“Dünyaya Çocuk Gözüyle Bakış: Bilge Defter” projesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Programları ve Öğretimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Muhittin Çalışkan ve arkadaşlarının hayata geçirmeye çalıştığı, çocuklarımızın yazma yeteneğini geliştirecek örnek bir proje. Proje ilkokul ve ortaokul öğrencisi yazar ve yazar olma yolundaki çocuklarımızı kapsıyor. Proje kapsamında “bilgedefter.com” sitesinde çocuklarımızın gözlemlerini, buluşlarını, önerilerini, şiirlerini, öykülerini zevkle yazabileceği, okuyabileceği, öğrenebileceği ve paylaşım sağlayabileceği bir defter oluşturuldu.
Çocukların özgüvenlerinin nasıl artırılabileceğine cevap arayan proje ekibi, “çocuğun kendi adını ve yazısını bir dergide görmesinin onun özgüvenini olumlu yönde etkileyeceği” düşüncesi ile bu projeyi hayata geçirdi. Yazarlarının çocuklar olduğu bir dergi elektronik olarak yayın hayatına başladı. Bilge Defter’in geleceğin bilim insanlarının ilk makalelerinin, edebiyatçılarının ilk ürünlerinin yayımlandığı bir dergi olmak istiyor. Çocuklar için özgüven kaynağı, bir dokunuş olmak bilge defterin amaçları arasında.
Bilge Defter projesi ile çocukların özgüven gelişimine katkı sağlamak, geleceğin bilim insanları için, yazarları için bir başlangıç olmak, yazmaya teşvik etmek, çocukların fikirlerini paylaşabilecekleri bir ortam sunmak, bilimi çocukların odak noktası yapabilmek, bilimi sevdirmek, buluş yapmaya özendirmek, soru sormaya, merak etmeye, okumaya, araştırma yapmaya özendirmek, çocukların bilime, sanata katkılarını fark ettirmek amaçlanıyor.
Proje ekibi, bir kongre düzenlemeyi de hayal ediyor. Bu kongrede, bilge defterin yazarları sunum yapabilecekler ve dinleyiciler çocuklar olacak. İlerleyen zamanlarda dergi ekibini çocuklardan oluşturulması, derginin yayımlanmasında çocuklara sorumluluk verilmesi planlanıyor.
Bilge Defter’in amaçlarına ve hayallerine ulaşmasında okulların, öğretmenlerin, kurumların, sivil toplum örgütlerinin, velilerin kısacası eğitimle ilgili tüm paydaşların desteği çok önemli. Bilge Defter desteklerinizi bekliyor.
DİJİTAL NÜFUS TABELASI
Şehir girişlerindeki nüfus tabelaları bence dijital olabilir. Neden mi? Çünkü o tabelalardaki nüfus bilgileri doğru değil. Mesela şöyle diyelim, bir ilçenin girişindeki nüfus tabelasında 3101 yazıyor. Bu 3101 tam doğru değil. Bir bebek doğdu. Anne ve baba nüfus cüzdanını çıkartmaya gittiler. Şehrin nüfusu 3102 olur. Bu yüzden dijital bir nüfus tabelası yapabiliriz. O bebek doğduğunda o dijital tabelada 3102 göstermesi için dijital bir tabela yapmalıyız. O bebeğin nüfus cüzdanı çıkarılırken o nüfus tabelasına bilgisayar sistemi ile dijital tabelaya iletilip nüfus 3102 olabilir. Bir kişi öldüğünde ve ölüm nüfusa bildirildiğinde dijital tabelaya iletilip, tabelada 3101 yazılması sağlanabilir. Bu şekilde dijital tabelalarda bilgiler doğru olur.