Genel Yayın Yönetmenimiz Sayın Uğur Özteke her gün köşe yazısının sonunda “Ne Zaman Daha İyi Adam Oluruz?” diye önerilerini yazıyor. Bizlerde ilgiyle takip ediyor ve düşünüyoruz.
Genel olarak adam olmak iyi insan olmakla eş değer tutulur. Türk Dil Kurumu sözlükte adam kelimesine baktığımızda kelimenin kökeninin Arapça olduğu ve aşağıdaki anlamları taşıdığını görüyoruz:
1.İnsan. 2. Erkek kişi. 3. İyi yetişmiş, değerli kimse. 4. İyi huylu, güvenilir kimse. 5. Birinin yanında ve işinde bulunan kimse. 6. Birinin sözünü dinleyen, nazını çeken kimse, kayırıcı. 7. Bir alanda derin bilgisi olan veya bir alanı benimseyen 8. Eş, koca, gibi genel olarak erkekler için kullanılıyor
Peki şimdi Sayın Özteke’nin son on gündür yazdıklarına bakalım:
NE ZAMAN DAHA İYİ ADAM OLURUZ?
-Tramvay raylarındaki bakım onarım çalışmalarına biraz hız verebildiğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.
-Ettiğimiz duaların Türkçe karşılığını anlayıp, bilip ona göre hareket etmeye çalıştığımız anda daha iyi ADAM oluruz.
-Artıları eksilerden bir fazla yaptığımız zaman daha iyi ADAM oluruz
-Tek taraflı düşünmekten kurtulduğumuz zaman daha iyi ADAM oluruz.
-Organize sanayi çıkışlarında ayağımızı gazdan çektiğimiz zaman DAHA İYİ ADAM oluruz.
-Bayanlar dolmuş gibi toplu taşıma araçlarında burunlarını oynamadığı zaman daha iyi ADAM oluruz.
-Kağıt toplayıcılar kafalarına göre toplama araçlarını yolun ortasına koymadıkları zaman daha iyi ADAM oluruz.
-Çelenk ve çiçek nakliyesi yapan araçların sürücüleri magandalık yapmadığı zaman daha iyi ADAM oluruz.
-Öfkeli … EY 7… plakalı otomobilin sürücüsü Belediye Otobüs şoförüne kızıp pompalıya asılmadığı zaman DAHA İYİ ADAM oluruz…
-Allah’tan başka kimseden korkmayıp, Allah’tan başka kimseye kulluk etmediğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.
Buradan da anlaşılacağı üzere genel olarak daha iyi adam olmak iyi insan olmakla eş değer öneriler. Ama çoğunluğu erkekler için. Ancak iyi insan olmak hem erkek hem de kadınlar için geçerlidir. Sayın Özteke’nin önerileri hem erkek hem de hanımlar için geçerlidir.
Bir arada yaşayan topluluklarda bireylerin toplumsal sorumlulukları yasaların yanı sıra tarih, din ,dil kültür, gelenek ve göreneklerle belirlenmiştir.
İnananlar bilirler ki Cenab-ı Hak kutsal kitabında, Ey inananlar diye seslenerek iyi insan olmayı, onun rızasına layık ameller işlemeyi öğüt vermiştir. Peygamber efendimiz Hz Muhammed Mustafa (S.A.V) ise hem davranışlarıyla hem de hadisleriyle bize hep iyi insan olmayı öğütlemiştir. Bu nedenle Elhamdülillah Müslümanım diyebilen her insan öncelikle adam olmayı değil iyi bir mümin olmayı ister ve çaba gösterir. Bunun yolu da iyi insan, ihlaslı insan olmaktan geçiyor.
İyi adam olmakla, iyi insan olmak arasındaki ince çizgiyi iyi bilmek gerekir. Galiba bizim sorunumuz adam olmak değil, vicdan sahibi iyi adam, güvenilir, özü sözü doğru iyi bir birey olmaktır. İşte biz bunlara insan diyoruz.
Kim bilir belki bir gün Sayın Özteke’de önerilerini “Ne zaman İyi İnsan Oluruz” diye değiştirir.
Aslında iyi insan olmak sadece Müslümanların değil dünya üzerinde yaşayan herkesin sorunudur. Önemli olan adam olmak değil insan olabilmektir. İnsanlığın gereğini yapabilmektir.
Geçen hafta yurt dışına kaçan göçmenlerden küçük bir çocuğun, Aylan bebeğin kıyıya vuran görüntüsünden sonra atılan manşetlerdeki ortak kanı “İnsanlık Kıyıya Vurdu” oldu. Düşünelim şimdi dünya üzerinde gelişmişlikle övünen Avrupa ülkelerinde insanlık ölmüş. Peki onlarda büyük büyük büyük adamlar yok mu? Bunları düşünecek adam yok mu? Var tabii; ancak o adımı atacak vicdana sahip insanlar yok. Büyük adam olmuşlar ne anlamı var?
Uzaklara gitmeyelim Özteke’nin sözlerinden yola çıkalım: “Tek taraflı düşünmekten kurtulduğumuz zaman daha iyi ADAM oluruz.”
Buradaki çok taraflı düşünen yani empati yapmasını bilen kişi iyi adamdan ziyade iyi insandır. Kendisine yapılmasını istemediği davranışları başkasına O da yapmaz. Karşısındakinin yerine kendini koyup aynı durumda ben olsam ne isterdim diye sorup ona göre hareket ederse iyi insan olmaz mı?
Örneğin: Trafikte seyreden son model arabada oturan bayan veya erkek sürücü kendini büyük adam zanneder ve her türlü önceliği kendinde görüp, canının istediği gibi hareket ederse ona nasıl iyi insan diyeceğiz. Evet, belki o en iyi doktordur, o en iyi mühendistir, görevini en iyi o yapar, ona belki adam gibi adam deriz ama yolda önüne çıkan kediyi ezip geçmiş ve arkasına dönüp bakmadan gittiyse ona nasıl iyi insan diyebiliriz?
Başka bir örnek verelim; Çöplerin yeri çöp kutusudur. Adam olan çöpünü çöp kutusuna atar, ama iyi insan çöpünü ayrı toplar ve çöpünü çöp kutusunun veya geri dönüşüm kutusunun içine atar. İşte çok basit ama her gün yaşanan bu tür örnekleri çoğaltabiliriz.
Önümüzdeki seçimlerde aday olanların hepsi şüphesiz adam gibi adamdırlar. Oy verme gününe kadar pek çok vaatlerle halkın yanında olacaklar. Ancak seçimden sonra vekil olarak da halkın yanında olurlarsa iyi insan olurlar. Halkın derdini kendi derdi olarak gören vekil daha iyi bir insan olmaz mı?
Çok hayırsever bir adam iyi bir adamdır, çevresine yardımda bulunur Allah razı olsun. Ama bu birey yaptığı bu yardımları gösterişten uzak, gizlice yapabiliyor ise, karşısındakini rencide etmeden destek olabiliyor ise işte o adam aynı zaman da iyi bir insandır. Yoksa bana göre bencildir.
Dediğimiz gibi adam olmakla insan olmak arasında ince bir çizgi vardır. O çizgiyi göze almalı ve iyi insan olmayı iyi adam olmaktan daha çok önemsemeliyiz diye düşünüyorum. Ya siz? Kalın sağlıcakla…
ÇEVRECİ SÖZÜ; İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır.