Böyle giderse Konya’da serbestlik zor

Emrullah Nergiz

Mart ayı itibarıyla İl Hıfzıssıhha kurulunun kararıyla şehirlerde yeni normale geçiş sağlayacağız. Kurulda bildiğiniz gibi şehri yönetenler ve ilgili alanlardan temsilciler var.

Geçen hafta 100 bin kişide %90,99 olan oran 101,95’e fırladı. Yani net rakamları verecek olursak geçen hafta şehirde 2,047 olan vaka sayımız bu hafta 2,294 kişiye yükseldi.

Şehri yönetenler; restoranlardan kafelere, toplu ulaşıma,  hafta sonu ve saat yasaklarına kadar bugünlerde yaşantımızı etkileyen her türlü mesele ile ilgili karar verirken bu oranlara bakacak.

Sayılar yüksekse, hastanelere oranla sağlık sistemi zorda kalacaksa bırakın yasakları hafifletmeyi, ek tedbirlere başvurulacağı aşikâr.

Bugünlerde siyasi birlikteliklere bağlı yoğun katılımlı toplantılar gündem oluyor. Vatandaş bu konuda haklı. Kendisine uygulanan yasakların herkes için olmasını istiyor.

Bu durumlar elbette lokal. Rakamların artışındaki ana gerekçe olarak aile ortamlarındaki birliktelikler gösteriliyor.

İnsanlara ne diyebiliriz ki artık. Ülkemizde ilk vaka görüldüğü tarihten bu yana 1 yıl geçti.

Gördüğümüz kadarıyla maske bilinci birçok kişide oturdu. Mesafe ve hijyen hususunda da gelişme kaydedildi.

Tokalaşma (musafaha) neredeyse hayatımızdan çıktı. Buna rağmen Konya’daki ortalama yüksek. Doğu illerinde bizde 100 olan oran 3 ya da 5 Batıda da düşük. Karadeniz ve Orta Anadolu’da Konya…

Mutlaka ek tedbirlere yönelik bir şeyler yapılacaktır. Hele hele bu şekilde devam ederse Konya halkı için serbestlik nisan ayında zor başlar.

Son bir gayretle, en azından aşılar yaygınlaşana kadar biraz daha sabretmeliyiz. Daha çok dikkat etmeliyiz.

Bu arada Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca nezdinde Bilim Kurulu, vaka sayılarının daha yoğun olduğu illere daha çok aşı gönderebilir mi? Bu en azından tartışılabilir mi, konuşmak lazım.

DESTEK İSTERİZ AMA ALMAYA GİTMEYİZ!

Gerçekten bazen Nasreddin Hocamızın o ilginç fıkralarını aratmayacak şeyler oluyor şehrimizde.

Bugünkü özel manşet haberimiz tam bu cinsten. Esnafımızdan kira ve gelir desteğine başvuranlarla ilgili devlet ödenek ayırmış. 6000’e yakın esnafın paraları ilgili müdürlüğe gönderilmiş.

Öğrenince kısa süreli bir şok yaşadım. Bu esnaflar 1000 TL gelir desteği ve 750 TL olan kira desteğini almak için müracaat etmemiş. Yani parayı almaya gitmemiş.

Birkaç yüz kişi bile olsa anlaşılır ama 6000’e yakın esnaf…

Yanlışlıkla oldu desen de artık istemiyorlar desen de yüksek sayı. Bazen ‘bir âlem’ oluyoruz vesselam!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.