sisteminin tarifini 1979 yılında yayımladığı “Temel Görüşler” adlı kitabında da sıralamıştı.

 

Tek başkan tek meclis

 

Eski Türk devletlerinin Başkanlık ile yönetildiğini ve bunun sayesinde başarı geldiğine atıfta bulunan Türkeş, şunları yazmıştı: “Milliyetçi hareket, tek başkan, tek meclis sistemini savunur. Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde kuvvetli, adil ve hızlı icra sistemini uygulamıştır, kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz. İcrayı, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz. Her konuda bütünleşmeci olduğumuza göre, icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız. Türk tarih felsefesi ve tarihinde icra organı hiçbir zaman bulunmamış yani tek bir başkan tarafından yürütülmüştür. Milliyetçi Türkiye’de de demokratik milli cumhuriyet ilkesi içinde başkan, Türk milletinin yürütme organının tek başı olacaktır. Tek başkan sistemine uygun olarak yasama organı yönünden de tek meclis sistemini savunuyoruz. Avrupa krallık veya federal devlet rejimlerinin bir mirası olan senatonun, millet meclisi yanında yasama işlerini geciktirdiği bir hüviyet taşıması dolayısıyla kaldırılmasını istiyoruz.”

ABD Osmanlı’yı örnek aldı

ANAP döneminin Milli Eğitim Bakanı ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın en yakınındaki isim Hasan Celal Güzel ise, Özal’ın ABD’deki hayatında gördüğü olumlu sistemi Türkiye’ye de getirmek istediğini anlattı. Kendisinin başlangıçta Başkanlık’a karşı çıktığını ama Özal’ın bunu ‘Osmanlı da bu sayede süper güç oldu. Şimdi ABD de Osmanlı’yı örnek alarak büyük güç oldu’ sözleriyle savunduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin federal yapı da gerektirmediğini anlatan Güzel, “Özal da böyle düşünüyordu. ‘Federal olmayız da eyalet sistemiyle işi hallederiz’ diyordu. Bugün Erdoğan’a saldırıları gördükçe aklıma rahmetli Özal geliyor. Aynı basın, aynı isimler, aynı gazeteler, aynı çıkar odakları aynı Özal’a nasıl saldırdıysa Erdoğan’a da saldırıyorlar. Oysa ki hepsi de parlamenter sistemden şikayetçiler. Anlamak mümkün değil” dedi.

AK Parti’nin başkanlık sistemini de içeren Yeni Anayasa teklifini görmek isteyen ve ‘Millete gitmekten kimse korkmasın. Teklif gelsin, millet ne derse onu yapalım’ diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu çağrısına AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ‘Taslağı hazırlayıp meclise sundu. MHP ve AK PARTİLİ vekillerin oylarının çoğunluğu ile meclisten yasalar geçti. Devlet Bahçeliye ters olan bir gurup biz Başbuğun izindeyiz diyorlar ya, işte Rahmetli Başbuğun kendi kaleminden yazdığı kitaptaki başkanlık sisteminin önemi bildiren kitabı da ortada.

Sırası ile rahmetli Özal, rahmetli Demirel kendi dönemlerinde hep Başkanlık sistemini istemiş, o dönemlerde önlerine hep set çekilmişti.

Şimdi artık hükümette, mecliste, Cumhurbaşkanı da daha önceki liderlerin, büyüklerimizin rahmetli Türkeş’in kitabında yazdığı ve önem verdiği bu sisteme EVET demenin tam zamanı değil mi?

Şimdi söz Millette…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.