Biz fanilerin ömürleri boyunca yaşayabilecekleri sayılı günlerden birini daha geride bıraktık. Şükürler olsun ki, böyle bir bayrama gördük böyle bir bayramı daha geride bıraktık. Sağlıklı, mutlu, özgür bir şekilde insanların sevdikleri ile bayramı bayram gibi idrak edebilmesi kelimelere sayfalara sığabilir mi?
Çok şükür bayramı geride bıraktık ve ülke olarak bizi bekleyen tarihi bir seçim için geriye saymaya devam ediyoruz.
Gelecek hafta sonuna bakmadan sizlerden uzak geride kalan birkaç günün kısa değerlendirmesini yapalım istiyoruz.
Bu süreçte bayramı bayram gibi yaşayabilmek için mezarlıklardan hastanelere, ihtiyaç sahiplerinden büyüklerimize herkese ulaşmaya çalıştık. Bol bol dertleştik arada bir dua almaya çalıştık.
Gören gözler için mezar taşları, acil servisler, cezaevinin önünde yakınlarını demir parmakların arkasında da olsa görebilmek için kuyruğa girmiş kadınları kızları gençleri yaşlıları görmek yetiyor da artıyordu bile. Herkes dersini çıkarmalıydı.
Hastasına kader kurbanlarına rağmen bizler için Bayramlar çok şükredilmesi gereken günlerdi. Güzeldi ve geride kaldı.
Konya…
Kimse kusura bakmasın. Konyalı Konya’da değildi. Şehir boşalmıştı. Kayıp şehir gibiydik.
BU PARALAR KİMDE?
Ramazan boyunca sabahın köründen sahurlara kadar, bayram süresince her samimi ortamda kiminle nerede selamlaşsak herkes lafı evirdi çevirdi ekonomiye getirdi. Ardından da seçime bağladı.
Yemlin ediyorum partisi neresi olursa olsun bu millet ekonomik yönden ağlıyordu. Herkes sıkıntıdan söz ediyordu. Ben ise kimseden net bir çözüm cevabı alamıyordum. Zaten bu işlerden anlasam biz böyle ameli olmazdık değil mi?
Parası olan da ağlıyor olmayan da ağlıyordu.
Peki de Konya boştu.
Herkes başta sahiller olmak üzere bir yerlere kaçmıştı.
Parası olmayan millet iki günlüğüne nerelere nasıl kaçmıştı?
Peki bu milletin parası yoktu da ramazan boyunca kafeler nasıl doluyordu öyle? Kafelerin içi dışıher taraf tıklım tıklım idi. Haaa vallahi de billahi de bir defa kafeye gitmedim. Ama görüyordum. Kafelerin otoparkları dolduğu için park işi sokaklara kaldırımlara taşmıştı. Buralarda bedava mı oturuluyordu? Yoksa yiyip içmek sebil miydi?
Bu iş benim boyumu aşar en iyisi mi bu millet işini biliyor yiyor, içiyor geziyor tozuyor.
Parası var ki bunları yapıyor.
Yapabilene de helal olsun diyorum. Hele hele “para yok” deyip de bunu yapabiliyorsa bir kez daha helal olsun diyorum.
ŞU PATLAYICILARA ÇOK GICIK OLDUM
Bayram süresince dahası daha bayrama girmeden her sokakta her caddede adım başı küçüğünden büyüğüne, erkeğinden kadınına patlayıcı madde atmaları sözüm ona kendilerince eğlenmelerine doğrusu gıcık oldum.
Yahu iyi ki ülkede olağanüstü hal var. İyi ki KHK lar ile yönetiliyoruz. Böyle bir olağanüstü durumda bu kadar patlayıcı ve havai fişek satılıp atılabiliyorsa yarın bu iş bittiği zaman kim ne atacak inanın korkuyorum.
BURASI GERÇEKTEN KÜLTÜR SOKAĞI MI?
Biz ne denize gidebildik ne de tuzla suya parmağımızı sokabildik. Konya kazan biz kepçe gezip durduk.
Mesela söylendiği zaman kulağımıza hoş gelen ama sonuçta elde ne kadar var pek görünmeyen bir Konya kültür vadisi projemiz var değil mi?
Bu projenin elle tutulur gözle görülen çalışmalarından birisi de tarihi Mengüç Caddesi.
Konya kültür sokağı diye büyük emeklerle yapıldı fakat çevresinde oturan 3-5 aileden temizlenmeyip bazı vatandaşlardan kurtarılamamış görünüyor.
İçeriğinde açılan seçkin restaurantlar bir bir sokağı terk edip yerini kültürümüzde olmayan nargile kafelere bırakmaya başlamış durumda.
Sokağın Mevlana müzesine yakın olması ile önemli bir konumda olmasına rağmen Konya turizm sektöründen Konya’ya gelen yerli ve yabancı turist gruplarının sokağa yönlendirilmemesi sokağı amacının dışına çıkarmış gözüküyor.
Eskişehir’de Odunpazarı, Ankara’da Hamamönü, Karabük’te Safranbolu gibi tarihi evlerin ve mekanların olduğu bölgeler kendine özgü otantik ortamları ile turist çekerken Konya’da Sille’ye turist giderken, Konya Mevlana müzesine gelen hazır yerli ve yabancı turistleri 300 metre mesafedeki bu sokağa neden yönlendiremiyorduk?...
Sokak hazır, un var şeker var ama bir türlü helvayı yapamıyoruz...
Yeni Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay Bey inşallah bu konuya bir el atar, Uğur Başkanın vizyonu burayı kurtarırsa kurtarır değilse atıp çöpe gitsin.
Bakın bu tag yeni yapılmış
Güzel de olmuş. Yabancılar ilgi gösteriyor.
Ama kapısı böylede olsa içi Konya tarihi ve kültürü ile hiç bağdaşmıyor.
……………
Bayram sonrası biraz frenli gidelim değil mi?
Hadi o zaman bugünlük bu kadar.
Yarın görüşebilmek ümidi ile hoş çakalın.
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Kişi kalbini tırmalayan kendisini huzursuz eden şeyleri terk etmedikçe takva makamına ulaşamaz
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Ağzımızdan çıkanlarla yaptıklarımız birbiriyle uyum sağladığı zaman daha iyi ADAM oluruz.