Birçok insan diş eti problemlerinden muzdariptir. Bunun nedeni genellikle bakterilerin diş etlerinde çoğalmasına neden olan kötü ağız hijyenidir. Diş eti sorunları basitçe göz ardı edilmemelidir. Doğru bakım ve uygun diş hijyeni ile diş eti sorunları önlenebilir veya engellenebilir.
Aşağıdaki beş belirti diş etlerinizin hasar gördüğünü gösterir. Ancak bazı belirtilerin başka nedenleri de olabileceğinden lütfen daima diş hekiminize danışın.
1. KIRMIZI RENKTE VEYA ŞİŞMİŞ DİŞ ETLERİ
Daha önce sağlıklı olan diş etlerine (çok fazla) kötü bakteri yerleşirse doku reaksiyona girer. Bu durumda diş etleriniz şişer ve kızarır. Bunun en yaygın nedeni dişlerin üzerine veya dişlerin arasındaki boşluklara yerleşen plak bakterileridir. Diş etleri kırmızı ve şişmişse genellikle acı verir ve basınca karşı özellikle hassastır. Diş hekimine gitmenin tam zamanıdır!
2. DİŞ ETLERİNİZ KANIYORSA
Diş eti kanaması aynı zamanda diş etlerinde bir sorun olduğunun da işaretidir. Özellikle kanama devam ediyorsa ve/veya diş fırçasının hafif baskısına rağmen ve/veya yemek yerken meydana geliyorsa. Diş eti probleminiz varsa diş etleriniz sebepsiz yere bile kanayabilir. Diş etlerini güçlendirmek ve kanamayı kontrol altına almak için diş ipi, gargara ve uygun diş macunu ile uygun ağız hijyeninin sağlanması önemlidir.
3. AĞIZ KOKUSU VE/VEYA AĞIZDA KÖTÜ TAT
Diş bakımına rağmen ağız kokusu oluşuyorsa, bunun nedeni iltihabın ağza yayılması da olabilir. Kokunun nedeni bakterilerin salgıladığı toksinler olabilir. Dişlerinizi fırçalamak genellikle kokunun giderilmesine yalnızca kısa süreliğine yardımcı olur. Kısa bir süre sonra koku tekrar geri döner.
4. DİŞ ETİ CEPLERİ
Ağızdaki iltihaplanma diş etlerinin dişten ayrılmasına neden olabilir. Bu, diş eti cepleri veya diş ile diş eti arasında bir boşluk oluşmasına neden olur. Bu diş eti cepleri gözle görülmez ancak diş hekimleri tarafından tespit edilebilir. Ceplerin profesyonelce temizlenmesi gerekebilir ve bu nedenle mümkün olan en kısa sürede bir doktora gitmelisiniz.
5. DİŞ ETLERİ ÇEKİLİR, DİŞLER SALLANIR
Dişlerinizin görsel olarak uzadığını, dişlerinizin boyunlarının açığa çıktığını ve/veya dişlerinizin biraz sallandığını fark ederseniz, diş etleriniz zaten önemli ölçüde çekilmiş olabilir. Böyle bir durumda diş hekiminizden tavsiye alın. Burada ne yapılması gerektiğine karar verecektir.
DİŞ ETİ PROBLEMİNİZ VARSA NE YAPMALISINIZ?
Her diş eti problemi ciddi bir problem haline gelmeyebilir. Ancak, bu konuda hiçbir şey yapmazsanız veya diş hijyeniniz kötüyse, diğer şeylerin yanı sıra hafif iltihaplanma ağır diş eti sorunlarına dönüşebilir. Zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları, kalp ve diyabet gibi hastalıklara da neden olabilir.
DAHA İYİ BİR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN
Dişlerinizi düzenli olarak doğru diş macunuyla fırçalayın.
Dişlerinizi kuvvetli fırçalamak yerine nazikçe fırçalayın.
Yumuşak veya orta boy bir diş fırçası kullanın ancak güçlü bir diş fırçası kullanmayın.
Diş ipi kullanın.
Gargara yapın. Günlük ağız gargarası, dişlerinizi fırçalamanın ulaşamayacağı bakterilerle savaşır.
Dilinizi düzenli olarak kazıyın
6 ayda bir diş hekimine gidin