Oradan buz gibi soğuk ve şarap gibi lezzetli bir su akmakta
Kaynağı yeni yetme birinin yanağı gibi. İbn-i Bibi
2014-2015 eğitim-öğretim yılı başında Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı olarak görev süresi dolan Prof. Dr. Muhittin TUŞ’un yerine Prof. Dr. Alaattin AKÖZ atandı. Asistanlığı döneminden bu tarafa yaklaşık 30 yıldır tarih bölümünde görev yapan Alaattin AKÖZ’ün Tarih Bölüm Başkanlığına atanması münasebetiyle, bölümde görev yapan bütün öğretim üyeleri ile bir hafta sonu etkinliğinde bir araya gelmek amacıyla Bölüm Başkanlığı tarafından Konya’nın tarih ve doğal güzellikleri açısından dikkat çeken Beyşehir ve çevresine bir teknik gezi organize edildi. Hafta sonu programına Tarih Bölümü’nde görev yapan 8 Profesör, 5 Doçent, 7 Yardımcı Doçent, 5’i Dr. olmak üzere 13 Araştırma Görevlisi ve Tarih Bölüm Sekreteri ile S.Ü. Edebiyat Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Âlim GÜR, Dekan Yardımcıları ve Fakülte Sekreteri de davet edildi.
Organizasyona planlandığı gibi, 19 Ekim 2014 tarihinde Pazar günü saat 09.00’da Konya’dan hareket edilmesiyle başlandı. Konya- Beyşehir yolu boyunca yaklaşık 45 dakika yol alındıktan sonra Doğanbey Kavşağı’nda sağa ayrılan köy yolu takip edilerek Sevindik ve Sadıkhacı köyleri üzerinden Eflatun Pınar’a ulaşıldı. Eflatun Pınar Hitit Anıtı’nda Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan BAHAR tarafından kısaca bölgenin Hitit dönemi tarihi ve anıtın önemi ile Eflatun Pınar ve Fasıllar Anıtı ilişkisi anlatıldı. Hüseyin MUŞMAL’ın rehberliğinde sürdürülen gezi de Eflatun Pınar’dan sonra Hüyük İlçesi Çukurkent Köyü’nde Doç. Dr. Necmi UYANIK tarafından çay ikramında bulunuldu ve köy hakkında akademisyen heyete bilgi verildi. Daha sonra Tolca Köyü’ne geçen heyet, göl kenarında incelemelerde bulundu ve burada Prof. Dr. Alaattin AKÖZ tarafından öğretim üyelerine Beyşehir Balığı ikramında bulunuldu. Öğle yemeğinin ardından Tolca’dan hareket eden heyet, Fele Beli üzerinden Gedikli’ye ulaştı ve burada Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILMAZ tarafından Mada Adası ve Rus Kazakları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Öğleden sonra Kubadabad Sarayı’na ulaşan heyet, Türkiye Selçuklu Tarihçisi Doç. Dr. Mehmet Ali HACIGÖKMEN’in saray hakkında yaptığı sunumu dikkatle takip etti. Sarayın incelenmesinden sonra akademisyenler İbn-i Bibi’nin eserinde bahsettiği ve Saray’ın hemen yanından kaynayan ve göle dökülen Gençlik Pınarı’nı incelediler ve buradan su içtiler. Sarayda incelemeleri tamamlayan heyet, Hüseyin MUŞMAL’ın memleketi olan Kurucaova Köyü’ne davet etmesi üzerine köy kahvehanesinde çay içtiler. Burada köy sokaklarında kısmen inceleme yapan heyete köy ve ekonomisi hakkında bilgi verildi. Havanın kararmaya başlaması üzerine heyet, Beyşehir ve oradan Konya’ya gitmek üzere Beyşehir Gölü kenarından uzanan stabilize yolda güneşin batışını izleyerek bölgeden ayrıldılar.