Yoğun bir Perşembe günü geçirdik. Sabah saatlerinde Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde; Meram Belediyesi öncülüğünde 75 bin öğrencinin faydalanacağı yeni nesil eğitim projesi Meram Gelişim Akademisi / MEGA’nın hayata geçirildiği programı takip ettik. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muhittin Okumuşlar kurumları adına MEGA’nın protokol metnini imzaladılar.
Konya aslında bu tür projelere yabancı değil. Daha evvel Selçuklu Belediyesi tarafından uygulanan SEDEP ve akabinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tüm şehirde hayata geçirilen Medeniyet Okulu sayesinde eğitime ciddi katkılar sunuldu. Meram, MEGA ile bunu farklı bir evreye taşıyor. Yoğun bir protokolün ilgi gösterdiği konuşmaları baştan sona dikkatle dinledik.
Başkan Kavuş, ‘Z ve Alfa Kuşaklarının’ içinde aktif olarak yer alacağı ve yeni nesli, yeni nesil eğitim yöntemleriyle tanıştıracak projenin ahlaki karakter eğitimini merkeze alarak bilim, sanat, yaşam, doğa, sağlık ve spor eğitimlerinde yeni bir nefes olacağını belirtti. Bir bakıma Meram Gelişim Akademisini bu şekilde tanımladı.
Pandemi sürecinde de net bir şekilde anlaşıldı ki, işin öğretim kısmı bir şekilde çözülebiliyor. Lakin eğitim kısmını halletmek çok zor. MEGA gibi projeler aslında buna yoğunlaşıyor. Önem verdiğimiz değerlerimize vurgu yapılıyor. Ahlak seviyesi yüksek karakter sahibi nesilleri bilimle, sanatla, sporla yoğrulan ortamlarda nasıl eğitebiliriz bunun için kafa yoruluyor.
Başkan Kavuş göreve gelirken, ‘Meram’da bu dönem benden mega bir proje beklemeyin’ demişti. Konuşmasında bunu kendisi de hatırlattı. Belki koca gövdeli mega bir proje yapmıyorlar ama geleceğe ve gençliğimize yatırım yaparak aslında devasa bir işe kalkışmışlar. Allah yollarını açık etsin.
MİSTİK MÜZİK VE İLAHÎ AŞK
Dün öğle saatlerindeki programımız 18. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nin tanıtımı ile ilgiliydi. Hz Mevlâna’nın doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında tam 18 yıldır düzenli olarak dünyanın birçok ülkesinden önemli sanatçılar bu etkinliğe katılıyor. Ve konser veriyor. Bu yıl da 9 ayrı konser gerçekleştirilecekmiş. 27 Eylül’deki Özgür Can Çoban konseri ilgimi çekenlerden biri.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, dün gazetecileri bir araya getirdi ve 22-30 Eylül'de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, TRT ile Selçuklu, Meram ve Karatay belediyelerinin katkılarıyla gerçekleştirilecek festivalin detaylarını anlattı.
Programda Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu konuşması esnasında konuyu harika şekilde bağladığı çok güzel bir tanımlama yaptı. İşin bu kısmını haber metinlerinde bulamazsınız ben size anlatayım da arada kaynamasın.
Endülüslü Âlim İbn Hazm’ın Güvercin Gerdanlığı isimli eserinde aşkı 3’e ayırıyor: Hayvani aşk, ruhani aşk ve ilahi aşk.
Hayvani aşk, yünün suya batırıldığı zaman, suyun yüne nüfuz etmesi…
Ruhani aşk, kişinin, sevdiği kişinin sevdiği her şeyi sevmesi onun sevmediğini sevmemesi…
İlahî aşk, kulun Allah’ı, Allah’ın kulu sevmesi olarak tanımlanıyor. Bunlar birbirine mani değil, birbirlerinin aşamalarıdır.
İlahi aşk üzerine Cenab-ı Allah’ı aramanın rahmani duyguların notalara dökülmesi bağlamında Mistik Müzik Festivali dinleyicilerine bambaşka bir pencere açıyor. Festivalin mottosu Hazreti Pir’in deyimiyle ‘Hâk âşıklarının gıdası mûsıkî dinlemektir’ diyor. O ışığı yakalayabilenlerden olmak dileğimiz olsun.
SELÇUKLU’NUN ÇİNİ YARIŞMASI
Konya kültür ve sanat anlamında önemli gelişme kaydediyor. Selçuklu Belediyesi daha evvelden duyurusunu yaptığı “Yaşayan Miras” isimli ulusal çini yarışmasının ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Selçuklulardan günümüze kalan en önemli eserler arasında çiniler de var. Bu alana önem göstererek hem eski seramiklerin araştırılması hem de uygulamalarının yapılması adına bir yarışma yapılması kültürel mirasımız adına ehemmiyet taşıyor.
Bugün size şehirde yaşanan 3 güzel eğitim sanat ve kültür projelerinden bahsettim. Bu şehri seviyorum. Kim ne derse desin memleketim Konya bambaşka bir şehir…