Gıda da fiyat artışlarının tüm toplumu etkilediği şu günlerde ekmek temelli bir yazı yazmanın uygun olup olmayacağını bilmiyorum.
Ancak, araştırma verilerine göre her yıl ekmek israfının aşırı derecede yükseldiği gerçeğini de dikkate almalıyız.
Müslüman bir toplum için ekmek gıda maddesi olmanın çok ötesinde mübarek bir konumda olup her zaman saygı gösterilmiştir.
Bizler kıtlık görmesek de baba ve dedelerimiz kıtlık yaşamış, kıtlığın ne olduğunu çok iyi biliyorlar.
Kıtlık döneminde yaşanmış birçok hikayeyi trajikomik olsa da büyüklerimiz zaman zaman anlatırlar.
Bugün çöpe attığımız milyonlarca ekmeğe muhtaç yüz milyonlarca insanın olduğunu görelim ki, ekmeğin kıymetini anlayalım.
-Gelecekte bizim de aynı duruma düşmeyeceğimizin bir garantisi var mı?
-Küresel ısınma veya başka sebeplerle dünya ve ülkemizde yaşanan kuraklığın sonuçlarının nereye varacağını kestirebiliyor muyuz?
Dünya ülkelerinin devlet başkanları küresel ısınmanın gelecekte yol açacağı sorunları ve çözüm yollarını konuşmak için bir araya geliyorlar.
Yani, hem ülkemiz hem de dünyamız için durumun oldukça ciddi olduğunun farkına varıp başta ekmek olmak üzere tüm gıda maddelerinin üretimi ve tüketimi ile ilgili bilinçlenmek zorundayız; en önemlisi de ekmeğe ihanetten kaçınmalıyız!
Bazılarının aklı bazı şeyleri anlamakta güçlük çekse de ekmeğe ihanet eden kişi ve toplumları ekmek terk eder.
Ekmeğe en büyük ihanet ekmeği israf etmek ve çöpe atmakla olur. Ekmek israfı ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırma verileri vahametin büyüklüğünü ortaya koymaktadır.
Araştırma verilerine çok fazlaca girmeyeceğim; ancak, araştırma verilerinin Türkiye Ziraat Odası, Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası, İstanbul Fırıncılar Odası, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, T.C Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yaptığı araştırmalar olduğunu düşünürsek acı gerçeği daha iyi anlayabiliriz.
Korkunç bir oran ama üretilen ekmeğin yüzde 40’nın çöpe gittiği ifade edilmektedir. Bırakınız yüzde 40, bu oran yüzde 5 hatta 1 olsa bile büyük ihanettir.
Ekmeğe ihanet eden toplumlar huzur bulamaz, ekmeğe ulaşmada birçok zorluklarla karşılaşır.
İki ay önce 160 TL olan 50 kg unun 400 TL’yi bulduğunu azıcık düşünelim!
Şu anki ekmek fiyatlarındaki artış yaşanan duruma göre bir şey değil, ileride daha fazla zamlanacağı kaçınılmaz gibi görünüyor.
Çiftçiler maliyetin yükseldiğini, 2022 yılında 5-6 liranın altında ekmeğin olmayacağını söylüyorlar.
İster zengin isterse dar gelirli olalım, ekmeğin ne büyük nimet olduğunu bilelim ve ona göre hareket edelim!
Özellikle lokanta, otel gibi toplu yerlerde pervasızca ekmeğe saygısızlığı görünce inanın içim sızlıyor, kahroluyorum!
Birkaç yıl önce yazıma da konu ettiğim İstanbul Kadıköy’de bir lisemizin okula yeni gelen 9. Sınıf öğrencilerini simit atarak karşıladıkları görüntüler var ki, insana ancak bu kadar olur dedirten cinsten!
Müslüman bir ülkede bir Müslüman olarak o görüntüleri görmek içimi acıtmıştı!
Bizim inancımızda Allah(c.c.)’ın verdiği tüm nimetler kıymetli olmakla birlikte ekmeğin yeri bir başka olup kutsal görülmüştür.
Ekmeğe saygı ile ilgili birçok Hadis-i Şerif rivayet edilmektedir. Peygamber Efendimiz(sav):
“Ekmeğe hürmet ediniz. Ona hürmet edene Allah da ikramda bulunur.”(Tabareni)
“Ey Ayşe! Değerli olan şeye saygı göster. Çünkü ekmek parçası hangi topluluktan/kavimden nefret etmiş/kaçmış ise katiyen bir daha onlara dönmemiştir.” dedi. (İbn Mace)
“Ekmeğe hürmet edin. Zira o, yerin göğün berekâtındandır. Kim ki düşen kırıntıyı yerse, günahı affolunur.” ((Hz. Abdullah İbni Ümmi Haram)
Şunu da hepimiz beynimizin bir tarafına kazıyalım:
Peygamber Efendimiz(s.a.v.) ne buyurduysa hiç tereddütsüz zamanı gelince tahakkuk eder, bundan kimsenin şüphesi olmasın!