Türkiye’nin, sınırları itibariyle en büyük 2. milli parkı olan Beyşehir Gölü Milli Parkı için yeni bir uzun devreli gelişim planı hazırlanıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ve 23 Eylül 2008 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından da onaylanan Beyşehir Gölü Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı’nın yargı tarafından iptal etmesinin ardından yeni bir plan için çalışma içerisine girdiği belirtildi.
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, Beyşehir’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı üzerinde revizyon çalışmaları yapıldığı dönemde daha önce mahkeme tarafından verilen iptal kararının Danıştay tarafından da onaylanması sonucu yargı kararıyla planın iptal olduğunu hatırlattı.
Bu planın iptal edilmesinin Beyşehir için bir fırsat olduğunu dile getiren Akış, milli parkla ilgili yeniden bir uzun devreli gelişim planı çalışmasının başladığını vurguladı.
Yeni planın, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Beyşehir Belediyesi’ni de bu çalışmaya ortak ederek hep birlikte bir mesai gerçekleştirildiğini aktaran Akış, şunları kaydetti:
"Burada bizim için elzem olan en önemli konu, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin dışına çıkabilmek. O yüzden de Beyşehir Gölü’nü içme suyu havzası olmaktan çıkarabilmek gerekiyor. Bu sınırlamanın önüne geçebilmek için KOSKİ Genel Müdürlüğümüzün Beyşehir Gölü’ne alternatif yeni içme suyu kaynaklarıyla alakalı çalışmaları bitti. Kaynaklar tespit edildi. Proje çalışması yapılıyor. Biz bundan sonra içme suyunu Beyşehir Gölü’nden değil, kaynaktan alma yoluyla KOSKİ ile birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Bu, bizim uzun devreli gelişim planımızı ciddi manada etkileyecek bir husus."
- Plan nasıl iptal oldu?
Beyşehir Gölü Uzun Devreli Gelişim Planı’nın iptali için kapanan Üstünler belde Belediyesi tarafından Konya 2. Bölge İdare Mahkemesi’ne mücavir alan sınırları ile ilgili 2011 yılında itirazda bulunularak dava açıldı. Mahkemede görülen dava 2012 yılında karara bağlandı.
Mahkeme tarafından sonucun açıklanmasının ardından Üstünler Belde Belediyesi’nin lehine karar verilerek plan kısmi olarak iptal edildi. Verilen mahkeme kararına, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü itiraz etmesine rağmen Danıştay, 2013 yılında mahkemenin verdiği kararı doğru bulup onaylayınca uzun devreli gelişim planının iptali kararı kesinleşti.