İslam aleminde inananların Kurban ibadetini yerine getirdiği Kurban Bayramında bir taraftan ibadetimizi yerine getirirken bir taraftan da çevremizi kurban etmeyelim.
Kurban bayramlarında insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevrenin korunması açısından meydana gelebilecek olan tehditlerin önüne geçmek, kurbanlık hayvanların satışından, kesimine ve etlerin tüketilmesine kadar geçen süreçte bir takım önlemlerin, tedbirlerin ve hazırlıkların yapılmasını zorunlu kılmaktadır
Ülkemizde kurban hizmetleri, “Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı” ve bu karara dayanılarak çıkarılan ve 18.08.2002 tarih ve 24850 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren: “Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik” çerçevesinde oluşturulan “Bakanlıklar Arası Kurban Hizmetleri Kurulu” Kararları uyarınca hazırlanan ve bu yıl da 12 Ağustos 2015 tarih ve 29443 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan “2015 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ hükümlerine göre yürütülmektedir.
Kurban Bayramı’nda kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını, dinî hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bizzat kesmelerine veya vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak için tedbirler alınmakta ve bu tedbirleri toplumun tüm kesimlerine duyurmaktadır. Tebliğ kapsamında:
“Salgın hastalıklar açısından dikkat edilecek hususlar; kurbanlık hayvan sevkleri ile ilgili alınacak önlemler; kurbanlık hayvanların yüklenmesi, taşınması ve boşaltılması ile ilgili hususlar; kurbanlık hayvanların sevkleri sırasında yapılacak kontroller; kurbanlık hayvan satış yerlerine yönelik alınacak önlemler; kurbanlık hayvanların kesiminde ve kesim yerlerinde dikkat edilecek hususlar; kurban hizmetleri kapsamında alınacak çevresel önlemler; çevre kirliliğine karşı önleyici tedbirler; kurban satışı ve kesimi yapılacak yerlerin fiziksel özellikleri ve uyulması gereken kurallar; denetim işlemleri ve cezai hükümler ile koordinasyon sağlanacak kurum ve kuruluşlar” belirtilmektedir.
Tebliğde belirtilen Kurban hizmetlerinin denetlenmesi Kurul ve Komisyon üyesi kurum ve kuruluşlar ile kolluk kuvvetlerince yapılacaktır. Cezai işlemler ise İçişleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının ilgili birimleri ile Belediyelerce uygulanacaktır.
Nitekim ilimizde de Vali Yardımcısı Başkanlığında oluşturulan Konya İli Kurban Hizmetleri Kurulu ve İlçelerde Kaymakamlıklar başkanlığında oluşturulan İlçe Kurban Hizmetleri kurulları konuyla ilgili toplantılarını tamamlayıp bu bayramında kurban ibadetinin en temiz ve en uygun şartlarda tamamlanması için gerekli tedbirleri aldılar ,kurban kesim yerlerini belirlediler, kamu oyuna duyurdular. Bize düşen görev yetkililerin uyarıların yerine getirmek olmalıdır.
Bu arada; her yıl olduğu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2872 sayılı Çevre Kanunu çerçevesinde her türlü çevre kirliliğine karşı uygulanacak yaptırımları bir genelge ile Valiliklere duyurdu. Buna göre: Belediyelerin gösterdiği yerlerin dışında kurban satışı yapan ve kurban kesenlere 186 TL. Kurban atıklarını rastgele atan ve toprağa verenlere 1.157 TL; ve kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan toprağa veren işletmelere ise 46.501 TL idari para cezası uygulanacağı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise 5199 sayılı Hayvanları Koruma kanunu çerçevesinde kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi konusunda gerekli uyarılarını yaptı. Hayvan kesimlerinin; dinî kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvan korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılmasını istendi. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılmasının sağlanmasını, bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 1.002 TL idari para cezası uygulanmasını;
Ayrıca aynı kanuna göre Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere hayvan başına 2.511 TL idari para cezası uygulanmasını istedi.
Malum bu bayramda da bir ya da iki gün içerisinde yüz binlerce hayvan kurban edilirken tedbir alınmadığı takdirde, halk sağlığı ve çevre sağlığı açısından bir takım problemlerin doğmasına da neden olabilir. Bayram öncesi kurbanlıların bir arada muhafazası sırasında hayvanların özenle bakılması ,hijyen koşullarına uyulması gerekir. Aksi takdirde, hayvan hastalıklarının yayılması, hastalıkların hayvanlardan hayvanlara ve hayvanlardan da insanlara bulaşmasına neden olacaktır
Yolların kenarlarında, parklarda, bahçelerde hijyen bakımından eksik yerlerde kesim yapılması telafisi mümkün olmayan sorunlara neden olacaktır. Ayrıca özellikle kesim sırasında ortaya çıkan kan, mide bağırsak içeriği ve kullanılmayan kısımların gelişi güzel bir şekilde çevreye atılmaması; akarsu ve derelere bırakılmaması kanalizasyona dökülmemesi, kesim yerlerinin yıkanması dezenfekte edilmesi, sağlık ve temizlik şartlarına riayet edilmesi atıkların yasal mevzuatları çerçevesinde bertaraf edilmesi gerekir.
Bu konuda yasal olarak yapılması gerekenler her yıl ilgili birimlerce yerine getirilip tedbirler ilan edilmektedir. Ancak önemli olan kurban bayramı süresinde başta belediyelerimiz olmak üzere ilgili kurumların yetkililerinin denetimlerini aralıksız sürdürmeleri, zabıta ve çevre temizlik işlerinin zamanında yapılması gerekir.
Özellikle çöp kutularının zamanında boşaltılması kesim yerlerinin temizlemesi, dezenfekte edilmesi büyük önem arz etmektedir. Şayet gerekli tedbirlere uyulmaz ise çevrenin kirlenmesi ile birlikte çevre ve insan sağlığının zarar görmesi kaçınılmazdır.
Bir taraftan ibadet yapacağız derken, bir taraftan da çevremizi kirleterek kul hakkı almayalım, unutmayalım ki temizlik imandandır. Kalın sağlıcakla.
ÇEVRECİ SÖZÜ; Kurban bayramınızı tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim.