Bismillâhirrahmanirrahim. Elhamdülillahi Rabbilâlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ Muhammedin ve alâ âlihi ve ashâbihi ve sellim.
Besmele hamdele ve salvele ile işe başlamak efendimiz alehisselatü vesselamdan bugüne büyüklerimizin adetlerindendir. İlk yazım olması sebebiyle bu usule değinmek adına böyle bir başlangıcın hayırlı olacağı kanaatindeyim. Niçin bir işe besmele ile başlanır? Biraz bundan bahsedip bu yazımı sonlandırayım.
Besmele, hayırlı ve helal bir işe başlarken bizi yoktan var eden kendisine kulluk etmemiz için bize hayat veren Rabbimizin adlarını anarak ve bu adları ile işe başlamak manasına gelmektedir.
İslamiyet’ten önce cahiliye Arapları her hangi bir işe başlayacaklarında tapındıkları putların adını anarlardı. Yüce Peygamber efendimiz (s.a.v.) İslam dinini tebliğe başladıktan sonra bu âdeti değiştirdi. Çünkü hayırlı ve helal bir işe başlarken isminin anılmasına Rabbimizden daha layık ve yüce bir varlık yoktur.
Efendimiz aleyhisselatü vesselam başlarda besmele için, "Bismike Allahümme" ve "Allah'ın adıyla" anlamına gelen, "Bismillahi" sözlerini kullanmıştır. Ancak Neml Suresi 30. Ayet-i kerimenin nazil olması ile besmele son şeklini almıştır.
Helal ve hayırlı bir işe başlarken Müslüman şahsiyetin Rabbini anması çok mühim ve gerekli bir iştir. Yüce Rabbimiz kitabında birçok ayet-i kerime ile buna dikkat çekmektedir. “Ey iman edenler! Allah’ı çok çok zikredin.”(Ahzâb Sûresi 41. Ayet), "Namazlarınızı kıldıktan sonra, ayakta otururken ve yanlarınızın üzerinde iken Allah'ı anın." (Nisa Suresi, 103. Ayet).
Besmelenin içinde barındırdığı mana; “Bu işime Rahman(esirgeyen) ve Rahim(bağışlayan) Rabbimin adı ile başlıyorum. Rabbimin emri ile onun için bu işin başında bulunuyorum. Çünkü Rabbim bana güç ve kuvvet vermezse ben bu işi tamamlayamam. Ancak onun kudreti ve hâlk etmesi ile işimi yerine getirebilirim.” kulun bu düşünceler ile yaratan Rabbine niyazıdır.
Bu söylediklerimizden çıkarımla Müslüman bir şahıs kötü ve yararsız işler yapmaz ki her işinin başında Rabbinin adını anarak yaptığı işe başlasın. Allah Teâlâ ve Tekaades hazretlerinin yasakladığı bir işte haram kıldığı bir emrinde besmele çekmek büyük bir günah ve kişinin Rabbine karşı yaptığı büyük bir hatadır.
Allah Teâlâ ve Tekaddes hazretleri bizleri hayırlı ve helal işlerde memur eylesin.