Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2023 yılının Hz. Mevlana yılı olarak ilan edilmesini Konya’nın turizm potansiyelini harekete geçirmek adına önemli bir fırsat olarak görenlerdenim.
Bu fırsatı iyi değerlendirebilirsek, sadece 7-17 Aralık tarihleri arasındaki 10 güne değil, yılın tamamına yayılan bir Mevlana etkinlikleri silsilesi ile Konya’nın en büyük turizm potansiyelini daha verimli kullanabileceğiz.
Bu çerçevede aslında olayın paydaşlarının bazı çalışmalar yürüttüğünü duyuyor, biliyoruz. Ama burada özellikle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine ayrı bir parantez açmak gerekiyor.
Çünkü kendisi açtı herkesten önce bu parantezi.
Öncülük etti, öne çıktı, başı tuttu…
2023 Mevlana Yılı için gerek yerel yönetimler ve gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bakanlığın Konya İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülecek çalışmaların yönünü tayin edecek kişi Uğur İbrahim Altay, kurum Konya Büyükşehir Belediyesi oldu.
Bunu, dün yaptığı ve 2023 yılı kültür ve turizm yatırımlarını anlattığı toplantıdan anlamış olduk. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı bir organizasyonla kısa bir süre içerisinde 2023 yılı genelinde Konya’da yapılacak olan kültürel ve turistik faaliyetler açıklanacak.
Bu süreç içerisinde daha önce de yazmış olduğum ama ısrar etmekte fayda gördüğüm bir hususu daha gündemi fırsat bilerek ve yerinin geldiğini düşünerek tekraren paylaşmak istiyorum.
Bugün günlerden Cuma…
Konya’yı koskoca bir devlete başkent yapan, bugün dilimize pelesenk ettiğimiz üzere Dâr’ül-Mülk yapan ecdadımız, bu topraklarda, şehrin orta yerinde, herkesin gözünün önünde ama bir bilinmezde metfun bulunuyor.
Alaeddin Tepesi’ndeki Sultanlar Mezarlığı’ndan bahsediyorum.
Bugün olduğu yahut olacağı üzere her Cuma günü Sultanlar Mezarlığı ziyarete açılıyor. Başta Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tutulan saygı nöbeti, şimdilerde Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarınca tutuluyor. Cuma bittikten sonra kapılar kapatılıyor, kilitler vuruluyor ve bir sonraki Cuma gününe kadar burası böylece kapalı kalıyor.
Niye sadece Cuma günü açılıyor Sultanlar Mezarlığı?
Ziyaret sadece Cuma günü mü yapılır, bunun adabı mı böyledir?
Her gün açık olsa Konya ne kaybeder? Sultanlar mı rahatsız olur?
Konya, sahip olduğu cevherleri gün yüzüne çıkarma noktasında her ne kadar son dönemde büyük bir atılım içerisinde olmuş olsa da şehrin merkezindeki bu kıymetler benim gördüğüm kadarıyla halihazırda hak ettiği değeri bulabilmiş değil!
Emsal şehirlere gidin de bir bakın…
Mesela Bursa’ya… Şehirde metfun bulunan Osmanlı padişahlarının türbelerini her gün on binlerce turist ziyaret eder. Yıllık ortalama 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği de kayıtlara geçmiş durumda.
Bizdeki bu kıymetin haftanın sadece bir günü açık oluyor olmasına bir anlam verememekle birlikte yaklaşımın ‘bir günlük ziyaret yeter, çok kalabalık etmeye gerek yok’ yönünde olduğuna yoruyorum.
Diğer yandan, yine daha önce de belirttiğim gibi, Hz. Mevlana’nın Türbesi ve Müzesi’nin ücretsiz bir şekilde ziyaret ediliyor olması da bu şehrin bir ayıbıdır bence. Öğretileri ile tüm insanlığı kucaklayan, ‘gel’ çağrısı ile her yıl milyonları Konya’ya getiren böylesi bir değerin kıymetini bilmiyor olamayız.
Parayla mı ziyaret edilmeli? Evet, parayla ziyaret edilmeli.
Bu şehre gelen milyonlar, çarşısında pazarında gezip ekonomik bir katkı sağladıkları gibi, bu şehrin bir özeli olan Hz. Mevlana’nın Müzesi’ni gezerken de bir bedel ödemeli. Küçük de olsa, temsili de olsa bir bedel ödensin ki, kıymeti anlaşılsın. Çünkü insanlığın genel algısı bedava olanın kıymetsiz olduğu yönünde.