Özellikle Büyükşehirlerde insanlar vekil adaylarını tanımazlar. Vekil adayı kim olursa olsun, vatandaş doğrudan partiye oy verir.
Yani eski dönemde vekil adayından çok parti liderinin Başbakan olması için partinin genel başkanına oy veriliyordu. Öyle olunca da vekil adayı otomatik olarak seçilmiş oluyordu.
Yeni Başkanlık sisteminde ise, Başkana ayrı, vekile ayrı oy kullanılacak.
Cumhur ittifakında olduğu gibi Başkan tek bir kutucukta ismi olacak, yine altında AK Parti ve MHP ayrı mühür kutucukları olacak.
Başkana oy veren vatandaş, milletvekili seçimi için istediği partinin kutucuğuna mühür basacak.
Bu durumda vatandaş vekil adayını iyice tanıyacak. Başkan tamam da vekil bize hizmet edecek biri mi yoksa seçimden sonra göremeyeceğimiz, ulaşamayacağımız biri mi olacak diye değerlendirecek.
Artık siyasi partilerde bunun şunun adamı diyerek değil de, vatandaşın adamı, vatandaşın hizmetkarlığına kendini adamış milletvekili adayını listeye sokmak zorunda olacak.
Geçtiğimiz dönemlerden biliyoruz, seçim ile birlikte, memleketine uğramayan, memleketine hizmetten uzak duran, seçmenine yukarıdan bakan ve sorununu dinlemek için zaman ayırmayan milletvekilleri tekrar aday gösterilirse bu millet artık onlara oy vermeyecek.
Öyle ise tüm siyasi partiler, vatandaşın istediği, hatta mümkün olsa tercihli listenin olduğu vekil listesi ile seçime girilmesi daha demokratik olacaktır.
Milletvekili adayının, STK’larda görev almış olması çok önemli.
Çünkü STK’lar, gönüllülük arz eden, hiçbir menfaati olmayan sadece gurubundaki insanlara hizmet etmek amacı ile bir araya gelmiş topluluktur.
Vatandaşında, milletvekilinin de, ülke menfaati şahsi menfaatinden önce gelmelidir.
Seçilen milletvekili adayı, bir meslek gurubunu, bir kitleyi, bir topluluğu temsil edecek vasıf ve yetenekte olmalıdır.
Örneğin ev hanımlarını, köylüyü çiftçiyi, sanayiciyi, alın teri ile çalışan emekçiyi, kısaca her mesleği temsil edecek içlerinden biri milletvekili adayı olmalı.
Ev hanımını temsil eden vekilin ev hanımı kardeşlerimizden olması, yine köylünün sorunlarını meclise direk taşıyacak çiftçi arkadaşımızın aday olması, öğretmeni, doktoru, mühendisi, hukukçuyu, eczacıyı, aklınıza gelen her tür mesleği bunun yanında engelliyi temsil edecek sorunları birebir yaşamış bir engelli kardeşimizin aday olması isabet taşıyacaktır.
Kendi mesleki sorunları meclise taşıyacak, her mesleği ve kitleyi temsil edecek milletin vekilleri olsa çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
Milletvekili, milleti temsil eden olduğuna göre meslekleri temsil eden adaylar olursa, çok mesleki ve kitlenin sorunu mecliste temsil eden adayların çalışması neticesinde çözülmüş olacağını düşünüyorum.
Birde vekil adaylarına partiler mülakatlarında, neden adaysın? Projen nedir diye sormalı.
Geçmişte bu millet için hizmetin ne oldu? Başarın neydi? Temayül oylamalarında halktan ne kadar bir sempati var? Bunlar dikkate alınmalı.
Yoksa Başkan ilk turda % 50+1 ile seçimi kazanır ve yeterli adaylar olmaz, meclisteki vekil sayısı yetersiz olursa, Başkanın çalışması çok rahat olmayacaktır.
3/5 milletvekili seçime gitmeye karar verip Başkanın da yeniden seçilmesini sağlayabilir.
2 defa Başkan olan, bir daha Başkanlığa aday olamayacaktır.
Başkan adayı ile vekil adayına aynı anda oy verilebilmesi için vekil adaylarının vatandaş tarafından sevilen, liyakat sahibi, güler yüzlü, dürüst, Allah rızası için başta ülkesine, milletine hizmetkar olmayı kendisine ilke edinmiş aday adaylarından belirlenmesini bu millet istiyor ve de öyle bir vekil listesi bekliyor…