Hz. Mevlana’nın vuslata erişinin 750. yıldönümündeyiz…
Şehrimizde metfun bulunan Hz. Mevlana’nın ‘düğün gecem’ dediği, vuslata erişinin 750. Yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Mevlana yılı olarak ilan edilmişti…
Bundan önceki senelerde olduğu gibi vuslat yıldönümü etkinlikleri şehre ayrı bir hava, ayrı bir bereket kattı…
Bugünlerde çarşıda pazarda kime gitseniz bereketin yansımalarını görüyorsunuz. Özellikle hafta sonları Alaeddin Tepesi’nden başlayıp Mevlana Meydanı’na uzanan, Panorama Konya Müzesi’yle birlikte Mevlana Kültür Merkezi’ne kadar giden aks üzerinde müthiş bir hareketlilik var.
Belki de daha önce hiç görmediğimiz türden bir hareketlilik bu. Yerli ve yabancı misafirlerin akın akın Konya’ya geldiklerini, tur otobüslerinin birinin kalktığı esnada hemen yenisinin durduğunu görüyoruz.
Mevlana Çarşısı’nın yıkılmasından sonra yerine yapılan yeni Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı da bu hareketlilikten nasibini almış. Konya lezzetlerinin sunulduğu restoranlardan Konya’yı yansıtan hediyelik eşya dükkanlarına varıncaya kadar hepsinde ayrı bir heyecan, ayrı bir hareketlilik var…
‘Bu hava devam ettiği sürece işimizin bereketi de devam edecek’ diyorlar. Bu havadan kasıtları hem kış mevsiminde baharı yaşatan hava hem de Hz. Mevlana’nın vuslatının yıldönümü nedeniyle şehre gelen ziyaretçilerin sayısındaki artışla birlikte gelen ekonomik hava…
Konya Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyeleri, üniversiteler, Konya Devlet Tiyatrosu ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da dahil edildiği yüzlerce program, şehrin kültür havasına önemli katkı sağlayacak. 7 Aralık tarihinde başlayıp 17 Aralık gecesi son bulacak 750. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri yarın yapılacak olan Vuslat Yürüyüşü ile başlayacak. Sonrasında Nevbe Konseri, her gün muhtelif vakitlerde olmak üzere Sema Programları, Selsebil Konserleri, Türbe önü Buluşmaları, Mevlana Okumaları, konferanslar, paneller, sergiler, konserler, tiyatro gösterileri gibi birbirinden değerli organizasyonlara imza atılacak. Bu dönemde Konya’ya gelen buram buram Mevlana havasını içine çekecek.
Allah bereketini artırsın diyelim…
Bugünlerde Konya’nın havasını farklı kılan unsurlardan biri de yaklaşan yerel seçimlerin estirdiği siyasi hava…
Seçime gidilen sürecin atmosferini yavaş yavaş teneffüs etmeye başladık.
Şehir merkezinde Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin rutini devam ediyor. Diğer yandan muhtarlık seçimi daha hareketli geçiyor. Neredeyse her mahallenin merkezi noktalarında muhtar adaylarının dev posterlerini, her kapının önünde afişlerini, kendilerini anlattıkları ve neden muhtarlığa aday olduklarını ifade eden yazılı metinleri görmek mümkün.
Merkez dışında kalan ilçelerde ise durum daha farklı…
İsimler üzerinden yürümek yerine bir genelleme yapacak olursak, Konya’nın merkez dışında kalan 28 ilçesinde AK Parti’den, MHP’den, CHP’den, İYİ Parti’den, Gelecek Partisi’nden, Yeniden Refah Partisi’nden, Deva Partisi’nden belediye başkanı olmak isteyen isimlere her geçen gün yenileri ekleniyor. Adeta isimler havada uçuşuyor.
Bu seçim partiler açısından anladığımız kadarıyla Konya’nın merkezinden ziyade merkez dışında kalan bölgelerinde daha çetin geçecek.
Öyle ilçeler var ki, toplam nüfusu 10-15 bin civarında. Toplam seçmen sayısı 8-10 bin civarında. Ama 20’nin üzerinde adayı var. Bu da seçim heyecanının merkezden ziyade merkez dışında kalan ilçelerde daha yüksek olduğunun bir göstergesi.
Hayra gelsin…