Diyânet İşleri Başkanlığı, 1 Ekim’de başlayacak olan “Camiler Haftası” dolayısıyla haftanın bu seneki temasını “Cami ve Kitap” olarak belirledi.
Geçtiğimiz sene “Cami ve Namaz” olarak belirlenen tema da hoşuma gitmişti. “Cami ve Kitap” teması ise ‘oku’mayı çağrıştırması açısından yerinde ve çok hoş.
Camilerimizi hayatın merkezine taşımak elbette önemli. Düzenlenen etkinliklerle toplumsal bir farkındalık ve ortak bir bilinç oluşturulması da hedeflenmekte.
DİB yetkilileri, “Haftanın bu yılki teması “Cami ve Kitap” olarak belirlenmiştir. Bu temayla kitap konusunda toplumda bir farkındalık oluşturmak, vatandaşlarımızın kitapla olan bağlarını güçlendirmek ve topluma okuma alışkanlığı kazandırmak, camilerimizi ilim, irfan mektebine dönüştürmek ve kadîm geleneğimizdeki gibi kitaplarla buluşturmak amaçlanmaktadır.” şeklinde konuya açıklık getiriyor.
***
Kitap deyince benim aklıma ilk Kur’ân-ı Kerîm geliyor. Mukaddes Kitabımızın ilk âyeti ise Alâk Suresi; “ikrâ” yâni “oku” ile başlıyor. Bu sûrenin ilk beş ayeti şöyle:
“Yaratan Rabbinin adıyla oku! (1)
O, insanı bir alâkadan (emriyodan) yarattı. (2)
Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. (3)
O Rab ki kalemle yazmayı öğretti. (4)
İnsana bilmediği şeyleri öğretti. (5)”
***
Resûl-u Ekrem Efendimiz’e üç kere tekrarlanan Oku emri gereğince ilk ayeti Elmalılı, şöyle yorumluyor: “Kâinatı yaratan ve seni yaratıp yetiştiren, sana ve her işine sahip olan Rabb’in seni kudretiyle şu anda bir okur yaptı, okunacak bir Kur’an, bir kitap indirmeğe başladı. Böyle öğretildiği gibi o Rabbi’nin ismiyle başlayarak oku!”
Dünya ve kâinat da okunacak bir kitap hükmünde olduğuna göre, tabiatta görülen herşeyi okumak mümkün! Tefsir Sohbeti hocamız Muammer Koşdaş, bize, “Kur’ân’ı her gün en az bir sayfasını okumamızı ve bunu yapmakla büyük bir sevap kazanacağımızı ve dahi bilmediğimiz sayısız nimetlere kavuşacağımızı” belirterek bunun da “İnsana bilmediği şeyleri öğretti” ayetinde gizli olduğunu ifade ediyor.
Oku kendini, Kur’an’ı ve hayatı…
Arif Nihat Asya’nın şu dizeleri de ne kadar anlamlı:
“Bizde ayrı sayılmaz bir kitap, bir mihraptan;
Ki uğuldar kubbemiz, ‘oku’ diyen hitaptan.”
***
Bizim Yunus’un “İlim, ilim bilmektir/ İlim kendini bilmektir/ Sen kendin bilmezsin/ Ya nice okumaktır/Okumaktan murat ne/ Kişi Hak'kı bilmektir/ Çün okudun bilmezsin/ Ha bir kuru ekmektir” dizeleri de bize, asırlar ötesinden insanın kendi özüne, insanı en güzel şekilde yaratan Yaradan’ı tanıması ve bilmesi gerektiğini dile getirmiyor mu?..
***
“Kâmil odur ki; koya her yerde bir eser/ Eseri olmayan yerinde yeller eser.” diyen Hz. Hadimî’ye hak veriyor ve kitap ile okumak hakkında şu güzel sözleri de istifadelerinize sunuyorum:
“Kitap, zekayı kibarlaştırır.” Cemil Meriç.
Kitaplar çoğunlukla kitabı yazan kimselerin en iyi duygularını, en doğru düşüncelerini, en sağlam kanılarını, en temiz umut ve ülkülerini taşırlar. (Victor Hugo)
***
Okumak aynı zamanda şifa kaynağıdır. Kitap aynı zamanda huzur verir insana. Denemesi bedava. Okumak yaşadığın şehri ve kendini keşfetmektir. Günde 6 dakika kitap okumak, stresi yüzde 68 azaltıyormuş.
Japon atasözü: “Kitap ruhun ilacıdır”.
“İyi bir kitap, iyi bir arkadaştır”.
AZİZİM DİYOR Kİ…
Milletlerin aklı, kitapla büyür ve gelişir.
Kimler fazla kitap okuyorsa az okuyanlara hükmeder.
(Prof. Pressey)