Zaman en kıymetlimiz. Trafikte harcanan boşa zaman ise stres sebebimiz. Zengin fakir herkes bu keşmekeşi yaşıyor. Bir gün akmayan trafikte oflayıp puflayan Elon Musk da bu problemi nasıl çözerim diye düşünmeye başladı. Bir kapsülün içinde 2.000 kilometre hızla gidebilen trenlerin çözüm olabileceğine kanaat getirdi. Adına da hyperloop deyip bu teknoloji hayata geçebilsin diye girişimcileri cezbeden bir bildiri yayımladı. Bildirinin üzerinden altı yıl geçti ve hyperloop projelerini daha sık duymaya başladık.
Hyperloop Türkçe adıyla hız yuvarı, havası alınmış bir tüpün içinde manyetik etkileşim ile hareket eden kapsüller olarak ifade ediliyor. Desteksiz bir şekilde yere temas etmeden hareket eden trenler bir süredir zaten kullanılıyor. Bunu havasız bir tüpün içinde yapmak, uçaktan bile hızlı olmasını sağlayacak.
En hızlı yolcu uçakları saatte 1.000 kilometrenin üzerine çıkabiliyor. Ne kadar hızlıysa bilet fiyatları da o kadar pahalı oluyor. Hyperloop bilet fiyatlarının 20$ civarında tutulabileceği iddia ediliyor. Yetmezmiş gibi, perona yanaşacak kapsüllerin her 30-40 saniyede bir yeni sefere hazır olacağı söyleniyor.
Hyperloop yatırımları yapan firmalardan Hyperloop One ‘ın web sitesinde mesafe-zaman ölçüm mekanizması bulunuyor. Buna göre Konya’dan Ankara’ya 21 dk, İstanbul’a 36 dk, İzmir’e 37 dakikada ulaşılabiliyor. Bu teknolojinin Konya turizmine ve ticaretine neler katabileceğini bir düşünün, harika olmaz mı?
Konya için şahane olacağı gibi gezmeyi görmeyi sevenler için de müthiş olacak. Ekose sofra bezini, mangalınızı, topunuzu aldınız. Piknik için farklı bir yere gitmek istiyorsunuz. 70 dakika sonra mangala çıraları atarken Van Gölü manzarasını izliyor olacaksınız. Ya da Konyaspor’u en uzak deplasmanlardan birinde, Trabzon’da desteklemek istiyorsunuz. 1 saat sonra Medical Park Stadyumu’nda tezahürat ediyor olacaksınız. Veya 40 dakikada Çanakkale’de Şehitliği ziyaret edip atalarımızı yâd edebileceksiniz.
Peki, Hyperloop Türkiye’ye hatta Konya’ya gelir mi? Hayaller çok güzel, peki ya gerçekler? Şu anki maliyet analizlerine bakınca Hyperloop, ütopik gibi görünüyor. Son rapora göre 1 mil hyperloop tüpünün maliyeti 11,5 milyon dolar. Umarım ar-ge girişimleri başarılı olur ve maliyetler aşağı çekilir. Bu sayede mesafeler genç aşıklara duvar olamaz. Ve Ferhat’lar dağları delen hyperloop tüpüyle Şirin’lerine kavuşur.