DÜNYA GIDA GÜNÜ AMA SUSKUN -1

Yusuf Koç

Açlık kavramına farklı bir pencereden baktığımızda; Kutsal kitaplarda anlatılan iyilik erdemi, insanoğlunun bütün ilişkilerinde, alış-verişlerinde bulunması gereken bir değerler manzumesine işaret ediyor ama kimin dikkatine?

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, 840 milyon kişi yetersiz besleniyormuş ve her yıl beş yaşın altındaki altı milyon çocuk bu nedenle yaşamını yitiriyormuş. Herkes güzel söyler ama güzel yapmak daha güzel değil mi?

 

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, kısa adıyla FAO’un hedefi, 2015 yılına kadar dünyadaki açların sayısını yarı yarıya düşürmekti. Bugün yani 16 Ekim, dünya gıda günü olarak kutlanıyor. 17 Ekim ise Dünya Yoksullukla Mücadele Günü… Niye suskun?   

 

Açlık ve yetersiz beslenmeden en çok etkilenenler ise kadınlar ve çocuklar. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, beş yaşın altındaki çocukların yarısının ölüm nedeni Protein eksikliği…

Dünyanın, “ortalama 7 milyarlık dünyada, 1 milyar kişi aç” dediğini sık sık duyarız. Yani 7 kişiden biri aç…

 

İslam ülkeleri neredeyse açlık sınırında… Şimdi bu açlık sınırına getirten batı, yoksullukla mücadelede İslam ülkelerine mi yardım edecek? Zulüm, kan ve gözyaşlarının müsebbibi onlar değil mi? Bu kadar sabıkanın içinde bir de yoksullara yardım ederek kahraman olacaklar öyle mi?

 

Açlığın ana nedenleri arasında, elbette gelir paylaşım sorununun olduğu en sade gerçek. Fakat bu

gerçeğin ardındaki en büyük iki gerçekse; despotizm ve fakirliğin, mevcut düzenlerin devamı için en

önemli araç olması…

 

Bir yazar şöyle diyor: “Yıl 2002. Zambiya’da açlık sorunu baş gösterir. ABD yetişir ve Zambiya’ya, 23.500 ton mısır ve 51 milyon dolar nakdi yardım gönderme kararı alır. Bu yardım paketindeki nakit kısım, ABD’li şirketlerden GDO’lu gıda alma koşuluna bağlanırken, gönderilen 23.500 ton mısırın kısırlaştırıcı GDO’lu ürün olması nedeniyle Zambiya’nın onurlu yetkililerince reddedilir.

 

Zambiya’daki açlıktan çok rahatsızlık duyan(!) ABD’li yönetimi, Zambiya devlet yöneticilerine ‘siz

bilirsiniz’ demiyor. Peki, ne diyor? “Dilencilerin seçme hakkı olamaz!” Acaba, hem GDO’nun temel amacı hem de açlık rakamlarının neden abartıldığı daha iyi anlaşılmış mıdır?

 

Dünya gıda günü ama suskun!

 

Selam ve muhabbetle…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.