Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı'dan "Konya Şeker Gübresi" iddiası

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, daha önce kesin bir dille yalanlanan Konya Şeker'in gürbreleriyle ilgili iddiaları yeniden gündeme getirdi.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, Konya Şeker’in dağıttığı taban gübrelerinin tarlalarda pancar üretimini azalttığı yönünde iddialarda bulundu. “Çiftçilerimizin Konya Şeker’den aldıkları taban gübresinin değerlerinin düşük olduğu gerekçesi ile bana müracaat etmelerinden dolayı bu açıklamayı yapıyorum” diyen Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Ağralı, “Çiftçilerimiz gübreleri akredite laboratuvarda analiz ettirmişler. Ne yazık ki akredite laboratuvarda da yapılan analiz ortaya koyuyor, Konya Şeker'in bu yıl vermiş olduğu tevzi gübreyle ilgili çiftçilerimizin sıkıntı çektiği de ortada. Akredite laboratuvarın analizine göre, Toplam Azot (N) 10 olması gerekirken 7.6, Amonyum Azotu (NHq-N) 10 olması gerekirken 7.6, Nötral Amonyum Sitrat ve Suda Çözünür Fosfor penta Oksit (P205) 25 olması gerekirken 15.3, Suda Çözünür Fosfor Penta Oksit 21.5 olması gerekirken 7.2, Suda Çözünür Potasyum Oksit (1420) 20 olması gerekirken 7.2. Analizlerde bir tek kükürt oranı yüksek. Kükürt 10 olması gerekirken 14.9. Tabi her toprak kükürt ister mi? Kükürt bu kadar gerekli mi onu da bilmiyoruz? Çiftçilerimizin akredite laboratuvara resmi olarak yaptırdıkları analizleri içerir belge elimde. Bana bunu sundular, ben de bunu inceledim ve ne yazık ki çiftçilerimizin mağdur edildiği kanaatine vardım.” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİMİZİN HAKKINI ARAMAK BİZİM GÖREVİMİZDİR”

Konya Şeker'in çiftçiyi mağdur ettiği iddiasında da bulunan Mustafa Ağralı, “Konya Şeker, çiftçilerimizin yıllardır övgüyle söyleyeceğim, çiftçinin üretiminde eli ayağıydı. Gerek gübresinden ilacına, tohumundan çok büyük desteklerine kadar çiftçimize destek oluyordu. Ama şu anki yapılan analizlerde tevzi gübrelerde baktık ki veriler gerçekten çok düşük. Bu belge benim elime geldikten sonra ben bunu Ziraat Odalarımızın İl Koordinasyon toplantısına da taşıdım. Orada oda başkanlarımızla beraber istişare ettik ve Konya Şekerle alakası olmayan bir ilçemizin oda başkanı da taban gübre bulamadığı için bu markanın gübresini kullandığını ama pancarda sararma gördüğünü, gelişiminin düşük kaldığına şahit olduğunu onun için de hemen tarlaya ilave DAP gübresini attığını böylece de pancarı bir nebze olsun kurtardığını söyledi. Bir odamızın başkanı bile sizin anlayacağınız bu söz konusu gübreden mağduriyet yaşamış. Bunu şöyle söylemek istiyorum, biz Beyşehir Ziraat Odası olarak çiftçinin temsilcisiyiz, çiftçilerin herhangi bir konuda mağduriyeti varsa bunu dile getirmek, çiftçimizin hakkını aramak bizim görevimizdir. Zaten çiftçi kardeşlerimiz Cumhuriyet Savcılığına konuyu intikal ettirmişler, davayı açmışlar. Gerçekten bu gübrede böyle bir şeyin olup olmadığının araştırılmasını istiyoruz. En kısa zamanda Konya Şeker ve Tarım ve Orman Bakanlığımız bu konuya bir açıklık getirmelidir ve çiftçilerimizin mağduriyeti mutlaka tanzim edilmelidir” şeklinde konuştu.

Mustafa Ağralı, Konya Şeker'e ait olduğunu iddia ettiği gübre analiz sonuçlarını paylaştı

İDDİA ODA BAŞKANLARI TOPLANTISINDA DA GÜNDEME GELMİŞ!

Öte yandan konunun Konya'daki ziraat odaları başkanları toplantısında da gündeme geldiği, toplantıda sadece Beyşehir ve Seydişehir Ziraat Odası başkanlarının gübreyle ilgili şikayet aldıklarını ifade ettiği, diğer oda başkanlarının, ilçelerinde kendilerine bu yönde ulaşan bir şikayet olmadığını dile getirdiği öğrenildi.

İDDİALARI ORTAYA ATAN BEYŞEHİR ZİRAAT ODASI, BAŞKA BİR GÜBRE FİRMASININ BAYİSİ!

Öte yandan iddiaları ortaya atan Mustafa Ağralı'nın başkanı olduğu Beyşehir Ziraat Odası İktisadi İşletmesinin "Timac Agro Avrasya A.Ş" isimli firmanın katı ve sıvı gübrelerinin bayisi olduğu öğrenildi.

KONYA ŞEKER İDDİALARI KESİN BİR DİLLE YALANMIŞTI!

Türkiye'nin ve Konya'nın en önemli milli, aynı zamanda güvenilir markalarından olan "Torku ve Konya Şeker'e itibar suikastı mı yapılıyor?" sorusunu akıllara getiren iddiaları Konya Şeker yönetimi belgelerle açıklık getirerek yalanlamıştı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Gübre Bitki Besleme ve Araştırma Laboratuvarı tarafından yapılan analiz sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmıştı.

DEPOLAMA KOŞULLARINA DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ

Açıklamada, şubat ve mart aylarında çiftçilere dağıtılan gübrelerin uygun olmayan depolama koşullarına maruz kalması durumunda, içeriklerinde azalma olabileceğine de dikkat çekilmişti.

ERKOYUNCU: "AHLAKSIZ İFTİRA!"

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu da, “Yakışıksız ve ahlaksız iftiralara karşı her türlü hukuki yola başvuruyoruz" sözleriyle iddialara tepki göstermişti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KONYA Haberleri