Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte Kasaba ve Köy statüsünde bulunan yerleşim birimlerinin mahalle olması yerel yönetimlerde deyim yerinde ise devrim oldu.
Başlangıçta yasanın neler getireceği ve götüreceği vatandaşlar tarafından bilinemedi, ayrıca önemsenmedi de.
Ancak zaman geçtikçe özellikle ilçe merkezlerinde ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar, şikayetlerini yüksek sesle dillendirmeye başladı.
Yasa ile; imar, iskan ruhsatları, içme suyu hizmetleri, şehir içi yolcu taşımacılığı, ana yolların bakım ve onarımları, makine parkları ve araçları, mezarlık hizmetleri başta olmak üzere bir çok hizmet Büyükşehir Belediyelerinin yönetimine geçti.
Bu hizmetlerin içinde vatandaşın en memnun olduğu mezarlık hizmetleri, halkın nerede ise tamamı memnun. Bu memnuniyette ilçe belediyelerinin katkısı oldukça yüksek.
Yasa gereği İlçe belediyelerinin İller Bankasından aldıkları payın % 40’ı direkt olarak Büyükşehir Belediyelerine aktarıldı.
Ayrıca içme suyu gelirlerinin de Büyükşehir belediyesi tarafından tahsil edilmesi ile İlçe belediyelerinin gelirleri % 50’nin üzerinde azalmış oldu.
Gelirlerin azalması vatandaşa hizmeti direk olarak etkilediği gibi birçok belediye de personel maaşlarını ödeyemez hale geldi.
Yetkililer şu ifadeyi kullanabilir, “Tamam ilçe belediyelerinin gelirleri azaldı, ancak hizmetlerin birçoğunu da büyükşehir belediyeleri vermeye başladı”
Her ne kadar yukarıda bahsettiğim hizmetleri Büyükşehir Belediyesi vermeye başlasa da gelinen noktada halkın yasadan memnun olmadığını söylemek abartı olmaz.
Kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar ile konuştuğumuz zaman istek ve taleplerimizin karşılanmasında kısa sürede muhatap buluyorduk. Oysa yasa sonrasında muhatap bulmak oldukça zorlaştı.
Örneğin, evimize ve işyerimize içme suyu bağlatmak için KOSKİ’ye müracaat ediyoruz. Müracaatımız alındıktan sonra talebimiz Altyapı Koordinasyon Merkezine iletiliyor.
2018 yılının 3. ayında müracaat etmemize rağmen mayıs ayının yarısını geçti hala suyumuz bağlanmadı şikayetleri alınıyor.
Yetkililerden edindiğim bilgiye göre Altyapı Koordinasyon Merkezi onay verince su bağlanabiliyor.
Ancak; aradan 2 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen Koordinasyon merkezi onay veremiyor, gerekçesi ile “Ben yalnız çalışıyorum, her bölgeye yetişemiyorum” oluyor.
İşyerine veya konuta 2 ay suyun bağlanmaması vatandaşın ciddi anlamda mağduriyetine neden oluyor.
Oysa Büyükşehir yasasından önce vatandaş ilçe belediyesinde kısa bir sürede muhatap buluyor ve sorununu çözüyordu.
Umarım bu ve benzeri sıkıntılar kısa sürede çözülür.
VATANDAŞ MEMNUN DEĞİL
İşin özü, Büyükşehir yasasından İlçe Belediyeleri başta olmak üzere, mahalle statüsüne alınan Kasabalar ve Köyler de yaşayan vatandaşlar da memnun değil.
Yaklaşan 24 Haziran seçimleri öncesinde siyasi partilerin Büyükşehir Yasasını tekrar gözden geçirmesinde büyük fayda olacağı kanaatindeyim.
Halktan edindiğim izlenim bu, Büyükşehir yasasından memnuniyet yok!