Son günlerde biz sigortacılar için en çok gündemde olan araç değer kaybı, kaza sebebiyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder. Mevzu aracımız olunca da akan sular durur.
Kendi sağlığımızdan, çocuğumuzdan, anamızdan, babamızdan daha önemli hale gelir. Mal canın yongasıdır düsturu ile bin bir laf ettiğimiz trafik sigortası kaza sonrasında aracınızın değer kaybını ödemektedir.
Tabi ki belli kurallar dahilinde.
Aracınız kazada herhangi bir hasar görmüşse tamamen ve en düzgün şekilde tamir edilmiş olsa dahi aracınızda değer kaybı oluşur.
Araç değer kaybı tazminatından kazada kusurlu bulunan tarafın trafik sigortası sorumludur (Kaza sonucu % 75, % 50 ve % 25 kusurlu olsanız dahi talepte bulunabilirsiniz).
Ayrıca 150.000 km üzerinde olan araçlara değer kaybı ödemesi yapılmamaktadır.
Bu tazminat trafik sigortasından tahsil edilir.
ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANIR?
Araç değer kaybı hesaplamasında hasar gören aracın; aktüeryası.
* Hasar geçmişi ve niteliği
* Kilometresi
* Marka ve model bilgisi
* Üretim yılı
*Trafiğe çıkış tarihi
* Pazar değeri
Ve bunlar gibi birçok faktör dikkate alınarak hesaplanır.
ARAÇ DEĞER KAYBI ZAMAN AŞIMI SÜRESİ
Araç değer kaybında zaman aşımı süresi 2 yıldır. Bu bilgiler bilgi amaçlıdır, okuyanlar okumayanlara aktarabilirse bilinçli bir grup oluşturmuş oluruz.
Zaman aşımı süresi kaza tarihinden itibaren başlar. Son iki yıl içinde kaza yapmışsanız araç değer kaybınızı talep edebilirsiniz. Trafik sigortanızı mutlaka yaptırınız, poliçesiz kaza yapmanız durumunda mahkeme kapılarında dolaşmak yerine poliçenizi yaptırın rahat edin.
Kazasız günler dilerim.