Altınekin’de silajlık sorgum sudan otu üretimi artacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında “Silajlık Sorgum Sudan Otu Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” Altınekin'de gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında “Silajlık Sorgum Sudan Otu Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” Tarla Günü etkinliği Konya İl Müdürü Duran Seçen'in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Konya'da düzenlenen Tarla Günü etkinliğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında yürütülen "Silajlık Sorgum Sudan Otu Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi" tanıtıldı. Projenin temel amacı, su tüketimi yüksek olan mısırın yerine, daha az su gerektiren ve besin değeri yüksek olan sorgum sudan otu üretimini artırarak çiftçilerin ekonomik durumunu iyileştirmek ve tarım arazilerinin verimliliğini artırmak. Proje kapsamında çiftçilere tohum desteği sağlanmakta ve bu sayede Konya'da sorgum sudan otu üretimi önemli ölçüde artış göstermekte.

“KONYA’MIZA VE ÜLKEMİZDEKİ TÜM ÜRETİCİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN”

Projenin temel hedefini belirten Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen,” Su tüketimi fazla olan, birinci ve ikinci ürün ekimi yapılan silajlık mısır bitkisinin yerine, su tüketimi düşük, ikinci ürün ekimi için daha uygun olan Silajlık Sorgum Sudan Otu üretiminin artırılması ve atıl arazilerin değerlendirilmesidir. Özellikle üreticilerimizi ilgilendiren besleyici değeri açısından Enerji ve Protein değerlerinin birbirine yakın olduğu görülmüştür. Dolayısıyla daha az girdi maliyeti ile aynı kalitede ürün alınma imkânı olduğundan daha ekonomik bir bitki denilebilir. Projemiz yüzde 75 Bakanlık hibeli, yüzde 25 çiftçi katkılı olarak yürütülmekte olup, geçen yıl da dâhil olma üzere Konya genelinde toplamda; 259 üreticimize, 4.984 da alanda, 14.950 kg Silajlık Sorgum Sudan Otu Melezi tohumu dağıtımı yapılmış, Altınekin İlçemizde ise 2023 yılında; 3 çiftçimize, 460 kg verilmiş ve bu miktar hızla artarak 2024 yılında;8 çiftçimize 1.250 kg olarak gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, kaliteli kaba yem açığının olduğu KOP bölgesinde, Silajlık Sorgum Sudan Otu Melezi sulanabilir sahalarda yüksek yeşil ot verimi, kalitesi, alternatif kullanımı, ekonomik yapısı, ekolojik uyum avantajları ve özelliklede ikinci ürün olarak sulanan alanlarda yaz dönemi (3-5 ay) boş kalan tarlaların yem bitkisi üretimi ile değerlendirilmesi açısından göz önünde bulundurulacak potansiyele sahiptir. Projemizin başta Altınekinli üreticilerimize, Konya’mıza ve Ülkemizdeki tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri