Bir avuç çiftçi takdiri hak etti

Rasim Atalay

Konya Ovası’nın verimli topraklarında bundan yaklaşık bir asır önce ekimi gerçekleştirilen kenevir bitkisi, 1973 yılında getirilen yasak ile neredeyse tamamen terk edilmişti.

Türkiye genelinde belli başlı illerde özel izne ve denetime tabi olarak üretimi gerçekleştirilen kenevir için ‘Konya’da da üretilsin’ diyerek düğmeye basan bir avuç çiftçi, kılıcının hakkıyla kenevir bitkisini Konya’ya getirmeyi başardı.

Çumra’da kurulan Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin Başkanı Mahmut Şenyüz ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerinin tek gayesi vardı, o da keneviri yeniden Konya topraklarında üretilir hale getirmek…

Çünkü…

Bu süreçte akademik olarak da yapılan incelemeler, tahliller, sonuçlar, Konya Ovası’nın kenevir bitkisinin yetişmesi için ideal hava, toprak ve su yapısına sahip olduğunu gösteriyordu.

Su yapısı da önemliydi…

Suyu her geçen gün azalan, sürekli kuraklık eğiliminde olan Konya Ovası’nda daha az su tüketip daha çok verim verecek olan alternatif bitkilerin arandığı bu dönemde kenevir, aslında tam anlamıyla bu toprakların bitkisi olduğunu bilimsel verilerle ortaya koyuyordu.

Mahmut Başkan ve birlikte yürüdüğü bir avuç üretici, gazetemizin de yazarı olan Prof. Dr. Fikret Akınerdem Hocam’ın danışmanlığı ve sorumluluğunda önce kenevir bitkisinin Konya Ovası’nda neden yetiştirilmesi gerektiğiyle ilgili rapor hazırladı.

Uzun uzadıya detaya girmek istemiyorum… Bu rapor Tarım Bakanlığı, ilgili genel müdürlükler ve bürokrasinin tarım alanındaki tüm paydaşları ile paylaşıldı. Konya milletvekilleri ve özellikle AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan da bu işi çok sahiplendi ve en nihayetinde istenilen sonuç alındı. Konya’da kenevir bitkisinin yetiştirilebilmesi için verilen izin Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

Bu süreçte araştırmalarına devam eden kooperatif, kaliteli tohumu nereden bulacağını, hangi dönemde nasıl ekeceğini, ekim sonrası sürecin nasıl yürüyeceğini, ne kadar su vereceğini, ne zaman biçileceğini, kısacası kenevir üretimiyle ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı tarımsal takvimini de hazırlamıştı.

Tohumların Çumra’da toprakla buluşmasının ardından birkaç ay içinde adam boyunu aşan kenevir, 3’üncü ayın sonunda ekildiği başka şehirlere göre daha verimli olacağını çoktan ispat etmişti.

Kenevir boy verdikçe, kenevirin öncüsü çiftçilerin de heyecanı artıyordu. Heyecanlarını bizimle paylaşıyor, bu başarının duyurulması için bizden de katkı bekliyorlardı. Hasbelkader biz de elimizden geleni yapmaya çalıştık…

Ve nihayetinde büyük gün geldi…

Konya Ovası’nda 80 yılın ardından yeniden üretimi gerçekleştirilen kenevir bitkisi için hasat günü gelmişti.

Dün kenevirin ilk hasadı yapıldı.

Kendini, keneviri tüm Konya’ya yeniden mâl etmek için adamış, bu uğurda yollar arşınlamış, tüm zorlukları göğüslemiş ve başarmış olan bu bir avuç çiftçinin daveti üzerine Çumra’daydık…

Heyecan da doruktaydı…

Bir babanın yeni doğmuş evladının mutluluğunu yaşarken duyduğu mutlulukla aynıydı oradaki manzara… Diller mutluluğu anlatmaya yetmiyor, heyecan dili kilitliyor ama gözler her şeyi söylüyordu…

Türkiye ortalamasının üzerinde boy veren kenevir, tohumuyla da Türkiye ortalamasının üzerine çıkmayı başarmıştı. Bu heyecan bir sonraki yıl için kooperatifi daha geniş alanda kenevir ekimi yapmaya yönlendirmiş. Bu yıl alınan kenevir tohumları bir sonraki yıl yeniden ekilecek.

Anlaşılan o ki, kenevir kısa diyebileceğimiz bir zamanda tüm Konya Ovası’nda daha geniş bir alanda kendine yer bulacak. Kazanan da inşallah üretici olacak, Konya olacak…

HASAN ANGI GİDECEK Mİ KALACAK MI?

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti teşkilatlarında kongreler sürecinin başlayacağını duyurmuştu. Ardından AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da dün yaptığı toplantıda Konya’nın genel kurul sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Önce ilçe teşkilatları seçimini yapacak. Ardından net bir tarih olmamakla birlikte Aralık ayında AK Parti İl Kongresi gerçekleştirilecek.

Peki Hasan Angı ne yapacak?

AK Parti’nin kuruluş aşamasından bugüne gelinen süreçte, yaklaşık çeyrek asırdır AK Parti ile birlikte siyaset yapan Hasan Angı, il başkanlığı da yaptı milletvekilliği de…

Partinin genel merkezinde çok sevildiğini ve itibar gördüğünü biliyoruz.

Ya Konya’da?

Ketum ve sert duruşunun arkasına saklanan yumuşak ve naif yapısı Hasan Angı, partili olsun yahut olmasın hemen herkesin sevdiği, saydığı ve itibar gösterdiği, tecrübeli mi tecrübeli bir siyaset adamı.

Hani bazı isimler için Konya’nın abisi gibi yakıştırmalar yapılır. Hasan Angı da onlardan biri. Şimdilerde merak edilen bir konu var… Yılların verdiği yorgunlukla geri çekilip başkanlığı bırakacak mı? Tecrübesiyle AK Parti’nin Konya’daki en etkili ismi olarak yoluna devam edecek mi?

Bakalım zaman ne gösterecek…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.