Sosyal medyadaki akımlar sizce de bazen tehlikeli bir hâl almıyor mu? En son Muş'ta sosyal medyada gördüğü kolonya yakma videosunu deneyen 11 yaşındaki çocuk ağır yaralanmıştı. Bu ve bunun gibi tehlikeli olan akımlara biri dur demeyecek mi?
Neredeyse hergün sosyal medyada yeni bir akım ortaya çıkmakta. Peki dünyanın dört bir yanında rağbet gören bu akımlar ne kadar güvenli? Sosya medyadaki akımlar konusunda uzmanlar ebeveynleri ve gençleri ciddi anlamda uyarmakta. Daha çok boş vaktini değerlendiren kişilerin ilgi alanını çeken akımlar gençlerin olmazsa olmazı. Ebeveyn denetiminden uzakta olan çocukların çokça ilgilendiği bir alan konumunda.
En tehlikeli akımların başında yer alan meydan okuma akımını gerçekleştirirken dünyada ve Türkiye’de maalesef hayatını kaybeden insanlar oldu ve oluyorda. İş bu kadar ciddiye binmiş olsa da bir heves ve takip uğruna her gün meydan okuma akımları ve diğer tehlikeli akımlar gerçekleştirilmekte.
İşte en tehlikeli meydan okuma akımları
Ne kadar süre nefessiz kalabileceksin meydan okuması, dünya genelinde son 18 ayda 20 çocuğun ölümüne yol açtı. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de bir grup çocuk tarafından kimin daha uzun süre hastanede kalabileceğini görmek için başlatılan akım için birçok çocuk aşırı dozda ‘parasetamol’ aldı. Amerika’da ise bayılma oyunu içeriği sebebiyle yine çocuklar yaşamını yitirdi. Dünya da bunlar ve bunlar gibi birçok tehlikeli akımlar ve tehlikeli meydan okuma akımları var. Türkiye’de ise maalesef geçtiğimiz haftalarda Muş’ta sosyal medyada gördüğü ‘kolonya yakma’ videosunu denemek isteyen 11 yaşındaki F. K. kolonya döküp, elindeki çakmağı ateşleyerek yaralandı. Göğüs ve boyun bölgesinde 2'nci ve 3'üncü dereceden yanıklar oluşan çocuk büüyk bir ölüm korkusu yaşadı.
Sosyal medyadaki meydan okuma ve diğer akımların yanında maalesef sosyal medyada paylaşmak ve beğeni almak uğruna selfie çekerek ölen veya yaralanan bir çok insan mevcut.
Bir hiç uğruna neden yapılıyor?
Uzmanlar çocukları, gençleri ve ebeveynlerini sosyal medyadaki tehlikeli akımlar ve meydan okuma akımları için uyarırken çocukların bunları neden yaptığını da açıkladılar; Yaşı küçük çocukların gördüğü yanıltıcı görüntüleri gerçek zannedip, inanıp uygulamaya çalışması. Çocukların meydan okuma akımlarına katılarak kendini akranları arasında ispatlama isteği bu sebepler arasında en sık olanları.
İş bilinçli ebeveynde bitiyor
Uzmanlar özellikle 15 yaş altındaki çocukların gözetim altında sosyal medyayı kullanmaları konusunda ebeveynleri uyarıyor. 15 yaşının üstündeki çocuklar için ise saat sınırı ile sosyal medya kullanımını öneren uzmanlar, ebeveynlerin uzaktanda olsa çocuğun sosyal medyasını gözetlenmeli ikazında bulunuyorlar.