Aksaray’ın Sultanhanı beldesindeki, Anadolu'nun en büyük kervansarayı olarak bilinen Sultanhanı Kervansarayı, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.
Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Selçuklu eseri kervansarayın Alaaddin Keykubat tarafından 1229 yılında tarihi İpek Yolu üzerinde yaptırıldığını söyledi.
Anadolu'nun ayakta kalan en büyük kervansarayı olan mekanın Konya'ya 110, Aksaray'a ise 45 kilometre uzaklıkta olduğunu dile getiren Solak, "Sultanhanı Kervansarayı, dünyanın en sağlam yapılarından biri olma özelliğini de taşıyor. Kervansaray, yılda yaklaşık 400 bin yabancı, 200 bin yerli turist tarafından ziyaret ediliyor" diye konuştu.
Restorasyon için proje hazırlandı
Solak, kervansarayın restorasyonu için proje hazırlandığını ve Anıtlar Yüksek Kurulu'na gönderildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Kervansarayın, geçmiş dönemin şartlarına uygun şekilde restorasyon yapılarak, turizme daha iyi hizmet etmesi sağlanacak. Konya-Aksaray karayolunu kullanan yılda 1,5 milyon turist var. Bunlardan sadece 400 bin yabancı turisti Sultanhanı beldesinde misafir ediyoruz. Kervansarayın restorasyonunu bitirdikten sonra daha çok turisti ağırlayacağız."
Yerli turist sayısında artış var
Kervansarayın mimari özelliğine de dikkati çeken Solak, şunları kaydetti:
"Kervansarayda yazlık ve kışlık kısımlar var. Her iki giriş kapısı mermer olan tek kervansaray Sultanhanı'dır. Diğer kervansarayların kapıları taştan yapılmıştır. Mermer kapılarındaki ince işçilik ve en büyük en büyük kervansaray olmasından dolayı buraya turistler yoğun ilgi gösteriyor. Çok fazla yerli turist almıyorduk. Son zamanlarda başta üniversiteler olmak üzere, birçok farklı yerden de ziyaretçi almaktayız. Yaz aylarında daha çok İtalyanlar, kışları ise genellikle Japonlar geliyor. Dünyanın birçok yerinden ziyaretçileri misafir ediyoruz."