Anjiyo yaptırmak orucu bozar mı?

Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan soruları cevaplıyor.

Soru: Anjiyo yaptırmak orucu bozar mı?

Anjiyo, teşhise yönelik (anjiyografi) ve tedaviye yönelik olarak uygulanmaktadır. Anjiyografi vücut damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar içine damarların görünür hale gelmesini sağlayan ve kontrast madde olarak tanımlanan ilaç verilerek, anjiyogram adı verilen filmler elde edilir.

Anjiyografi sayesinde organları besleyen damarlar görüntülenerek damar hastalıkları veya bu damarlardan beslenen organlara ait tanı koydurucu bilgiler edinilir. Tedaviye yönelik olarak uygulanan anjiyonun klasik yöntemi anjiyoplastidir. Bu ise, dar veya tam tıkalı damarların balon ya da stent denilen özel araçlarla tekrar açılması için yapılır.

Bu bilgiler ışığında gerek anjiyografi, gerekse anjiyoplasti operasyonlarında yemek ve içmek anlamı bulunmadığından, oruç bozulmaz.

Soru: Endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat ve ferçten ultrason çektirmek orucu bozar mı?

Endoskopi ve kolonoskopi yaptırmak, makat veya ferçten ultrason çektirmek  yeme içme anlamına gelmemekle birlikte, çoğunlukla cihaz içinden su verildiği için oruç bozulur. Ancak söz konusu işlemlerde cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda endeskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat ve ferçten ultrason çektirmek orucu bozmaz.

Soru: Hemodiyaliz ve diyaliz uygulamalarında oruç bozulur mu?

Hemodiyaliz, kanın vücut dışından bir makine yardımı ile temizlenip vücuda geri verilmesi işlemidir. Kan, bir iğne ile hastanın kolundan alınır. Hemodiyaliz makinesi, diyalizör denilen bir filtreden kanı sürekli geçirerek zararlı maddeleri ve fazla suyu filtre eder.

Filtre edilen temiz kan,  ikinci bir iğne ile hastanın damarına geri verilir. Bu işlem yapılırken bazen gıda içerikli sıvı verilmektedir. Bu duruma göre hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden gerçekleştirilen hemodiyalizde oruç bozulmaz. Diğer diyaliz çeşitlerinde ise, vücuda gıda içerikli sıvı verildiği için oruç bozulur.

Kaynak: Star Gazetesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

RAMAZAN Haberleri