“Bit pazarı”, “bayat pazarı”, “hurda pazarı” veya “eskici pazarı” gibi isimlerle bilinen, ülkemizin bir çok büyük şehirlerinde benzeri bulunan böylesi pazar yerleri genellikle haftanın belirli bir günü şehrin uygun bir mıntıkasına açılır.
Paraya ihtiyacı olup elindeki eşyaları paraya çevirmek için ya da kullanmadığı eşyaları değerlendirmek, arızalı olan eşyaların ve giyim ürünlerinin pazara getirerek alanın da satanın da yararlanması amaçlı icra edilen bu yerler aynı zamanda nostalji geçidi gibidir.
Çünkü geçmiş zamanlarda her evin baş köşelerinde bulunan şimdilerde nostaljik oldu dediğimiz ve her dokunulan eşyanın zihnimizde bir anı canlandırdığı pazarda radyo, kaset çalar, teyp, çeşitli tablo ve biblo gibi ürünleri de bu pazarda almanın-satmanın veya görmenin tadını yaşayabilirsiniz.
BURADA ZENGİN DE FAKİR DE KOMŞU TADINDA MUHABBETLİDİR
Bu pazar yerlerindeki sergilenen her ürün kendi ekseni içinde ilginç bir seyr-ü sefer hazının yaşanmasının yanında satıcı ve alıcılar arasında da aynı şekilde sıkı bir pazarlık eşliğinde ilerleyen muhabbetin tadını da almak mümkün olabilmekte.
Bazen alıcı ile satıcı arasında öyle muhabbetler gelişir ki, bir liralık ürün satan eskicinin iki liralık çay ısmarlaması mı dersin, evinde kullanmayıp yıllarca bir köşede duran eşya veya kıyafetleri çöpe atacağıma belki birilerinin işine yarar düşüncesiyle pazara getirip, oradaki satıcılara al bunları da sat diyebilecek kadar yüreklerin olabildiği yerlerdir.
Bit Pazarı; Konya’da da her pazar, Karatay terminali civarında açılıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren boncuktan, vidaya, gaz lambasından ayakkabı boya sandığına, pikaptan kilime kadar neredeyse yok yok…
FELEĞİN ÇEMBERİNDEN GEÇMİŞLER, YETMEZ Mİ?
Eski ayakkabılar ve kıyafetler bu ürünlerin yenisine kolay ulaşılabilir olmasından dolayı eskisi kadar rağbet görmese de kullanılmış eşyalar yeni sahiplerine ulaşmaya devam ediyor. Özellikle evlerinde şark köşesi diye tabir edilen bölümler açanlar Bit Pazarını uğrak yeri yapmış durumda.
Çünkü boy boy çömlekten, bakır süs eşyalarına, kilimden el dokuması halıya kadar şark köşesi için aranan nesneler eskici pazarında var…
Konya’daki bit pazarı esnafı işi öyle büyütmüş ki, dert dinleyen, psikolojik destek veren bile var. Onlara göre; psikolojik hatta psikiyatrik destek vermek için eğitimli olmaya gerek yok; ne de olsa feleğin çemberinden geçmiş hayat üniversitesinde doktora yapmışlarlar…
Haber: Metin BİLGİLİ