2022 yılının başında açıklanan 2021 yılı verilerine göre Türkiye’de en çok ziyaret edilen müzeler arasında ilk sırada Mevlana Müzesi yer alıyor.
Aslında Mevlana Müzesi, her dönem Türkiye’nin en çok ziyaretçi alan müzeleri arasında. Son 10-15 yılda ilk 3’ten daha geriye düştüğünü hiç hatırlamam. Sıralama genel olarak Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii ve Mevlana Müzesi üçlüsü arasında değişkenlik gösteriyor.
Ziyaretçilerin genel profiline baktığımız zaman 2,5 milyon Konyalıdan ziyade Türkiye’nin 81 vilayetinden gelen ziyaretçiler ve çok büyük bir bölümü ise yabancı turistlerden oluşuyor.
Hz. Mevlana’nın Türbesi’nin de yer aldığı Mevlana Müzesi sahip olduğu potansiyeli itibariyle bakıldığında Türkiye’nin gerçek manada önemli inanç turizmi merkezlerinden birisi.
Her ne kadar her yıl geleneksel olarak düzenlenen 7-17 Aralık Şeb-i Arus etkinlikleri döneminde yıldızı parlıyor olsa da Mevlana Türbesi yılın dört mevsimi, 12 ay boyunca sürekli ziyaret alan bir yer.
Türkiye’nin en çok ziyaret alan müzelerinden Topkapı Sarayı’na giriş ücreti 50 TL…
Türkiye’nin en çok ziyaret alan müzelerinden Mevlana Müzesi’ne giriş ücreti ise 0 TL… Yani Mevlana Müzesi’ne girişte ücret alınmıyor.
Ne zamandan beri?
7 Aralık 2014 tarihinden beri. Dönemin Başbakanı Konyalı hemşerimiz Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla Mevlana Müzesi’nin ücretsiz ziyaret edilmesi sağlanmıştı.
Aslında o dönem belki niyet olarak iyi düşünülmüştü. Dünyaya mâl olmuş bir ismi ziyaret etmek, müzesini gezmek için kimsenin ücret ödemesine gerek yok gözüyle bakılmıştı.
Ancak şu da bir gerçek ki, bir şey bedavaysa kıymetsizdir anlayışına sahip bir milletiz. Hatta sadece bizim milletimize özgü bir şey değil bu. Bir şeyin kıymeti, ona ulaşmak için ödenen bedelle kıyas edilir.
Diğer yandan bu müzenin çeşitli masrafları var. Genel bakımı ve temizliğinden içeri girerken giyilen galoşuna ve lavabolardaki peçetesine varıncaya kadar her şey para… Mevlana Müzesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edip bu durumu gören dostlarımız ‘düşük de olsa bir ücreti olsun, kıymetsiz bir hal almasın. Buradan elde edilecek gelir de yine müze için kullanılsın’ kanaatlerini bizlerle paylaştılar. Biz de buradan Konya kamuoyuna sunmuş olalım.
ABDÜLKADİR KARADUMAN İLE GÜNDEMİ KONUŞTUK
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, Saadet Partisi İl Başkanı Hüseyin Saydam ve parti il yöneticileri ile birlikte gazetemizi ziyaret ettiler. Teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yerel gündem, genel gündem, ekonomi ve siyaset üzerine uzun uzadıya sohbet etme, kafamızdaki soruları sorup cevap bulma şansımız oldu. Abdülkadir Karaduman Bey, Konya’da çok bulunamadığı için aslında eleştiriliyordu.
Sorduğumuz sorulara aldığımız yanıtlar doğrultusunda fiziki anlamda Konya’da olamasa bile Konya’yı yakından takip ettiğini ve Konya’nın meselelerine olan hakimiyetini ortaya koymuş oldu.
Konya yatırımlarına, yapılanlara ve yapılamayanlara yönelik yakın markajını dile getiren Abdülkadir Bey, Konya’nın kazanımları noktasında hakkı sahibine teslim etmesini de biliyor; eksikler ve yapılması gerekenler noktasında eleştirmesini de biliyor. Tarım şehri olan Konya’nın su sorunu başta olmak üzere, dış çevre yolunun yapım süreci ve başkaca eksiklerin giderilmesi konusunda da Konya’nın gündemini Meclis’e bundan önce olduğu gibi bundan sonra da taşıyacağını ifade ediyor.
TESPİHTEKİ MANAYA BAKIN SİZ
Bazı insanlar vardır. Hobileri ile öne çıkarlar. Belli başlı metalara özel bir önem atfederler. Kimisi klasik araba sever, kiminin pul, kiminin kalem koleksiyonu vardır. Şakalak Tarım Makinaları AŞ’nin Genel Müdürü Mustafa Genç’in de tespihe olan ilgisi ve merakını bilirdik. Ama bu kadar ileri boyutlarda olduğunu da düşünmezdim. Dahası açılış töreninde yapılan konuşmalarda tespihe yapılan güzellemeler ve tespihteki mana beni şaşırttı.
Dün Tantavi Kültür Merkezi’nde Konya protokolünün katılımı ile Mustafa Genç’e ait olan tespihler ‘Habbeden İmameye Tespih Yolculuğu’ Sergisi ile ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Tespihe hiç ilgisi olmayan ben ve benim gibi birçoklarının dahi ilgisini cezbedecek güzellikte ve özellikte tespihler burada sergileniyor. Tespihe azıcık merakı olanlara tavsiyem bu sergiyi kaçırmamalarıdır.
Cumanız hayrolsun…