Çocuklarda Okul Korkusu

Dr. Irem Özteke Kozan

Okulların açılması ile birlikte aileleri yeni bir telaş sarmaya başladı. Özellikle ilkokula başlayacak çocukları olan bazı aileler çocuklarının okula uyum sağlayıp sağlayamacakları konusunda tedirginler.

Okul korkusu özellikle ilkokula yeni başlayan çocuklarda görülen bir durumdur. Diğer yaş gruplarında zaman zaman görülse de özellikle okula ilk defa gidecek olan çocuklarda bu durum sıklıkla ortaya çıkabilmektedir. Okula yeni başlayan çocuklar okula gitmekte isteksizlik gösterebilir, çeşitli tepkiler ortaya koyarak okula gitmeyi reddedebilir. Bu tür bir durumla karşılaştığında çoğu aile ne yapacağını bilememekte ve kaygıya kapılmaktadır. Okul korkusunu anlamak için öncelikle bunun neden oluştuğunu ve bu korkunun nasıl ortaya konulduğunun bilinmesi gerekir.

Okul Korkusu Neden Oluşur?

Okul korkusunun oluşmasının başlıca nedenlerinden birisi ayrılma kaygısıdır. Çocuk annesinden yada bağlandığı kişiden ayrılacağını yada uzaklaştırılacağını düşünerek okul korkusu yaşayabilir. Ayrıca çocuklarını aşırı koruyucu bir tutumla yetiştiren anne babaların çocuklarında da okul korkusu oluşabilir. Bu aileler çocuklarına aşırı koruyucu bir tutum sergileyerek sorumluluk almasını engellerler. Çocuk belli bir yaşa gelip okula başladığında ise gerekli sorumlulukları alamaz, yanlız kalacağını düşünerek okula gitmek istemeyebilir. Ayrıca sosyal fobisi olan çocuklarda da okul korkusu görülebilir. Bu çocuklar sosyal ortamlarda kendini gösteremez, topluluk önünde konuşma, arkadaş bulma gibi sosyal aktivitelerin yoğun olarak yaşandığı yerlerde çeşitli duygusal ve davranışsal tepkiler ortaya koyabilirler. Okul korkusunun bir başka nedeni de yeni doğan yada küçük kardeşin varlığı olabilir. Yeni doğan kardeşle birlikte çocuk evden uzaklaştırılacağını düşünerek okula gitmek istemeyebilir.

Okul Korkusu Yaşayan Çocuk Neler yapar?

Okul korkusu yaşayan çocukların ortaya koyduğu başlıca davranışsal tepkiler ağlama ve hırçınlık gibi tepkilerdir. Bu çocuklar okula gittiğinde ailesinden ayrılmak istemezler ailenin yokluğunda bağırma, ağlama,kaçma gibi tepkiler gösterebilirler. Ayrıca okul saati geldiğinde karın ağrısı, mide bulantısı gibi durumlar yaşayabilirler. Ancak bu tür durumlar okula gitmediğinde yada okula gitme vakti geçtiğinde ortadan kalkar. Çocuk okula gitmeye karşı yoğun bir direnç gösterir. Okul vakti yaklaştığında yoğun kaygı duyar.

Okul Korkusu Yaşayan Çocuklara Nasıl Yardımcı olunur?

Bu tür bir durumda ailenin en başta yapması gereken  sorunun kaynağına inmektir. Çocuğun okul korkusunun neden kaynaklandığının bilinmesi bu durumun daha kolay aşılmasını sağlar. Bunun dışında ailenin çocuğu anlamaya çalışması gerekir.  Çocuğa baskı yapmak yada onunla alay etmek onun özgüvenini sarsacağı gibi bu durumun daha farklı psikolojik durumlara yol açmasına neden olabilir. Bu yüzden öncelikle çocuğu anlamaya çalışmalı ve anladığımızı ona ifade etmeliyiz. Ayrıca uzun vedalardan vazgeçilmeli ve vedalaşma süreci daha kısa tutulmalıdır. Çocuğa yapılması gerekenlerden bir diğeri de ona sorumluluk vererek evde aileye bağımlılığı azaltılmalıdır. Ödevle ilgili sorumluluk vermek de bu sorumlulukların başında gelir. Korkutma, tehdit etme, alay etme çocuğa asla yapılmaması gereken davranışlardır. Çocuğun okul korkusu ile baş etmede tutarlı davranmak da yapılması gereken davranışların başındadır. Ailenin bu durumla ilgili kararlı olması ve tutarlı davranışlar sergilemesi gerekir. Bir gün evde kalmasına izin vermek bir diğer gün de zorla okula göndermek çocukta dengesizlik oluşturarak bu korkusunu tetikleyebilir. Ayrıca öğretmenin tutumu da okul korkusunun aşılmasında çok etkilidir. Ailenin öğretmenle işbirliği yapması ve sürekli iletişim içinde olması gerekir. Bunun dışında okulların rehberlik servisleriyle iletişim içinde olmak ve gerekirse rehber öğretmenden yardım almak da okul korkusunun aşılmasını kolaylaştırır. Eğer tüm bunlara rağmen okul korkusu yenilemiyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gereklidir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.