Araç muayeneleri (vizeler) belli yılda tekrarlanır. Bundan daha doğru bir şey yok. Zira araçların trafiğe çıkması tek kişilik bir olay olmayıp yolları ortak kullanmanın en belirgin örneklerinden biridir. Ancak kurallara uygun ve sağlam araçlarla trafiğe çıkmak kaydıyla.
Benim çok hassasiyetlerim vardır ancak trafikteki hassasiyetlerim en üst noktalardadır. Özellikle dönüşlerde kullanılmayan sinyaller ve yanlış parklar ve duman atan araçlar beni oldukça strese sokar. Bu konuların ihmali Konya’da maalesef en üst noktalardadır. Esas konuya gelelim.
Geçen cuma emanetimizde olan arabamızın muayenesi için internetten randevu aldım. Herhangi bir aksilik olmasın diye randevudan 1 saat önce muayene yerine gittim. Arabayı muayene istasyonuna yakın yol kenarında uygun bir yere bıraktım. Cuma sonrası arabanın yanına hemen döndüm ama gördüklerime inanamadım. Arabayı uygun yere park etmeme rağmen ana yol üstüne 2 sıra daha farklı irilikte ve tonajda araçlar park etmiş, neredeyse yolun yarısını işgal edilmiş durumda buldum.
Her ne kadar park yapmalar düzensiz olsa da araç sahipleri için yapacak bir şey yok. Zira istasyon yapılalı neredeyse 10 sene üzerinde olmasına rağmen park yerlerinde hiçbir düzenleme ve genişleme yapılmadığı gibi muayene hattı sayısında da hiçbir artış olmamış. Bu ne insafsızlık.
Muayene için dosya alma ve ödeme, egzoz testi, muayene için sırada bekleme ve muayene olmak üzere toplamda 5 saat beklemiş olduk. Toplamda neredeyse 4 saat daha fazla beklemiş oldum. Bu arada farklı araçlara ve işe sahip insanlarla ve bu işi profesyonelce yapan sigortacılarla görüşmelerim de oldu. Bekleme süresi ve muayenenin zorlukları için onların da düşünce ve kanaatlerini aldım.
Bunun yanında “gecikmenin sebebinin maliye internetinin geç açılmasına” bağlanan anonslar alsak da bunun doğru olmadığına dair bu işi profesyonelce yapan sigorta şirketleri elemanlarından yoğunluk ve gecikmenin her gün aynı olduğuna dair beyanlar aldım.
Her şey bir tarafa vize istasyonunda araç parkının yeterli olduğuna dair kimse beyanda bulunamaz. Meraklılar için özellikle büyük araçların anayolları tıkadığını tespit etmek zor olmadığı gibi kontrol hattı sayısının artırıldığını da kimse söyleyemez. Ülkede ve Konya’da araç sayısı son 15 yılda 3 katına çıkmış olmasına rağmen yeni hatlar yapılmamış, vize işlemleri kolaylaştırılmamıştır.
Bunu önlemek için yapılacak ilk iş;
1.Her üç merkez ilçeye muayene istasyonlarının kurulması,
2. Bu olmasa özellikle büyük araçların muayenesi için şehir dışında geniş bir yer bulunmasıdır.
Bu işin denetçileri vize istasyonlarını araç sahiplerine dert olmaktan kurtaracak denetimler yapmalı, muayene işini yeniden projelendirerek “zaman ve insan israfından” kurtaracak duruma getirmelidir.
Bu arada muayene istasyonunda çalışan teknik ve idari personelinin nezaketine ve sabrına teşekkür ediyorum. Gerçekten muayene temiz ve şaibesiz yapılıyor.
Muayene istasyonlarında mağduriyetler sadece Konya merkezinde değil ilçelerde yaşandığına dair çok sayıda bilgi var. Bir doktor arkadaşım Ilgın’da kolay olur diye randevulu gittiği halde gecikme oluyor. Randevulu geldiğini söylediği zamanda görevliler “randevuyu muayene olmak için” aldığını söyleyerek adeta dalga geçiyor. Konu ile ilgili sorumlular ve yetkililerden açıklama bekliyorum.
Allah’a emanet, hayra muhatap olunuz efendim.
Kalın sağlıcakla.