Takıldık gidiyoruz maalesef ekonomiye daha güzel günlere kavuşmak umut ve dualarıyla ama kültür ve sanatın yaşantımızda yer alması gerekliliği yadsınamaz. “Küresel Yaşanabilirlik Endeksi” kriterleri arasında İstikrar/Güvenlik; Sağlık; Eğitim; Altyapı ile birlikte Kültür ve Çevre de yer alıyor. Kültür ve Sanat’ın evrenselliği, birleştirici-bütünleştirici özelliğinin kentlerin birbiriyle yarışta olduğu günümüzde turizme, Marka Kent olma etiketine sağladığı katkı tartışılmaz.
Ülkemde en önemli festivaller arasında İstanbul Film Festivali, Uluslararası Adana Portakal Çiçeği Karnavalı, Uluslararası Urla Enginar Festivali, Kilyos Holifest, Cappadox Kapadokya Festivali, Kuşadası Gençlik Festivali, Balıkesir Zeytinli Rock Festivali, Antalya Film Festivali, Akbank Caz Festivali sayılıyor. Çoğu bizden izler taşımayan şenlikler. Birçok ilin tarımsal ürünleriyle, değerleriyle özdeşleşen festivalleri de var ülkemizde. Konya’m kültür ve festivaller kenti sayılmaz aslında. Çatalhöyük, yetiştiricisi olduğumuz Lâle adına festivallere ev sahipliği yapmıyoruz. Anadolu Selçuklu Başkenti unvanımızı festivallere konu edebiliriz, Ateş Baz-ı Veli ülkem ve Dünya’dan konuklarla Konya Gurme Haftası haline dönüştürülebilir. Elbette Devlet Tiyatroları’nın “Bin Nefes, Bir Ses, Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali” önemli Kültür Sanat Festivallerimizden.
Milliyet Gazetesi’nde Sn. Özay Şendir’in “Haydi Konya’ya Gidelim” başlığını görünce hem şaşırdım hem sevindim. Biz Ulusal Basında böyle çağrılara çok alışkın değiliz, üstelik Hz. Mevlâna Haftası’na daha çok varken. Çağrı hak ettiğimiz bir çağrı. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz 2004 yılından beri Hz. Mevlana’nın Doğum Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde Konya Mistik Müzik Festivali organize ediyor. Bu yıl 20-30 Eylül 2018 tarihleri arasında on beşincisi yapılacak festival alanında dünyanın en saygın sekiz festivali arasında yer alıyor ve ücretsiz.
Biz tanıtım yapmayı bilmiyoruz. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz organizasyonu yapıyor, tanıtımda Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Belediyelerimiz kendi adlarına ellerinden geleni yapmalılar. Bu festival biz bize yapılmakla kalmamalı, ülkemin her tarafından konuklar gelmeli. Üç büyük ilde bilboardlar donatılmalı, kentimi yönetenler TV programlarına konuk olmalı. Sn. Şendir davet çağrısını yapmışken bu festivali yeni farkettiği için “biraz da utanarak yazdığını” ifade etmiş; peki ya tanıtımını yıllardır yapmayanlara ne diyeceğiz?
Zor günlerde psikolojimizi rahatlatacak, huzur verecek günler yaşayabiliriz. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali ses getirmeli, hemşehrilerim bol katılımla izlemeli. Ben gene sayın vekillerimizin ilgi gösterip göstermeyeceklerini de merak ediyorum. Başta Sn. Abdüssettar Yarar müdürüm emeği geçenleri kutluyor, başarılar diliyorum. Saygıyla