ABD’den hafta sonu gelen veriler yine kafa karıştırdı. Yaklaşık on üç aydır tarım dışı istihdamda yaşanan üst üste 200,000 üzeri artış bu ay 126,000(beklenti 245,000) gelerek piyasalarda hayal kırıklığı yarattı. İşsizlik verisi de 5,4 beklenirken 5,5 gelerek piyasalarda belirsizlik yarattı. Para piyasalarının yönünü belirleyecek olan ABD Merkez Bankası FED için bu yıl faiz artırımları kaçınılmaz olarak görünüyor. Fakat son gelen verilerin bir hayli kötü olması piyasaların kafasında soru işaretleri yarattı.
Şimdi piyasaların gözü önümüzdeki ay gelecek olan tarım dışı istihdam rakamlarına çevrildi. Bu ay da gelebilecek kötü bir veri ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarını ötelemesine sebep olacak. Bu da piyasalar için iyi bir haber, özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkeler faiz artırımlarının gecikmesine sevinecektir. Tarım dışı istihdam verisi tekrar iyi gelecek olursa bu rakamda 200,000 seviyesinin üzerinde olacak olursa faiz artırımları daha önce piyasaların beklediği gibi Haziran ayında başlayabilir. Bu Dolar/TL’yi tekraren uçuracaktır. Tüm dünya para birimleri dolara karşı değer kaybedecektir.
Onun içindir ki herkesin gözü kulağı ABD Merkez Bankası FED’in üzerindedir. FED’in atacağı adımlarda piyasaları şekillendirecektir.
Hafta sonu uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Moddy’s’in Türkiye ile ilgili değerlendirmesi açıklanacak. Piyasalar biraz endişeli, çünkü Moddy’s kredi derecelendirme kuruluşları arasında en gaddar olanıdır. Sıfırcı hoca olarak bilinir. Türkiye’nin notuyla ilgili bir değişiklik beklenmiyor. Fakat açıklamalarında bir dahaki görünümle ilgili uyarılarda bulunacaktır. Bunun dozajı piyasalar şekillendirecektir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para piyasaları kurulunun toplantısı bu ay içerisinde olacak. Piyasalar son gelen enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasından dolayı merkezden bir faiz indirimi beklemiyor. Fakat merkez bir sürpriz yapar da siyasi baskılar sonucu faiz indirimine giderse bu piyasalar tarafından hiç de iyi karşılanmayacaktır. Yabancılar yine rahatsızlık duyarak borsayı sat dövizi al çık politikası güdebilirler. FED’in faiz artırımlarının yaklaştığı bu günlerde böyle bir adım atılırsa Dolar/TL’de yeni zirveler olacaktır. Dolar/TL hafta içerisinde yine 2,555 seviyelerini test etti. Fakat bir gün sonra 2,590 seviyelerini gördü. Her düşüş piyasalar tarafından alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Piyasaları bozacak siyasi bir gelişme olmaz ise Moddy’s’den bir not indirimi veya sert bir uyarı olmaz ise Dolar/TL’de yakın zamanda 2,520 seviyelerini görebiliriz. Yine o seviyeler piyasalar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilecektir. Merkez’den de bir faiz indirimi gelmezse tabiî ki, olumsuz açıklamalar ise dolar/TL’yi 2,600 seviyesinin üzerine atacaktır. Dolar da temkinli olmak daha mantıklıdır. Yabancı yatırım bankalarından yapılan açıklamalarda Dolar/TL yıl sonu kuru 2,750 seviyeleridir. En son HSBC’nin raporu bu doğrultudadır.
Euro bölgesine bakacak olursak hala toparlanma çabaları içerisinde, parasal genişleme faizlerin sıfır seviyelerinde olması Euro bölgesinin toparlanma adına atmış oldukları adımlar bunun ekonomiye olan katkısını orta ve uzun vadede elbette görecektir. Uzunca bir süredir değerli olan Euro’nun da değer kaybetmesi ile Euro bölgesi toparlanacaktır. Ama bunun için Euro bölgesinin önünde uzunca bir zaman vardır.
Altın için değişen hiçbir şey yok. Daha önce de defalarca yazdım aşağıda en iyi gelebileceği yer 92 TL’dir. Kısa ve orta vadede ise beklentim 95 TL ile 101 TL arasında hareket etmesidir. FED’in faizleri ötelemesi de altına olan ilgiliyi artırabilir. Altının Ons/Dolar seviyeleri 1250’yi görebilir. 24 Ayar altının gramı da 105 TL seviyelerine kadar yükselecektir. Altın için kritik nokta ABD ve Avrupa tarafında enflasyonun ciddi yükselişler göstermeye başlamasıdır. Altın o zaman yeni rekorları deneyecektir.
Euro\dolar paritesinde ise uzun süredir devam eden düşüş trendi FED’in faiz artırımı ile dibi görecektir. 1,0-1,05 aralığını test etmesi muhtemel. Fakat Fed’in faiz artırımını ertelemesi yada erteleme ihtimali bir müddet Euro/Doları 1,08-1,12 bandında hareket ettirebilir.
Dolar\TL de 2520-2556 arası alım fırsatı olarak değerlendirilmeli, Euro\Dolar da ise öngörüm yıl içinde 1,0’lerin görüleceği yöndedir.